3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort Pavlova


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 100 g Czekolady mlecznej
  • Bita smietana:
  • 100 g cukru
  • 150 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 krople octu
  • 1 szczypta soli
  • 5 białek
  • Beza:
  • 500 g śmietany 30%, schłodzonej
  • 100 g truskawek, lub malin
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Beza: Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.

    2. Na noże w naczyniu naczyniu miksującym założyć motylek.

    3. Wlać białka, dodać sól, ocet i 2 łyżki cukru, ubić 5 min/obr. 3.

    4. Zdjąć motylek .

    5. Dodać mąkę kukurydzianą, resztę cukru i cukier puder, lekko wymieszać za pomocą kopystki.

    6. Dużą blachę (35x35 cm) wyłożyć pergaminem, na nim odrysować koło od dna tortownicy (Ø 24 cm), na koło wylać masę.

    7. Piec 10 min/150ºC, następnie 60 min/100ºC.

    8. Przełożyć na paterę. Bita śmietana:

    9. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

    10. Na noże w naczyniu naczyniu miksującym założyć motylek.

    11. Do czystego naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, ubić ok. 1-2 min/obr. 4.

    12. Wyłożyć na bezę, udekorować owocami i czekoladą.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • niestety nie udało się

    Zgłoszony przez pawbry na lutego 4, 2017 at 18:00.

    niestety nie udało się

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pysznosci!

    Zgłoszony przez mleszczynska na sierpnia 21, 2016 at 00:16.

    Pysznosci! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj próbuję!

    Zgłoszony przez Ewawis na czerwca 3, 2015 at 13:43.

    Dzisiaj próbuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pavlova to nie ciasto tylko

    Zgłoszony przez bietka na stycznia 1, 2013 at 16:46.

    Pavlova to nie ciasto tylko beza. Robię ją z nieco innego przepisu ale w tym odrobinę za niskie temperatury pieczenia. Nie trzeba wkładać wykalaczki czy patyczka w trakcie pieczenia bo beza opadnie. Piekarnik trzeba nagrzać do 180 stopni wstawić bezę i po 5 minutach zredukować temperaturę do 150 stopni - tak ma się piec przez 1,5 godziny. Bezę po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słyszałam, że te ciasto jest

    Zgłoszony przez Atenka na lutego 11, 2012 at 14:44.

    Słyszałam, że te ciasto jest smaczne. Ja zrobiłam je dziś pierwszy raz i miałam kłopot. Może ktoś mi poradzi. Białka ubiły się dobrze. Po dodaniu pozostałych składników (mąki i cukru) miałam problem z ich wymieszaniem (wymieszałam trochę kopystką i trochę pomogłam sobie nożami). Wydawało mi się, że dobrze wymieszałam. Przelałam na blachę (bez pergaminu), bez odrysowywania koła itd. Wydawało mi się że ciasto ładnie rośnie, ale po włożeniu wykałaczki wszystko opadło. A potem było jeszcze gorzej. Cukier chyba znalazł się na samym dnie i zrobiła się jedna wielka gruda. Zastanawiam się też czy tak miało być, że jak to ciasto rośnie to w środku robi się pusta dziura (bez ciasta). Może ktoś mi powie co zrobiłam źle. Czy komuś dobrze wyszło to ciasto?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo słodki i smaczny

    Zgłoszony przez kasik2607 na maja 17, 2011 at 19:55.

    Bardzo słodki i smaczny deser. Jedynie miałam problem z ubiciem śmietany 30%, ale podołałam tmrc_emoticons.-). Polecam!!!!

    kasik2607

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze