Składniki
0 porcja/porcje/porcji
pasta
- 50 g jabłka
- 100 g oleju lub oliwy
- 100 g cebuli
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 160 g suchej białej fasoli, -najlepsza duża
-
6
58min
Czas całkowity 58minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać
Fasolę przełożyć do naczynia, dodać 800 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.soft, 10 minut przed końcem dodać ½ łyżeczki soli
Ugotowaną fasolę przecedzić w koszyczku; wodę z gotowania zachować
Fasolę w koszyczku przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i posiekać 5 s. / obr.5
dodać 75 g oleju i dusić 5 min / Varoma / obr.1,5
dodać fasolę i dusić 5 min / Varoma / obr. 1,5
dodać resztę składników + 25 g oleju i miksować pomagajac kopystka -na jednolitą masę 30-45 s. /obr.9; w razie potrzeby dodać część zachowanej wody z gotowania fasoli; dosmaczyć solą i ew. szczyptą pieprzu.
przełożyć do słoików, wierzch polać łyżką oleju i szczelnie zakręcić.
Gdy całkiem ostygnie wstawić do lodówki.
pasty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najsmaczniejsza na chlebie razowym z kiszonym ogórkiem lub pomidorkiem [[wysiwyg_imageupload:43:]][[wysiwyg_imageupload:44:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBerta144:...
Berta144:
Jabłka dodać na końcu, wtedy gdy dodajemy "resztę składników"
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
A w którym momencie dodać jabłko?
A w którym momencie dodać jabłko?
Supersuper rewelacyjny smaluszek
Super...super rewelacyjny smaluszek.
Zrobiłam z ciecierzycą z
Zrobiłam z ciecierzycą z puszki (taką miałam akurat w domu), pyszności... zwłaszcza z ogórkiem małosolnym
bardzo smaczna pasta. Robię
bardzo smaczna pasta. Robię juz drugi raz
Pozdrawiam
Agata
Pasta megapyszna Nie trzeba
Pasta megapyszna
Nie trzeba obierać ze skórki. Wszystko się zmiksuje idealnie.
Bardzo fajny przepis
Bardzo fajny przepis
polecam 
Aga, bardzo mi miło że
Aga, bardzo mi miło że wypróbowujesz moje kolejne przepisy i odpowiadają Tobie i Twojej rodzince
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Alu, nadrobiłaś :)
Alu, nadrobiłaś
Najważniejsze, że smakuje Tobie i Twoim klientom. A pochwała od Ciebie zawsze jest wyjątkowa
Dzięki!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu - wybacz Smalec robiłam
Elu - wybacz
Smalec robiłam już kilka razy, wszystkich częstuję, przepis przesyłam, bo wszyscy są zachwyceni, a nawet nie wpsałam komentarza. Bardzo przepraszam - to skleroza niestety.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Pasta na miarę medalu
Pasta na miarę medalu
Zrobię na pewno nie jeden raz jeszcze
Ja dodałam jeszcze czosnek niedźwiedzi. Następnym razem dodam też podprażone pestki słonecznika albo dyni
Pasta jest pyszna ! U mnie w
Pasta jest pyszna ! U mnie w domu wytrzymuje do 2 dni
Sprawdza się jako przystawka, wystarczy dołożyć chleb pełnoziarnisty i ogórki kiszone. Oby więcej takich przepisów ! Zdrowe i pyszne.
Super pomysł z tym
Super pomysł z tym słonecznikiem
dziękuję za komentarze. Cieszę się, że smalczyk smakuje i inspiruje
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
przepyszny smalczyk (razem z
przepyszny smalczyk (razem z fasolą dołożyłam troszkę słonecznika)
Elu - przepis rewelacja
Elu - przepis rewelacja
Zrobiłam, dałam posmakować kilku znajomym i dzisiaj już kolejne osoby robią twój "smalec". Dzięki za przepis.
super przepis:) uwielbiam:)
super przepis
uwielbiam
U nas najdłużej była ok. 2
U nas najdłużej była ok. 2 tygodni, bo szybciej zjadamy
Ale jak słoiczki są szczelnie, na ciepło zamknięte to myślę, że można dłużej
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Jak długo można przechowywać
Jak długo można przechowywać pastę w lodówce?
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
Beatko, cieszę się że pasta
Beatko, cieszę się że pasta skamowała
Ja fasoli nie obieram. Dłużej miksuję i nie ma śladu po tych skórkach a pracy dużo mniej
Ale jak ktoś woli obrać, to proszę bardzo
A jabłka nie gotuję tylko na koniec miksuję
Oczywiście można go też zagotować
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu,wypróbowany ,w dwóch
Elu,wypróbowany ,w dwóch porcjach
.Nie za bardzo wiedziałam czy jabłko nie musi być gotowane.W jednej zagotowałam ,w drugiej nie obydwa wyszły super.Poradzę oby fasolę obrać zaraz po ugotowaniu,ja zostawiłam do wystudzenia i już nie mogłam jej obrać ,alee zagotowałam jeszcze raz i już było dobrze
Elu robiłam ostatnio Twój
Elu robiłam ostatnio Twój smalczyk i zaniosłam go do degustacji do pracy
wszyscy byli zdziwieni jak im powiedziałam z czego jest zrobiony
bardzo smakował
A mój Tato jest jego wielkim fanem
i dziękuje za ten przepis - teraz już nie je tego tradycyjnego ze względu na zdrowie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
pasta super jak smalec
pasta super jak smalec
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Pasta z fasoli pycha
Pasta z fasoli pycha
Ułatwiłam sobie zadanie z moczeniem fasoli, poprostu dodałam fasolę konserwowana białą. W puszce Dawtony po osączeniu jest jej 240 g. Wyszedł mi cały słoiczek. Konsystencja gęsta, nie msiałam rozrzedzać.
[[wysiwyg_imageupload:1786:]]
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
do wypróbowania
do wypróbowania
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Elu smalec wyszedł pyszny
Elu smalec wyszedł pyszny
wszyscy się zajadali
a z ogóreczkiem kiszonym to poprostu bajka
dziekuje za przepis 
Marzenko, a jak smakował
Marzenko, a jak smakował Tacie? Zdziwiony był z czego go zrobiłaś?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Asiu, napisz czy Ci smakował
Asiu, napisz czy Ci smakował
U mnie w rodzinie się przyjął
Zwłaszcza teraz ze świeżym chlebkiem razowym i sałatką z pomidorów, ogórków kiszonych, papryki... Nie potrzeba nic więcej
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
smalec z fasoli muszę
smalec z fasoli muszę wypróbować
Elu pasta rewelacujna w smaku
Elu pasta rewelacujna w smaku
a z ogóreczkiem małosolnym po prostu bomba
zrobię w wekend kolejną porcję w prezencie dla Taty i jestem ciekawa jak będzie mu smakowała
na początku nie powiem z czego jest zrobiony
dzięki kochana za super przepis

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu jadłam już smalec z
Eluniu super przepis zrobie
Eluniu super przepis
zrobie w wekend
napewno jest pyszna. Dam znac jak smakowala 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ja też zrobię, bo mam wstręt
Ja też zrobię, bo mam wstręt do wszystkich wędlin ze sklepów.
Dzięki Elu za fajna alternatywę. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wypròbuje na 100% Elu, bo mam
Wypròbuje na 100% Elu, bo mam còrke wege, wiec bedzie zadowolona
Zreszta spròbujemy wszyscy
Dam znac, jak smakowal

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Ja też , zwłaszcza teraz, w
Ja też
, zwłaszcza teraz, w te upały na mięsne nie bardzo mam ochotę. To biorę się za 
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
:)Dołożyłam do wypróbowania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.