![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4uhhmvvn-673d3-539620-cfcd2-qjwze4um/48a186c6-4093-4558-af06-26b8f94426e9/main/pasta-z-czarnej-fasoli-weganska.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4uhhmvvn-673d3-539620-cfcd2-qjwze4um/036b9e41-43e8-437d-8d20-ecc14a966ae4/main/pasta-z-czarnej-fasoli-weganska.jpg)
Składniki
p a s t a
- 1 Czerwona cebula
- 1 puszka czarnej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki, chilli
- sok z połówki limonki
- mały pęczek kolendry, (listki)
- 40 g oliwy lub oleju
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. przekrojoną cebulę i czosnek wrzucić do naczynia, rozdrobnić 3sek/obr.8
2. kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 3min/varoma/obr.1
3. dodać odsączoną fasolę, sok oraz przyprawy, zblendować 20sek/obr.6
Porady
fasolę z puszki można zastąpić 1/2 szklanki suchej, czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
świeże listki kolendry można zastąpić utartymi w możdzierzu ziarenkami kolendry (1 łyżeczka)
pasta idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczywa
pastę przechwywać w szklanym słoiczku, w lodówce, do tygodnia
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam z czerwonej fasoli. Bardzo smaczne, ale wyraźnie czuć cebulę. Następnym razem dodam więcej fasoli bądź ograniczę cebulę, żeby przeważała jednak fasola.
Polecam! Dobra alternatywa serków kanapkowych![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?