3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Burek / Börek / Spanakopita czyli ciasto filo ze szpinakiem i serem feta


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Burek / Börek / Spanakopita czyli ciasta filo ze szpinakiem i serem feta

  • 170 gramów oleju
  • 200 gramów wody mineralnej, gazowanej
  • 230 gramów jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli, drobnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 ząbki ząbków czosnku
  • 200 gramów cebuli, pokrojonej na ćwiarki
  • 3 łyżki oleju
  • 400 gramów liści szpinaku, świeżych
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 1/2 łyżeczki soli, drobnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 gramów sera feta, rozdrobnionego
  • 100 gramów pomidorów, suszonych, w oleju, pokrojonych
  • 4 jajka
  • 1 opakowania ciasta filo
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej, wodę gazowaną, jogurt grecki. Doprawić 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wymieszać 15 s/obr. 5. Przelać sos do osobnej miseczki. Przepłukać Closed lid.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czonek, cebulę i 3 łyżki oleju. Rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  3. Zgarnąć kopystką składniki ze ścianek . Dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  4. Włożyć do Closed lid liście szpinaku do maksymalnego poziomu. Dusić 15 min/100°C/obr. 1. W czasie duszenia dodawać pozostałe liście szpinaku. Powinno to zająć około 3-5 minut. Po dodaniu całości szpinaku na pokrywę Closed lid nałożyć koszyczek.
  5. Do Closed lid dodać sok z cytryny, pokrojone suszone pomidory, rozdrobniony ser feta, jajka. Doprawić 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Mieszać 10 s/obr. 3.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę do zapiekania posmaruj oliwą z pomidorów lub wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Ułóż na dnie foremki minimum 3 płaty ciasta filo, tak aby część płata opadała poza brzegi foremki. Każdy płat smaruj dokładnie przygotowanym wcześniej sosem. Ułóż czwartą warstwę z delikatnie pomiętego jedengo lub dwóch płatów.
  8. Nałóż równomiernie cały farsz z Closed lid. Załóż wystające części płatów na farsz. Nałóż kolejne płaty na wierz smarująć je za każdym razem sosem. Farsz powinien być całkowice przykryty.
  9. Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto zrobi się kruche i zbrązowieje.
  10. Serwuj na ciepło lub zimno. Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Powracają wspomnienia z chorwacji... Burek bardzo...

    Zgłoszony przez Bety PD na listopada 20, 2018 at 16:44.

    Powracają wspomnienia z chorwacji... Burek bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze