3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIERÓG PANI MAMY czyli telefoniczne pogotowie kulinarne wg.Gosi L.


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny, POKROJONEJ NA KAWAŁKI

PRZYPRAWY

  • oliwa
  • kminek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • WEGETA LUB PRZYPRAWA UNIWERSALNA WYK.W TM
  • pieprz
  • jajko do posmarowania

FARSZ

  • 150 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa mielonego, TUT.UŻYTO MIĘSA Z INDYKA
  • 1500 g kapusty białej
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Pieróg Pani Mamy :) czyli pogotowie kulinarne wg.Gosi L.
    CIASTO
  1. 1. Wrzucić wszystkie składniki i wymieszać 15-20 sek/obr.3-4 

    2. Ciasto podzielić na 2 , zawinąć w folię i włożyć do zamrażalki  

    3. Umyć TM. 

  2. FARSZ
  3. 1. Obrać cebulę i pokroić na połówki . Wrzucić do TM, rozdrobnić 2-3 sek./obr.6. Zgarnąć kopystką na dno . Dodać 25 g oliwy z oliwek , poddusić 3 min./obr2/Counter-clockwise operation/varoma. Przełożyć do innego naczynia. 

    2. Kapustę białą podzielić na 4 części. 2 z nich rozdrobnić w TM 5-10 sek./obr.5-8 mieszając kopystką. Przełożyć do innego naczynia. 

    3. To samo zrobić z pozostałą częścią kapusty. Następnie dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę i  zalać wodą tak aby przykryła całość. Gotować 30 min/obr.3 Counter-clockwise operation/ 100 st.C 

    Po ok. 7 minutach odlać maksymalnie wody, dodać połowę cebuli i kapustę kiszoną i analogicznie zalać całość wodą. Przez otwór w pokrywie dodać przyprawy : 4 szt. ziela angielskiego, liście laurowe 4 szt., 2-3 szczypty kminku, pół łyżeczki pieprzu  i 1 łyżeczkę wegety.

    4. Gotować tak, ażeby kapusta była miękka. Przełożyć na koszyczek, aby obciekło. 

    5. Do naczynia włożyć drugą część cebuli i mięso mielone oraz 50 g oliwy. Gotować 20 min/obr.2-3 Counter-clockwise operation/100 st.C. Doprawić pieprzem i wegetą ( po ok. 1 łyżeczce) 

    6. Do mięsa dodać kapustę i całość wymieszać 10 sekund/obr.4-5-6Counter-clockwise operation

    7.Całość jeszcze dusić ok. 10 min/obr.2-3Counter-clockwise operation/100 st.C. Wyłożyć na koszyczek.

  4. FORMOWANIE PIEROGÓW ( 2 SZTUKI )
  5. 1. Ciasto wyłożyć na oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkować na kształt koła o ś.25 cm.

    Przełożyć na blaszkę wyłożoną paierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą.

    Wyłożyć na połowę , 1/2 farszu i złożyć ciasto na pół przykrywając farsz, tak aby powstał pieróg. Brzegi dobrze zagnieść np.widelcem. 

    Posmarować rozbełtanym jajkiemi posypać kminkiem. 

    2. To samo zrobić z drugą częścią ciasta i farszu. 

    3. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 30 min. /180 st.C 

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na Wigilię można  przygotować wersję wegetariańską wyłączając mięso lub zamieniając je na grzyby. 

Można podawać z barszczem czerwonym . 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy