3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z kurczaka do smarowania ze śliwką


Wydrukuj:
4

Składniki

1000 g

  • 3 ząbki czosnku
  • 10-15 śliwek suszonych bez pestek, LUB SUSZONYCH POMODORÓW
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 gramów masła
  • 80 gramów cebuli
  • 200 gramów watróbki drobiowej
  • 700 gramów piersi kurczaka lub udzików bez skóry
  • 2 marchewki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. wlać do naczynia 500ml wody, na przystawce Varoma ułożyć pokrojone piersi z kurczaka oraz marchewki ( posypać delikatnie solą), gotować na parze 30minut Varoma, obr. 2

    2. odłożyć Varomę, wylać wodę, do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek , zmielić - 3s. obr4.

    3. dodać masło , 2 min. 100stopni - obr. 2

    4. dodać wątróbkę , zmielić 3s. obr. 4

    5. podsmażyć 7 min. 100stopni obr 2

    6. dodać kurczaka podzielonego na mniejsze cząstki, dodać sól i pieprz,

    zmielić na gładko, czas w zalezności od potrzeb, ja zaczęłam od 1 minuty , obroty od 1 do 10 wzrastająco, ale nie było dla mnie to wystarczajace, więc mieliłam dalej,  pasztet był chyba zbyt gorący i podnosił się w pojemniku, więc mieliłam go w 3 porcjach, wyszedł idealny.

    7. dodać śliwki 15 s. obr 4-5-6

    8. przełozyć do jakiegoś pojemnika z pokrywką ( nie wysycha), jak wystygnie wstawić do lodówki

     

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ilość śliwek można dowolnie modyfikować

zamiast sliwek mozna dodac suszone pomidory w oleju


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • robiłam pasztet ze śliwką z udek kurczaka i z...

    Zgłoszony przez zuziazenek na września 29, 2018 at 12:32.

    robiłam pasztet ze śliwką z udek kurczaka i z suszonymi pomidorami z fileta indyczego, to ten drugi smakuje mi lepiej bo ze śliwką jest trochę za słodki. Chyba dałam za dużo śliwek.Ale generalnie przepis godny polecenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niebo w gębie!!!!dzieki za przepis. Za każdym...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na stycznia 4, 2018 at 23:19.

    niebo w gębie!!!!dzieki za przepis. Za każdym razem troszkę go modyfikuję dodając przyprawy uniwersalnej , wiecej marchewki i sliwek dwa razy więcej niż jest podane w przepisie. dzisiaj pocję podzieliłam na dwie i zrobiłam na słodko a drugą z pomidorami i kaparami. mniam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprubujcie ze słodką czerwoną papryką z...

    Zgłoszony przez bolekkwiecien na grudnia 22, 2017 at 13:10.

    Sprubujcie ze słodką czerwoną papryką z dodatkiem węgierskiej pasty paprykowej... rewela

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj dodałam 30 szt. śliwki....pasztet...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na października 20, 2017 at 21:46.

    Dzisiaj dodałam 30 szt. śliwki....pasztet wyszedł przepyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny!!! Zrobiłam z suszonymi pomidorami,...

    Zgłoszony przez Agnieszeczka na października 6, 2017 at 15:45.

    Fantastyczny!!! Zrobiłam z suszonymi pomidorami, dodałam trochę wiecej wątróbki i dziecko się zajada tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis strzał w dziesiątkę. dziaisj kolejny...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na kwietnia 12, 2017 at 21:52.

    Przepis strzał w dziesiątkę. dziaisj kolejny raz robię ten pasztet i połowę zrobię z pomidorami. zobaczymy czy lepszy od tego ze śliwką Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja - dałam 70dag piersi, 30dag...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na kwietnia 11, 2017 at 10:56.

    Rewelacja - dałam 70dag piersi, 30dag wątróbki, 150g masła i 50g oleju. Opcja ze śliwką pychotka a z suszonymi pomidorami ponoć jeszcze lepsze...nie mogę się doczekać kolejnego razutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy...najpyszniejszy....porcja spora, więc...

    Zgłoszony przez Isomy na marca 11, 2017 at 21:26.

    Najlepszy...najpyszniejszy....porcja spora, więc ostatnio część zamroziłam...po rozmrożeniu nadal jest super. Daję duuuużo więcej cebuli tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, zwłaszcza ten z suszonymi pomidorami....

    Zgłoszony przez babku na stycznia 27, 2017 at 22:52.

    Pycha, zwłaszcza ten z suszonymi pomidorami. Zrobiłam według przepisu i stanowczo za dużo go dla mojej rodziny. Następnym razem zrobię połowę, ale ogólnie super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny. Robimy już drugi raz, bardzo...

    Zgłoszony przez Stella08 na października 31, 2016 at 18:06.

    Bardzo smaczny. Robimy już drugi raz, bardzo smakuje rodzince. Zamiast masla tym razem dodałam olej, żeby lepiej sie smarował.Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny raz robiłam ten pasztet, tym razem z...

    Zgłoszony przez zdesio na października 31, 2016 at 13:17.

    Kolejny raz robiłam ten pasztet, tym razem z suszonymi pomidorami. Efekt - rewelacyjny! Teraz juz stwierdzam, że najlepszy!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie w domu smarowidło

    Zgłoszony przez olina na października 14, 2016 at 07:10.

    U mnie w domu smarowidło szybko znika tmrc_emoticons.).  Można zrobić połowę porcji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam zamiar zrobić ten pasztet

    Zgłoszony przez gosia-rysia na października 1, 2016 at 18:09.

    mam zamiar zrobić ten pasztet ,porcja b,duża więc zastananwiam się jak długo można przechowywać pasztet w lodówce ? z góry dziękuję za odpowiedz 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paszet wyszedł przepyszny.

    Zgłoszony przez Giotta na września 2, 2016 at 08:35.

    Paszet wyszedł przepyszny. Miałam wprawdzie mniej drobiu- wyszło 130g. Kiedy mieliłam tak jak pisze autorka przepisu - noże trochę wariują ponieważ pasztet się podnosi, ale można podzielić na częsci i wtedy będzie ok. Pasztet zrobiłam z cąłym słoiczkiem suszonych pomidorów w oleju odsączonych z zalewy. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami.

    PYCHA

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam. Przepis świetny.

    Zgłoszony przez Old Fork na sierpnia 29, 2016 at 16:16.

    Potwierdzam. Przepis świetny. Dodałam jeszcze 1/3 łyżeczki gałki i 1/2 łyżeczki majeranek i 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Mielnie na 2 razy bo porcja bardzo duża

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet bardzo ,bardzo dobry-

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 29, 2016 at 09:58.

    Pasztet bardzo ,bardzo dobry- ja dodałam troszke więcej watróbki -ok.30-35dag, bo my akurat lubimy. Poza tym wszystko jak w przepisie. Tym razem dodałam śliwki suszone, nastepnym razem dodam pomidory. Pasztecik dobrze się rozsmarowuje i ma świetny smak. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny

    Zgłoszony przez mirka85r na czerwca 22, 2016 at 21:59.

    Bardzo smaczny pasztet

    Dodałam do niego jeszcze przyprawę uniwersalną, gałkę muszkatołową oraz majeranek. Zwiększyłam też porcję wątróbki i dałam więcej śliwek, pasztet wyszedł wyśmienity, gorąco polecam i dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny pasztet Bardzo

    Zgłoszony przez zdesio na marca 18, 2016 at 13:40.

    Rewelacyjny pasztet tmrc_emoticons.)

    Bardzo smaczny i zdrowy pasztet. Super szybko się go robi. Efekt murowany, cała rodzinka się nim zajadała. Z suszonymi śliwkami smak jest inny, ale nie wiem który lepszy tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze