3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny wieniec z nadzieniem


Wydrukuj:
4

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąka
  • 300 g wody, letniej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 g oleju
  • 1 łyżki bazylii, suszonej
  • 1 łyżki oregano, suszonego
  • 1 szczypty chili
  • 1 jajko kurze, do posmarowania

FARSZ

  • 2 ząbki czosnku
  • 15 suszonych pomidorów, w oleju
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 120 g mozzarelli
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
5

Przygotowanie

    przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 100 ml wody letniej,dodać drożdże 1 łyżkę mąki i cukier podgrzać 2min30s/37c/obr 1. odstawiamy. Gdy podwoi objętość dodajemy resztę składników i 200 g wody letniej wyrobić   2 minClosed lid/Dough mode i odstawiamy na ok.1 godz. do wyrośnięcia.  

     

  2. przygotowanie farszu
  3. *pomidory kroimy w paski
    *do naczynia  miksującego wsypać orzechy rozdrobnić 7.s/obr.7 przełożyć do innego naczynia
    *do naczynia miksującego włożyć mozzarellę rozdrobnić 10.s/obr.6 przełożyć do innego naczynia
    *do naczynia miksującego włożyć czosnek rozdrobnić 2.s/obr.7 dodać reszte składników i wymieszać 1.min/obr.2

  4. Wykonanie
  5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x30 cm.
    Rozsmarować farsz, zostawiając 1-cm brzegi
    Rolujemy wzdłuż dłuższego boku.
    Formujemy koło i układamy miejscem klejenia do spodu.
    Wierzch nacinamy nożem w kilku miejscach. Delikatnie rozsuwamy nacięte fragmenty i lekko wywijamy krawędzie.
    Wieniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy startym żółtym serem.
    Pieczemy 35 min. w temp. 180 stopni.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Znam przepis, bo robie

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 14, 2012 at 23:26.

    Znam przepis, bo robie podobne. Polecam bardzo, pycha tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie tylko ładnie wygląda ale

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 14, 2012 at 23:15.

    nie tylko ładnie wygląda ale i chyba dobrze smakuje (mam takie wrażenie czytając składniki) mniam Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmmmm. wygląda bardzo

    Zgłoszony przez bombelinka na grudnia 14, 2012 at 19:52.

    hmmmm. wygląda bardzo smakowicie. na pewno wypróbuję. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze