3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Masło: Osełka z pietruszką


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

SKŁADNIKI

  • 1/2 ząbka czosnku, opcja
  • 500 g śmietany min. 30%, o temperaturze pokojowej
  • 1/2 pęczka pietruszki, tylko listki
5

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, pietruszkę i rozdrobnić 2s/obr.8. Zgarnąć wszystko kopystką na dno naczynia.

    2. Założyć motylek. Dodac śmietanę, ubijać ok. 2 min/obr.4, sprawdzić konsystencję, ewentualnie ubijać dalej.

    3. Zawartość naczynia miksującego przelać do koszyczka, odcedzić maślankę (nie wylewać, ponieważ może się nam przydać np do zupy, czy sosu). Masło należy przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę, dokładnie odciskając płyn.

    4. Gotową osełkę przełożyć na folię spożywczą, zwinąć w rulon, a końcówki folii mocno zwinąć

    Schłodzić w lodówce.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Najlepiej kupić śmietanę o krótkim terminie przydatności do spożycia. Nie używać śmietany homogenizowanej!

Wariant:

Można użyć innych ziół


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Masełko znakomite, polecam,Moja rodzina nie chce...

    Zgłoszony przez dana160 na stycznia 16, 2017 at 07:58.

    Masełko znakomite, polecam,Moja rodzina nie chce innego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez dana160 na stycznia 16, 2017 at 07:45.

    Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masełko super! Moja rodzina

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2015 at 09:02.

    Masełko super! Moja rodzina nie chce innego, tylko to z TM. tmrc_emoticons.) Polecam wariant z suszonymi pomidorami z zalewy i świeżą bazylią zamiast pietruszki (czosnek zostaje).

    Na lato idealne na chrupiącym lekko ciepłym swojskim chlebie; do świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaka i ogórków kiszonych w garnku kamiennym. tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • TO się cieszę Od razu

    Zgłoszony przez Misha na marca 16, 2015 at 17:04.

    TO się cieszę tmrc_emoticons.)

    Od razu powiem, że jakość śmietany ma znaczenie. Najlepsze jest z tej, którą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Wychodzi takie prawdziwe wiejskie masło. Z żadnej innej śmietany takie dobre nigdy mi nie wyszło. Może przy okazji sprawdzę nazwę tej śmietany, bo nie pamiętam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masełko znakomite, polecam:-)

    Zgłoszony przez gosiaczekb na listopada 18, 2014 at 22:22.

    Masełko znakomite, polecamtmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze