3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Włoski sernik pod jagodową pierzynką


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

Ciasto

  • 180 g herbatników
  • 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki

Masa serowa

  • 3 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka ricotta
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM

Polewa

  • 1 słoiczek dżemu jagodowego, do posmarowania
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka i szczyptę soli, ubijać na pianę przez ok. 2 min/obr. 3-4. Białka przełożyć do innego naczynia, a naczynie miksujące przepłukać i wytrzeć do sucha.

  2. Do naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Herbatniki mieszamy z masłem, ustawiając 1 min 30 s/37ºC/obr. 2. Otrzymaną masę przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na moment do lodówki aby ostygła. Naczynie pukamy i wycieramy do sucha.

  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier oraz cukier waniliowy, mieszając 5 min/obr. 3.

  4. Zdjąć motylek. Dodać serki mascarpone i rocottę oraz mąkę, mieszać 4 min/obr. 3. Po upływie 3 minut, przez pokrywę dodać wcześniej ubite białka.

  5. Rozsmarować masę na podstawie z herbatników i piec w temperaturze 180-200ºC przez około 30 minut.

  6. Po upieczeniu posmarować ciasto dżemem jagodowym.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
11

Porady

Przed podaniem dobrze jest wsadzić sernik do lodówki, żeby masa serowa mogła dobrze zastygnąć.

Dżem można zastąpić świeżymi jagodami bądź sosem z nich, wykonanym oczywiście w Thermomixie. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz