3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Włoska Colomba Pasquale z zabajone


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 colomba

  • 300 gramów mąki tortowej
  • 100 gramów maślanka, miekkiego
  • 100 gramów cukru
  • 80 gramów pomaranczowych skòrek kadryzowanych, przesypanych maka
  • 2 skórki z pomarańczy
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 30 gramów mleka
  • 50 gramów letniej wody
  • 2 jaja kurze
  • 2 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
  • szczypta soli
  • wanilia, mielona

polewe

  • 2 bialka
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżeczek soku z cytryny
  • 60 gramów olejku migdalowego do lukru
  • "ziarna" cukru

zabajone

  • 4 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
  • 80 gramów cukru
  • 1 miarka vina Marsala
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  Wlozyc do naczynia: 30g cukru i skòrke pomaranczowa ( umyta i osuszona), zmielic: 15 sek / od obr 3-10, stopniowo; odlozyc na bok. Wlozyc do naczynia drozdze i mleko: 7 sek / obr 4. Dodac 60g maki: 20 sek / obr 5, zakryc otwòr miarka, zostawic do wyrosniecia na 1 godz. Wyrabiac od obr 3 do obr 5, dodajac 50g letniej wody i 100g maki; wyrabiac: 20 sek / obr 5. Przykryc miarka i zostawic na 1,5 godz. Dodac 2 jaja, 2 zòltka, maslo (prawie plynne), 70g cukru, zmielone wczesniej skòrki i szczypte soli: 10 sek / obr 5. Zostawic na obr 5, dodawac 140g maki i wanilie: 10 sek / obr 5; pòzniej 5 min / Dough mode. Dodac skòrki kadryzowane: 20 sek / obr 3. Przelozyc do miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 6 godz. Zruszyc kopystka, przelozyc do formy, zostawic do wyrosniecia, az podwoi objetosc. Wlozyc w miedzyczasie do naczynia 2 bialka, sok z cytryny i 150g cukru: 20 sek / obr 3. Pedzelkiem  pokryc powierzchnie colomby, az splynie po bokach; ulozyc migdaly i posypac ziarnami cukru. Piec w nagrzanym piekarniku, 15 min / 200°; nastepnie: 40-45 min / 180°. Przygotowac zabajone (wg gustu): zalozyc motylka, ubic zòltka z cukrem: 4 min. / 37° / obr 3. Dodac Marsala, gotowac: 7 min / 70° / obr 3. Wystudzic. Polac tym sosem-kremem, wystudzona colombe.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy