3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Waniliowe mleczko na biszkopcie z nutą czekolady


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Biszkopt

  • 60 g, mąki pszennej
  • 25 g, mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka, (oddzielamy białka od żółtek)
  • 80 g, cukru kryształu

Mleczko waniliowe

  • 300 ml. śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżeczki żelatyny, (rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 laski wanilii, (delikatnie wyjmujemy zawartość lasek wanilii)

Polewa czekoladowa

  • 100 g, gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła

Czekolada gorzka do dekoracji

  • 50 g gorzkiej czekolady
5

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C

    (Niewielką) blachę ok 15x20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).

     Odważamy obie mąki. Odkładamy na bok.

    Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3,  dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.

    Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).

    Biszkopt pozostawiamy aby wystygł i zabieramy się za robienie mleczka waniliowego.

  2. Mleczko waniliowe
  3. W naczyniu miksującym umieść motylek.
    Wrzucamy składniki: śmietankę 30%, serek mascarpone, wanilia (lub cukier wanilinowy).
    Przy pomocy motylka łączymy składniki.
    (temp. 90 stopni, obroty 3-4, czas ok. 4 min.)
    Nie wyłączając dodajemy trzy łyżki cukru pudru i już bez podgrzewania mieszamy (następne 2 minuty. , obroty 3-4).

    W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.

    Na koniec łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą waniliową. Mieszamy (obroty 3-4 czas ok. 1 min.)
    Przelewamy do naczynia i schładzamy.

  4. Polewa czkoladowa
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z mlekiem i masłem. Schładzamy. Posłuży nam do polania wierzchniej cześci ciasta.

  6. Składamy ciasto.
  7. Nie wyjmujemy biszkoptu z formy. Na niego wylewamy mleczko waniliowe. Okrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia (czas ok. 2 godziny). Dalej lekko podgrzewamy polewę czekoladową i delikatnie wylewamy na ciasto. Ponownie umieszczamy w lodówce do schłodzenia. (15 min).
    Wyjmujemy ciasto z lodówki dekorujemy otartą czekoladą, kroimi w niewielkie kawałki i podajemy ...

    Delikatny waniliowy smak (zbliżony do ptasiego mleczka) na biszkopcie z lekką nutą czekolady sprawdzi się dokonale jako mały deserek do mocnej kawy!

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dekorujemy, otartą czekoladą gorzką.

Jeżeli ktoś lubi ptasie mleczko tmrc_emoticons.) a nie przepada za biszkoptem, to można biszkopt przeciąć na połowę (tak jak do tortu) i wykorzystać tylko jego połowę. Natomiast podwoić porcję z pozycji "mleczko waniliowe" - wtedy wyjdzie więcej kremu waniliowego a mniej ciasta.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Znika w tempie błyskawicznym, przepyszne.

    Zgłoszony przez dagmara2442 na stycznia 1, 2021 at 14:01.

    Znika w tempie błyskawicznym, przepyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre

    Zgłoszony przez Ppiioottrr na stycznia 9, 2016 at 15:43.

    Dobre tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHOTKA!!! Robiłam już 2

    Zgłoszony przez Sissi000111 na sierpnia 12, 2014 at 13:22.

    PYCHOTKA!!! Robiłam już 2 razy a rodzince ciągle mało tmrc_emoticons.;-).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki SAM  za szybką

    Zgłoszony przez gabi49 na lutego 9, 2014 at 13:02.

    Dzięki SAM  za szybką reakcję. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można nasączyć. Można też

    Zgłoszony przez SAM na lutego 9, 2014 at 12:44.

    Można nasączyć. Można też zrobić bardzo niski tmrc_emoticons.) albo więcej kremowej warstwy.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, czy  ten biszkopt

    Zgłoszony przez gabi49 na lutego 9, 2014 at 12:03.

    SAM, czy  ten biszkopt  nasiąknie trochę tym mleczkiem czy jest suchy? Czy można go trochę nasączyć, jak do tortu?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zdecydowanie nie trzeba

    Zgłoszony przez SAM na lutego 9, 2014 at 00:08.

    Zdecydowanie nie trzeba proszku do pieczenia.Proszek do pieczenia lub soda, zasadniczo znajdują zastosowanie tylko w przypadku ciast ciężkich, gdzie potrzebna jest dodatkowa siła wynosząca ciasto ku górze.

    Stosowanie go do klasycznych biszkoptów nie jest błędem, ale niestety pociąga za sobą fatalny wpływ na późniejszy smak ciasta. Nie wszyscy to lubią.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaczynam robić to ciasto i

    Zgłoszony przez bebekal na stycznia 19, 2014 at 13:33.

    Zaczynam robić to ciasto i własnie się zastanawiam czy nie trzeba do biszkoptu dodać proszku do pieczenia?  Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto zrobiłam na święta ,

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 29, 2013 at 10:51.

    Ciasto zrobiłam na święta , ale z podwójnej porcji Big Smile  pychota Love  dziękuje SAM za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda pysznie i napewno tak

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 16, 2013 at 10:23.

    wygląda pysznie i napewno tak smakuje Big Smile  Przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dodane do wypróbowania

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 16, 2013 at 08:48.

    Sam dodane do wypróbowania ale wszystkire Twoje ciasta to palce lizać tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyzwanie na weekend ;o)

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 16, 2013 at 08:37.

    Wyzwanie na weekend ;o) trzeba przetestowac jeszcze przed świętami ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho super :D  wygląda

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 15, 2013 at 22:30.

    Ciacho super tmrc_emoticons.D  wygląda bardzo apetycznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  wypróbuję tmrc_emoticons.) najblizsza okazja to sylwester bo na święta już ciasta zaplanowane tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny deser Zrobię na

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 15, 2013 at 21:12.

    Pyszny deser tmrc_emoticons.) Zrobię na czwartek (mam imprezkę rodzinną) i dam znać jak smakowało~Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają jak z cukierni i

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 15, 2013 at 20:27.

    Wyglądają jak z cukierni i pewnie sż pyszne Big Smile Dodaję do wypróbowania - może jeszcze przed świętami. tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania ,

    Zgłoszony przez beata_20 na grudnia 15, 2013 at 18:50.

    dodaje do wypróbowania , wygląda smakowicie tmrc_emoticons.D  dzięki za przepis tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze