3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z kurczaka do smarowania ze śliwką


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1000 g

  • 3 ząbki czosnku
  • 10-15 śliwek suszonych bez pestek, LUB SUSZONYCH POMODORÓW
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 gramów masła
  • 80 gramów cebuli
  • 200 gramów watróbki drobiowej
  • 700 gramów piersi kurczaka lub udzików bez skóry
  • 2 marchewki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. wlać do naczynia 500ml wody, na przystawce Varoma ułożyć pokrojone piersi z kurczaka oraz marchewki ( posypać delikatnie solą), gotować na parze 30minut Varoma, obr. 2

    2. odłożyć Varomę, wylać wodę, do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek , zmielić - 3s. obr4.

    3. dodać masło , 2 min. 100stopni - obr. 2

    4. dodać wątróbkę , zmielić 3s. obr. 4

    5. podsmażyć 7 min. 100stopni obr 2

    6. dodać kurczaka podzielonego na mniejsze cząstki, dodać sól i pieprz,

    zmielić na gładko, czas w zalezności od potrzeb, ja zaczęłam od 1 minuty , obroty od 1 do 10 wzrastająco, ale nie było dla mnie to wystarczajace, więc mieliłam dalej,  pasztet był chyba zbyt gorący i podnosił się w pojemniku, więc mieliłam go w 3 porcjach, wyszedł idealny.

    7. dodać śliwki 15 s. obr 4-5-6

    8. przełozyć do jakiegoś pojemnika z pokrywką ( nie wysycha), jak wystygnie wstawić do lodówki

     

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ilość śliwek można dowolnie modyfikować

zamiast sliwek mozna dodac suszone pomidory w oleju


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzisiaj dodałam 30 szt. śliwki....pasztet...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na października 20, 2017 at 21:46.

    Dzisiaj dodałam 30 szt. śliwki....pasztet wyszedł przepyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny!!! Zrobiłam z suszonymi pomidorami,...

    Zgłoszony przez Agnieszeczka na października 6, 2017 at 15:45.

    Fantastyczny!!! Zrobiłam z suszonymi pomidorami, dodałam trochę wiecej wątróbki i dziecko się zajada tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis strzał w dziesiątkę. dziaisj kolejny...

    Zgłoszony przez bakmagdalena na kwietnia 12, 2017 at 21:52.

    Przepis strzał w dziesiątkę. dziaisj kolejny raz robię ten pasztet i połowę zrobię z pomidorami. zobaczymy czy lepszy od tego ze śliwką Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja - dałam 70dag piersi, 30dag...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na kwietnia 11, 2017 at 10:56.

    Rewelacja - dałam 70dag piersi, 30dag wątróbki, 150g masła i 50g oleju. Opcja ze śliwką pychotka a z suszonymi pomidorami ponoć jeszcze lepsze...nie mogę się doczekać kolejnego razutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy...najpyszniejszy....porcja spora, więc...

    Zgłoszony przez Isomy na marca 11, 2017 at 21:26.

    Najlepszy...najpyszniejszy....porcja spora, więc ostatnio część zamroziłam...po rozmrożeniu nadal jest super. Daję duuuużo więcej cebuli tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, zwłaszcza ten z suszonymi pomidorami....

    Zgłoszony przez babku na stycznia 27, 2017 at 22:52.

    Pycha, zwłaszcza ten z suszonymi pomidorami. Zrobiłam według przepisu i stanowczo za dużo go dla mojej rodziny. Następnym razem zrobię połowę, ale ogólnie super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny. Robimy już drugi raz, bardzo...

    Zgłoszony przez Stella08 na października 31, 2016 at 18:06.

    Bardzo smaczny. Robimy już drugi raz, bardzo smakuje rodzince. Zamiast masla tym razem dodałam olej, żeby lepiej sie smarował.Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny raz robiłam ten pasztet, tym razem z...

    Zgłoszony przez zdesio na października 31, 2016 at 13:17.

    Kolejny raz robiłam ten pasztet, tym razem z suszonymi pomidorami. Efekt - rewelacyjny! Teraz juz stwierdzam, że najlepszy!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie w domu smarowidło

    Zgłoszony przez olina na października 14, 2016 at 07:10.

    U mnie w domu smarowidło szybko znika tmrc_emoticons.).  Można zrobić połowę porcji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mam zamiar zrobić ten pasztet

    Zgłoszony przez gosia-rysia na października 1, 2016 at 18:09.

    mam zamiar zrobić ten pasztet ,porcja b,duża więc zastananwiam się jak długo można przechowywać pasztet w lodówce ? z góry dziękuję za odpowiedz 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Paszet wyszedł przepyszny.

    Zgłoszony przez Giotta na września 2, 2016 at 08:35.

    Paszet wyszedł przepyszny. Miałam wprawdzie mniej drobiu- wyszło 130g. Kiedy mieliłam tak jak pisze autorka przepisu - noże trochę wariują ponieważ pasztet się podnosi, ale można podzielić na częsci i wtedy będzie ok. Pasztet zrobiłam z cąłym słoiczkiem suszonych pomidorów w oleju odsączonych z zalewy. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami.

    PYCHA

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam. Przepis świetny.

    Zgłoszony przez Old Fork na sierpnia 29, 2016 at 16:16.

    Potwierdzam. Przepis świetny. Dodałam jeszcze 1/3 łyżeczki gałki i 1/2 łyżeczki majeranek i 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Mielnie na 2 razy bo porcja bardzo duża

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet bardzo ,bardzo dobry-

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 29, 2016 at 09:58.

    Pasztet bardzo ,bardzo dobry- ja dodałam troszke więcej watróbki -ok.30-35dag, bo my akurat lubimy. Poza tym wszystko jak w przepisie. Tym razem dodałam śliwki suszone, nastepnym razem dodam pomidory. Pasztecik dobrze się rozsmarowuje i ma świetny smak. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny

    Zgłoszony przez mirka85r na czerwca 22, 2016 at 21:59.

    Bardzo smaczny pasztet

    Dodałam do niego jeszcze przyprawę uniwersalną, gałkę muszkatołową oraz majeranek. Zwiększyłam też porcję wątróbki i dałam więcej śliwek, pasztet wyszedł wyśmienity, gorąco polecam i dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny pasztet Bardzo

    Zgłoszony przez zdesio na marca 18, 2016 at 13:40.

    Rewelacyjny pasztet tmrc_emoticons.)

    Bardzo smaczny i zdrowy pasztet. Super szybko się go robi. Efekt murowany, cała rodzinka się nim zajadała. Z suszonymi śliwkami smak jest inny, ale nie wiem który lepszy tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze