3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z łososia i krewetek


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

łosoś wędzony na zimno

  • 0,5 łyżeczki masła, do smarowania formy
  • pieprz
  • 2 czubate łyżeczki pesto
  • 1 gałka muszkatołowa, mielona
  • 70 g oliwa z oliwek
  • 180 g chleba, miąższ
  • 100 g pora (biała część)
  • 250 g pomidorów, miąższ
  • 0,4 litra mleka
  • 4 jajka
  • 225 g krewetek, np.Black Tiger
  • 500 g łososia wędzonego, np. skrawki łososia wędzonego na zimno
  • 2 czubate łyżeczki tartej bułki, do obsypania formy
5

Przygotowanie

    Na ciepło czy na zimno... zawsze dobre :)
  1. Krewetki muszą być rozmrożone na chwilę przed przygotowaniem pasztetu.

    Przygotuj formę, np. do pieczenia chleba (ja używam o wymiarach: D30xS11xW7 i wypełniam ją po brzegi) smarując ją dokładnie masłem i obsypując bułką tartą.

     

  2. Przygotowanie wywaru:

    Do naczynia wrzuć kawałki pora. Rozdrobnij: obr.8 / 3 sek. Zgarnij kopystką por ze ścianek i wlej 50 g oliwy. Oderwij ogonki z krewetek i wrzuć do naczynia. Ustaw czas 8 min, temp. 100 st. Gentle stir setting . W czasie przygotowania wywaru pozbądź się skórki z pomidorów a potem soku i pestek. Ostrożnie otwórz pokrywę i do składników wlej mleko. Ustawienia: 8 min / 90 st. Gentle stir setting Przelej zawartość do innego naczynia.

  3. Pasta pomidorowa...

    Do naczynia wrzuć pomidory, pesto i pozostałę część oliwy. Czas 5 sek / obroty 6. Następnie zmień czas na 8 min / 100 st. Gentle stir setting 

    Ja w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 st. tmrc_emoticons.)

  4. Pasztet tuż tuż...

    Do naczynia wrzuć krewetki i łososia. Nałóż pokrywę. Na pokrywę postaw sitko i ostrożnie wlej wywar. Czas 10 min / 100 st. / obr. 2

    Usuń zawartość z sitka Następnie dodaj miąższ chleba, wbij jajka, wsyp pieprz do smaku i startą gałkę muszkatołową (jeżeli używasz świeżej ryby, wsyp pół łyżeczki soli). Nakryj pokrywę miarką.

    Miksowanie 50 sek. / obroty stopniowo do 8

    Gęstą masę umieść w formie którą nakryj folią aluminiową.

    Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 st. / 60 min

    Podawać na ciepło z listkami bazylii lub na zimno. Ja uwielbiam posmarowane pasztetm kromki chleba wykonanego również w Thermomix'ie. Przechowywać w lodówce. Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można użyć krewetki surowe w pełnej skorupie. Należy usunąć skorupy, które użyjemy do wywaru (głowa i ogon). Natomiast pozostałe częśći odnóża i żyłki wyrzucamy.

Film instruktażowy obierania krewetek: //www.youtube.com/watch?v=MGeYVIfYtJ0


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy