thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Farsz:

  • pieprz, (do smaku)
  • sól, (do smaku)
  • trochę śmietany
  • 1000 gramów pieczarek
  • 3 cebule średnie
  • czosnek, (opcjonalnie)

Ciasto:

  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 250 gramów margaryny
  • 200 gramów śmietany 18%, (gęstej)
  • 30 gramów drożdży
  • 500 gramów mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. FARSZ:

    Pieczarki i celubę można rozdrobić w thermomoxie, ale ja osobiście wolę jak są pokrojone w kosteczkę.

    Pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek wrzucam na patelnię i podsmażam. Dodaję pieprzu i soli ( w zależności od indywidualnych preferencji). Gdy cebula i pieczarki są już podsmażone podlewam je śmietaną- płynną. Dalej trzymam je na małym ogniu co jakiś czas mieszając, Czekam, aż śmietana odparuje.

  2. Ciasto:

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładam drożdże, śmietanę i cukier. Ustawiam 2.30min/37C/obr.1. Dodaję pozostałe składniki:2.30 min/Ciasto"Ciasto" .

    Ciasto wykładam z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do miski, przykrywam i zostawiam na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu. Po tym czasie dziele je na mniejsze porcje i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta rozkładam część farszu i zawijam jak roladę ( w zalżności jak grube mają być paszteciki- ja kładę dużo farszu i zawijam na półtora raza). Kroimy na mniejsze kawałki. Czynność powtarzamy, aż skończy się farsz lub ciasto tmrc_emoticons.).

    Ciasto można zamrozić i zużyć poźniej.

    Pieczemy na złoty kolor

Porady

Paszteciki są bardzo pyszne i uważam, że nie ma sensu robić ich na małych, bo i tak nikt nie skończy na jednym tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paszteciki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?