![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/3028231r-34576-538264-cfcd2-z7ynftlw/4c05889c-a59a-4c12-bb14-efdf8a0ca116/main/drozdzowy-koszyczek-swiateczny.jpg)
- TM 31
Składniki
- 4-5 łyżek cukru
- 1 szkl. mleka
- dodać:
- 700 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka, roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania ciasta
- lukier: szklanka cukru pudru wymieszana z 3 łyżkami wrzątku
- 30 g drożdży
- Ciasto drożdżowe:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego dodać drożdże, cukier, mleko 40s /Varoma/ obr. 2, wymieszać 5sek/ obr 5
2. Dodać mąkę, jajka, olej, sól wymieszać 3 min/ Interwał
3. Ciasto zostawić w naczyniu, tak długo aż podrośnie pod pokrywę
4. Następnie włączyć na 50 sek /Interwał (pomagać w mieszaniu kopystką).
Do wykonania koszyczka potrzebne są:
-miska żaroodporna np. o średnicy 18cm posmarowana z zewnątrz olejem
-kilka wykałaczek
1. Ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1cm. Pokroić na 1cm paski. Na papierze do pieczenia zacząć zaplatać paski zaczynając od 2 złożonych na krzyż a następnie dokładać po jednym pasku poziomo oraz pionowo zaplatając je tak aby powstała gęsta siatka.
2. Tę siatkę z ciasta ostrożnie nałożyć na miskę, delikatnie ją docisnąć z każdej strony i wyrównać brzeg odcinając nadmiar ciasta. To odcięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na wąski ale bardzo długi prostokąt i pokroić na paski.
3. Skręcając po 2 paski zrobić sznurek, z którego uformować małą obręcz, która będzie podstawą do koszyczka, dużą obręcz na wykończenie brzegu koszyczka i pałąk.
4. Plecionkę na misce, obie obręcze i pałąk posmarować żółtkiem.
5. Koszyk piec 40min / temp 180°C
6. Luźne dodatki piec 20min / temp 180°C
7. Po wystudzeniu ciasta delikatnie wyciągnąć miskę. Gęstym lukrem połączyć wszystkie części koszyczka. Przymocowanie małej obręczy i pałąka można wzmocnić jeszcze wykałaczkami, które sprytnie wbić tak aby ich nie było widać a wystające części odciąć.
/PS. Z tego ciasta wychodzą pyszne precle, podobne w smaku do obwarzanków krakowskich/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto nie wyrosło, jest twardawe, co robię nie tak? Czy na pewno pierwszy krok- 40s/ varoma jest dobry? Nie zdąży się chyba to wszystko podgrzać..
wygląda rewelacyjnie! pozwolę sobie zrobić na święta![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
ile wczesniej mozna przygotowac koszyczek? czy ciasto nie plesnieje?
po prostu WOW!
Super,muszę taki zrobić
))
Wspaniały, zrobię z pewnością![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
WIELKIE DZIĘKI !!! Ja zrobiłam koszyk a ON zrobił furorę podczas święcenia.
Obarzanki również wychodzą bardzo smaczne.
Tynka
cos niesamowitego. strasznie mi sie podoba!! Moze odwaze sie ... gratuluje
Dzięki wielkie nie doczytałam:/
Tynka
W sposobie przygotowania jest info o misce o śr. 18cm![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pozdrawiam Mixi
Are you sure to delete this comment ?