thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej (opcjonalnie)
  • 1 pęczek zielonej cebulki (szczypioru sałatkowego, dymki)
  • 10-20 g oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 200 g ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej (plus porcja do podsypania ciasta)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 500 g mąki pszennej wsypać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodać 1 płaską łyżeczkę soli (lub nieco więcej, jeśli lubimy bardziej słone) i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

    Wymieszać 10 sek / obr. 3.

     

    Dodać ok. 200 g ciepłej wody.

    Wyrobić ciasto - 2 min / obr. Ciasto"Ciasto"

     

    Zostawić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na 15 min, po czym wyrobić ciasto 3 min / obr. Ciasto"Ciasto"

     

    Dać ciastu odpocząć przez kolejne 15 min, a w tym czasie pokroić umytą (i wysuszoną) zieloną cebulkę. Ja tnę ją nożyczkami - jest sprawnie, dokładnie i bezpiecznie. tmrc_emoticons.)

     

    Wyciągnąć ciasto z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , podzielić na 12 części (lub na 8, jeśli wolimy duże placki). Z każdej zrobić kulkę.

     

    Na posypanym mąką stole rozwałkować okrągłe placki, posmarować wierzch olejem (przy użyciu pędzelka; nie musi być starannie) i posypać cebulką.

     

  2. Następnie placki zrolować wzdłuż i skręcić w ślimaki. Posypać mąką i spłaszczyć. Lekko rozwałkować.

     

  3. Rozgrzać patelnię. Placki posmarować olejem z obu stron i kłaść na gorącą patelnię. Piec z obu stron na średnim ogniu aż przybiorą jasnobrązowy kolor (brązowe plamki) - ok. 1 min z każdej strony.

     

  4. Jeść na ciepło (same lub z ulubionym sosem).

Porady

1. Jeśli lubimy bardziej słone przekąski, to przed położeniem placka na patelnię można na nią wsypać szczyptę soli gruboziarnistej.

2. Można eksperymentować z innymi warzywami, np. z pieczarkami, papryką, czosnkiem itp.

3. Przed położeniem placka na patelnię można go posypać czarnuszką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PLACKI Z ZIELONĄ CEBULKĄ (szczypiorem, dymką)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?