- TM 31
Składniki
Mus czekoladowo- miętowy
- 450 ml śmietanki 30% kremówki
- 2 opakowania śmietan-fix, ( można pominąć )
- 200 g czekoladek czekoladowych z nadzieniem miętowym
Ganache
- 130-150 g Czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany 30% kremówki
Poncz
Poncz
- 1 łyżeczka rumu, ( w wersji dla dorosłych)
- 1 szklanka zaparzonej herbaty earl grey
Biszkopt czekoladowy
- 1 łyżek kakao
- 60 g mąki pszennej typ 450
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 30 g mąki ziemiaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt czekoladowy:
1.Oddzielamy białka od żółtek.
2. Założyć motylek, wlać białka, dodać szczypte soli, ubijać 5 min/obr. 3, po upływie 2 min. dodajemy przez otwór stopniowo cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy przez otwór po jednym żółtku. Wymieszać 1 min. obr. 1
4. Ustawić "Mieszanie" i dodać wymieszane i przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia.
5. Wyłożyć ciasto biszkoptowe na tortownicę o średnicy 16cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-40 min/ 170 stopni. Odstawić do ostygnięcia, najlepjej na noc. Przekroić na 3 równe blaty.
Mus czekoladowo- miętowy:
1.Do naczynia miksujacego wlewamy śmietankę, dodajemy czekoladki czekoladowe z nadzieniem miętowym ( u mnie Hatherwood- Mint Thins, kupione w Lidlu), nastawiamy 2min/50stopni/ obr. 2, do rozpuszcenia się czekoladek. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do schłodzenia, potem do lodówki na noc.
2. Zakładamy motylek, wlewamy schłodzoną śmietankę z rozpuszczonymi wcześniej czekoladkami miętowymi. Dodajemy śmietan-fixy i ubijamy ok 2min/ obr.4 do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ( najlepiej kontrolować stopień ubicia śmietanki)
Gotowym musem czekoladowo-mietowym przekładać nasączone ponczem ( schłodzonym) z herbaty earl grey, blaty biszkoptowe.
Wierzch i boki posmarować pozostałą częścią musu, wygładzić łopatką.
Ganache:
1. Do naczynia miksującego wlać śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać 2 min/50stopni/ obr.2.
Wystudzonym ganache oblać tort.
Dekorować według gustu. Ja do dekoracji użyłam bitej śmietany zabarwionej zielonym barwnikiem spożywczym w żelu.
Smacznego
Biszkopt czekoladowy z musem czekoladowo-miętowym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiłam tort z miętowym kremem zanim Termomix zagościł w moim domu. Troszkę się różnił od tego ale nieznacznie. Ten termomixowy wyszedł równie smaczny. POLECAM
Bardzo lubię takie smaki i zrobię ten tort z pewnością. Torcik wygląda przepysznie Pięknie współgrają ze sobą kolory :O Pozdrawiam serdecznie
Are you sure to delete this comment ?