3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z łososia i krewetek


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

łosoś wędzony na zimno

  • 0,5 łyżeczki masła, do smarowania formy
  • pieprz
  • 2 czubate łyżeczki pesto
  • 1 gałka muszkatołowa, mielona
  • 70 g oliwa z oliwek
  • 180 g chleba, miąższ
  • 100 g pora (biała część)
  • 250 g pomidorów, miąższ
  • 0,4 litra mleka
  • 4 jajka
  • 225 g krewetek, np.Black Tiger
  • 500 g łososia, świeżego, całego, oczyszczonego, można użyć wędzonego dla wykwintniejszego smaku
  • 2 czubate łyżeczki tartej bułki, do obsypania formy

  • 0,5 łyżeczki sól, tylko gdy używasz świeżej ryby
5

Przygotowanie

    Na ciepło czy na zimno... zawsze dobre :)
  1. Formę do pieczenia, np keksówkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą.
    Do naczynia wrzuć kawałki pora. Rozdrobnij 3 s/obr. 8
  2. Zgarnij kopystką por ze ścianek i wlej 50 g oliwy. Oderwane skorupy, ogonki z krewetek wrzuć do naczynia.
    Ustaw czas 8 min, temp. 100 st.
    W tym czasie pozbądź się skórki z pomidorów, nadmiaru soku oraz pestek.
  3. Ostrożnie otwórz pokrywę i do składników wlej mleko.
    Gotuj dalej 8 min / 90 st. Mieszanie
  4. Przelej zawartość ostrożnie do innego pojemnika. Sprawdź czy w naczyniu nie pozostały części skorup.
    Ewentualnie umyj a następnie osusz naczynie.
  5. Do naczynia wrzuć pomidory, pesto i pozostałę część oliwy. Ustaw czas 5 s/ obr. 6
  6. Gotowanie pasty pomidorowej. Ustaw czas na 8 min / 100 stopni C /obr. 2

    W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C
  7. Do naczynia wrzuć krewetki i łososia. Nałóż pokrywę. Na pokrywę postaw sitko i ostrożnie wlej wywar. Czas 10 min / 100 stopni C / obr. 2
  8. Usuń zawartość z sitka Następnie dodaj miąższ chleba, wbij jajka, wsyp pieprz do smaku i startą gałkę muszkatołową (jeżeli używasz świeżej ryby, wsyp pół łyżeczki soli). Nakryj pokrywę miarką. Miksowanie 50 sek. / obroty nastawiaj stopniowo do pozycji 8
  9. Gęstą masę przelej do formy, następnie nakryj folią aluminiową.. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C / 60 min Po upieczeniu ostrożnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Podawać na ciepło z listkami bazylii lub na zimno. Przechowywać w lodówce. Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Krewetki muszą być rozmrożone na chwilę przed przygotowaniem pasztetu.
Należy usunąć skorupy, które użyjemy do wywaru (głowa i ogon). Natomiast pozostałe częśći odnóża i żyłki wyrzucamy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy