3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort czekoladowy z musem czekoladowo-miętowym


Wydrukuj:
4

Składniki

0 kawałek/kawałki/kawałków

Mus czekoladowo- miętowy

  • 450 ml śmietanki 30% kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fix, ( można pominąć )
  • 200 g czekoladek czekoladowych z nadzieniem miętowym

Ganache

  • 130-150 g Czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietany 30% kremówki

Poncz

Poncz

  • 1 łyżeczka rumu, ( w wersji dla dorosłych)
  • 1 szklanka zaparzonej herbaty earl grey

Biszkopt czekoladowy

  • 1 łyżek kakao
  • 60 g mąki pszennej typ 450
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki ziemiaczanej
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Biszkopt czekoladowy z musem czekoladowo-miętowym
  1. Biszkopt czekoladowy:

    1.Oddzielamy białka od żółtek.

    2. Założyć motylek, wlać białka, dodać szczypte soli, ubijać 5 min/obr. 3, po upływie 2 min. dodajemy przez otwór stopniowo cukier.

    3. Do ubitej piany dodajemy przez otwór po jednym żółtku. Wymieszać 1 min. obr. 1

    4. Ustawić Mieszanie i dodać wymieszane i przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia.

    5. Wyłożyć ciasto biszkoptowe na tortownicę o średnicy 16cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-40 min/ 170 stopni. Odstawić do ostygnięcia, najlepjej na noc. Przekroić na 3 równe blaty.

  2. Mus czekoladowo- miętowy:

    1.Do naczynia miksujacego wlewamy śmietankę, dodajemy czekoladki czekoladowe z nadzieniem miętowym ( u mnie Hatherwood- Mint Thins, kupione w Lidlu), nastawiamy 2min/50stopni/ obr. 2, do rozpuszcenia się czekoladek. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do schłodzenia, potem do lodówki na noc.

    2. Zakładamy motylek, wlewamy schłodzoną śmietankę z rozpuszczonymi wcześniej czekoladkami miętowymi. Dodajemy śmietan-fixy i ubijamy ok 2min/ obr.4 do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ( najlepiej kontrolować stopień ubicia śmietanki)

     Gotowym musem czekoladowo-mietowym przekładać nasączone ponczem ( schłodzonym)  z  herbaty  earl grey, blaty biszkoptowe.

    Wierzch i boki posmarować pozostałą częścią musu, wygładzić łopatką.

  3. Ganache:

    1. Do naczynia miksującego wlać śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać 2 min/50stopni/ obr.2.

    Wystudzonym ganache oblać tort.

    Dekorować według gustu. Ja do dekoracji użyłam  bitej śmietany zabarwionej zielonym barwnikiem spożywczym w żelu.

    Smacznegotmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam tort z miętowym

    Zgłoszony przez rizunia na listopada 24, 2014 at 14:25.

    Robiłam tort z miętowym kremem zanim Termomix zagościł w moim domu. Troszkę się różnił od tego ale nieznacznie. Ten termomixowy wyszedł równie smaczny. POLECAM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubię takie smaki  i 

    Zgłoszony przez smoczek na listopada 28, 2013 at 16:18.

    Bardzo lubię takie smaki  i  zrobię ten tort z pewnością. tmrc_emoticons.)  Torcik wygląda przepysznie Party  Pięknie współgrają ze sobą  kolory :O Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze