Składniki
1000 g
- 3 ząbki czosnku
- 10-15 śliwek suszonych bez pestek, LUB SUSZONYCH POMODORÓW
- sól, pieprz do smaku
- 200 gramów masła
- 80 gramów cebuli
- 200 gramów watróbki drobiowej
- 700 gramów piersi kurczaka lub udzików bez skóry
- 2 marchewki
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
wlać do naczynia 500ml wody, na przystawce Varoma ułożyć pokrojone piersi z kurczaka oraz marchewki ( posypać delikatnie solą), gotować na parze 30minut Varoma, obr. 2
2. odłożyć Varomę, wylać wodę, do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek , zmielić - 3s. obr4.
3. dodać masło , 2 min. 100stopni - obr. 2
4. dodać wątróbkę , zmielić 3s. obr. 4
5. podsmażyć 7 min. 100stopni obr 2
6. dodać kurczaka podzielonego na mniejsze cząstki, dodać sól i pieprz,
zmielić na gładko, czas w zalezności od potrzeb, ja zaczęłam od 1 minuty , obroty od 1 do 10 wzrastająco, ale nie było dla mnie to wystarczajace, więc mieliłam dalej, pasztet był chyba zbyt gorący i podnosił się w pojemniku, więc mieliłam go w 3 porcjach, wyszedł idealny.
7. dodać śliwki 15 s. obr 4-5-6
8. przełozyć do jakiegoś pojemnika z pokrywką ( nie wysycha), jak wystygnie wstawić do lodówki
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
ilość śliwek można dowolnie modyfikować
zamiast sliwek mozna dodac suszone pomidory w oleju
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPasztet wyszedł rewelacyjnie. Zrobiłem z...
Pasztet wyszedł rewelacyjnie. Zrobiłem z suszonymi pomidorami. Bardzo dobry.
Porcja rzeczywiście duża. Pewnie gdzieś na 40 kanapek.
Monikahal: nie zrobily się odstępy i kolejny...
Monikahal: nie zrobily się odstępy i kolejny krok połączył się w obrotami stąd wyszły dziwne wartosci obrotów
Ale o co chodzi z tymi obrotami 22, 45, 26...?
Ale o co chodzi z tymi obrotami 22, 45, 26...?
robiłam pasztet ze śliwką z udek kurczaka i z...
robiłam pasztet ze śliwką z udek kurczaka i z suszonymi pomidorami z fileta indyczego, to ten drugi smakuje mi lepiej bo ze śliwką jest trochę za słodki. Chyba dałam za dużo śliwek.Ale generalnie przepis godny polecenia.
niebo w gębie!!!!dzieki za przepis. Za każdym...
niebo w gębie!!!!dzieki za przepis. Za każdym razem troszkę go modyfikuję dodając przyprawy uniwersalnej , wiecej marchewki i sliwek dwa razy więcej niż jest podane w przepisie. dzisiaj pocję podzieliłam na dwie i zrobiłam na słodko a drugą z pomidorami i kaparami. mniam
Sprubujcie ze słodką czerwoną papryką z...
Sprubujcie ze słodką czerwoną papryką z dodatkiem węgierskiej pasty paprykowej... rewela
Dzisiaj dodałam 30 szt. śliwki....pasztet...
Dzisiaj dodałam 30 szt. śliwki....pasztet wyszedł przepyszny
Fantastyczny!!! Zrobiłam z suszonymi pomidorami,...
Fantastyczny!!! Zrobiłam z suszonymi pomidorami, dodałam trochę wiecej wątróbki i dziecko się zajada
Przepis strzał w dziesiątkę. dziaisj kolejny...
Przepis strzał w dziesiątkę. dziaisj kolejny raz robię ten pasztet i połowę zrobię z pomidorami. zobaczymy czy lepszy od tego ze śliwką
Rewelacja - dałam 70dag piersi, 30dag...
Rewelacja - dałam 70dag piersi, 30dag wątróbki, 150g masła i 50g oleju. Opcja ze śliwką pychotka a z suszonymi pomidorami ponoć jeszcze lepsze...nie mogę się doczekać kolejnego razu
Najlepszy...najpyszniejszy....porcja spora, więc...
Najlepszy...najpyszniejszy....porcja spora, więc ostatnio część zamroziłam...po rozmrożeniu nadal jest super. Daję duuuużo więcej cebuli
.
Pycha, zwłaszcza ten z suszonymi pomidorami....
Pycha, zwłaszcza ten z suszonymi pomidorami. Zrobiłam według przepisu i stanowczo za dużo go dla mojej rodziny. Następnym razem zrobię połowę, ale ogólnie super.
Bardzo smaczny. Robimy już drugi raz, bardzo...
Bardzo smaczny. Robimy już drugi raz, bardzo smakuje rodzince. Zamiast masla tym razem dodałam olej, żeby lepiej sie smarował.
Kolejny raz robiłam ten pasztet, tym razem z...
Kolejny raz robiłam ten pasztet, tym razem z suszonymi pomidorami. Efekt - rewelacyjny! Teraz juz stwierdzam, że najlepszy!!!
U mnie w domu smarowidło
U mnie w domu smarowidło szybko znika
. Można zrobić połowę porcji.
mam zamiar zrobić ten pasztet
mam zamiar zrobić ten pasztet ,porcja b,duża więc zastananwiam się jak długo można przechowywać pasztet w lodówce ? z góry dziękuję za odpowiedz
Paszet wyszedł przepyszny.
Paszet wyszedł przepyszny. Miałam wprawdzie mniej drobiu- wyszło 130g. Kiedy mieliłam tak jak pisze autorka przepisu - noże trochę wariują ponieważ pasztet się podnosi, ale można podzielić na częsci i wtedy będzie ok. Pasztet zrobiłam z cąłym słoiczkiem suszonych pomidorów w oleju odsączonych z zalewy. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami.
PYCHA
Potwierdzam. Przepis świetny.
Potwierdzam. Przepis świetny. Dodałam jeszcze 1/3 łyżeczki gałki i 1/2 łyżeczki majeranek i 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Mielnie na 2 razy bo porcja bardzo duża
Pasztet bardzo ,bardzo dobry-
Pasztet bardzo ,bardzo dobry- ja dodałam troszke więcej watróbki -ok.30-35dag, bo my akurat lubimy. Poza tym wszystko jak w przepisie. Tym razem dodałam śliwki suszone, nastepnym razem dodam pomidory. Pasztecik dobrze się rozsmarowuje i ma świetny smak. Polecam.
Bardzo smaczny
Bardzo smaczny pasztet
Dodałam do niego jeszcze przyprawę uniwersalną, gałkę muszkatołową oraz majeranek. Zwiększyłam też porcję wątróbki i dałam więcej śliwek, pasztet wyszedł wyśmienity, gorąco polecam i dziękuję za przepis
Rewelacyjny pasztet Bardzo
Rewelacyjny pasztet
Bardzo smaczny i zdrowy pasztet. Super szybko się go robi. Efekt murowany, cała rodzinka się nim zajadała. Z suszonymi śliwkami smak jest inny, ale nie wiem który lepszy