3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PLACKI Z ZIELONĄ CEBULKĄ (szczypiorem, dymką)


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej (opcjonalnie)
  • 1 pęczek zielonej cebulki (szczypioru sałatkowego, dymki)
  • 10-20 g oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 200 g ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej (plus porcja do podsypania ciasta)
  • 6
    50min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 500 g mąki pszennej wsypać do Blokada naczynia miksującego, dodać 1 płaską łyżeczkę soli (lub nieco więcej, jeśli lubimy bardziej słone) i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

    Wymieszać 10 sek / obr. 3.

     

    Dodać ok. 200 g ciepłej wody.

    Wyrobić ciasto - 2 min / obr. Ciasto

     

    Zostawić w Blokada naczynia miksującego na 15 min, po czym wyrobić ciasto 3 min / obr. Ciasto

     

    Dać ciastu odpocząć przez kolejne 15 min, a w tym czasie pokroić umytą (i wysuszoną) zieloną cebulkę. Ja tnę ją nożyczkami - jest sprawnie, dokładnie i bezpiecznie. tmrc_emoticons.)

     

    Wyciągnąć ciasto z Blokada naczynia miksującego, podzielić na 12 części (lub na 8, jeśli wolimy duże placki). Z każdej zrobić kulkę.

     

    Na posypanym mąką stole rozwałkować okrągłe placki, posmarować wierzch olejem (przy użyciu pędzelka; nie musi być starannie) i posypać cebulką.

     

  2. Następnie placki zrolować wzdłuż i skręcić w ślimaki. Posypać mąką i spłaszczyć. Lekko rozwałkować.

     

  3. Rozgrzać patelnię. Placki posmarować olejem z obu stron i kłaść na gorącą patelnię. Piec z obu stron na średnim ogniu aż przybiorą jasnobrązowy kolor (brązowe plamki) - ok. 1 min z każdej strony.

     

  4. Jeść na ciepło (same lub z ulubionym sosem).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Jeśli lubimy bardziej słone przekąski, to przed położeniem placka na patelnię można na nią wsypać szczyptę soli gruboziarnistej.

2. Można eksperymentować z innymi warzywami, np. z pieczarkami, papryką, czosnkiem itp.

3. Przed położeniem placka na patelnię można go posypać czarnuszką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dla nas było niedobre i twarde Nie wrócimy do...

    Zgłoszony przez Wioletanno na listopada 5, 2018 at 14:15.

    Dla nas było niedobre i twarde Nie wrócimy do przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)  Pomysłowe placuszki na

    Zgłoszony przez Bożena Faron na czerwca 26, 2016 at 15:03.

    tmrc_emoticons.)  Pomysłowe placuszki na grillowe popołudnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, do przepisu

    Zgłoszony przez magierka na maja 30, 2016 at 16:09.

    Przepraszam, do przepisu wkradł się błąd. Zamiast 500 g mąki było napisane 300 g.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko jak w

    Zgłoszony przez KasiulaG na maja 24, 2016 at 07:26.

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie i .... tmrc_emoticons.(  ciasto kleiło się,nie było możliwości podzielenia go ...?  musiałam dodać dość dużo mąki żeby móc je rozwałkować, a co za tym idzie ciasto po upoeczeniu było ciężkie i twardawe. Po zrobieniu sprawdzałam jeszcze kilka razy czy wszytsko zrobiłam ok, ale niczego nie ominęłam. tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo ciekawy pomysł na małe

    Zgłoszony przez DominikaB-M na maja 20, 2016 at 13:02.

    bardzo ciekawy pomysł na małe co-nie-co tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze