3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort chałwowo- bezowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kremy:
  • 250 g chałwy królewskiej lub waniliowej
  • 500 g mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (200 g)
  • 1 kostka margaryny, miękkiej, pokrojonej na kawałki (250 g)
  • 50 g spirytus
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • bezy, małe, około 30 sztuk
  • 200 g płatków migdałowych, do posypania
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
    2. Do naczynia miksującego założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać żółtka, cukier i kakao, ubić 2 min/obr. 3.
    5. Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
    6. Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min.

    Kremy:
    1. Do naczynia miksującego włożyć chałwę, rozdrobnić 2 s/obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
    2. Założyć motylek.
    3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń 5 min/100ºC/obr. 3, zdjąć motylek. Budyń przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
    4. Do naczynia miksującego włożyć masło i margarynę, utrzeć 30 s/obr. 3.
    5. Założyć motylek.
    6. Dodać spirytus i dodawać porcjami budyń, wymieszać 1 min/obr. 3, połowę kremu przełożyć do innego naczynia.
    7. Do kremu pozostałego w naczyniu miksującym dodać rozdrobnioną chałwę, wymieszać (nie zdejmując motylka) 15 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    8. Do naczynia miksującego włożyć pozostały krem, czekoladę roztopić w rondelku, dodać do naczynia miksującego, wymieszać (nie zdejmując motylka) 30 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    9. Z każdego z kremów odłożyć po 3 łyżki i wymieszać w oddzielnym naczyniu.

    Przygotowanie tortu:
    1. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa płaty.
    2. Na dolnym płacie rozprowadzić jasny krem, na kremie ułożyć bezy. Na bezach rozprowadzić ciemny krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.
    3. Całość posmarować mieszanką kremów i obsypać płatkami migdałowymi.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo ciekawy przepis Tort bardzo wyborny Z ca...

    Zgłoszony przez Seforka na maja 13, 2017 at 22:38.

    Bardzo ciekawy przepis. Tort bardzo wyborny. Z całą pewnością wrócę do tego przepisu, zastanawiałam się też nad małą modyfikacją żeby zamiast bezików dodać namoczone w kawie biszkopty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjny smak ...

    Zgłoszony przez balbina222 na kwietnia 8, 2017 at 07:40.

    rewelacyjny smak ... tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny!!!

    Zgłoszony przez kasiato na sierpnia 25, 2016 at 12:26.

    pyszny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre ciastko, cociaz

    Zgłoszony przez pawbry na maja 15, 2016 at 13:20.

    Dobre ciastko, cociaz nastepnym razez sprobuje bez alkoholu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny! Zrobiłam bez

    Zgłoszony przez Agnesi na grudnia 23, 2015 at 18:58.

    Pyszny! Zrobiłam bez spirytusu - nasączyłam gorzką mocną hernatą. Polecam ten przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort wyszedl pyszny ale jak

    Zgłoszony przez marta32 na września 28, 2015 at 16:55.

    Tort wyszedl pyszny ale jak dla mnie ten alkohol nie jest potrzebny i nastepnym razem zrobie bez  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem początkującym

    Zgłoszony przez Atomek na grudnia 6, 2014 at 10:06.

    Jestem początkującym użytkownikiem, ale podjęłam wyzwanie. Tort będą jeść dzieci,więc zrezygnowałam ze spirytusu. Biszkopt zbliżyłam wodą z aromatem waniliowym,żeby nie był suchy. Rewelacja!  Warto go przygotować, jest pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niedługo moje urodziny - tym

    Zgłoszony przez mikulina na września 20, 2014 at 13:29.

    Niedługo moje urodziny - tym razem zrobię ten tort tmrc_emoticons.;)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieke ten tort na naszą

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lipca 6, 2014 at 10:00.

    Upieke ten tort na naszą rocznicę mam nadzieje że się uda  Party

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aż się ma ochotę upiec taki

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 16:59.

    Aż się ma ochotę upiec taki tort. Najbliższe urodziny w mojej rodzinie 9 listopada. Podjęłam decyzję, że to właśnie będzie ten tort. Dziekuję i POZDRAWIAM.Cooking 7" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_7.gif" alt="Cooking 7" width="42" height="59"> tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam go  w ubiegłym roku 

    Zgłoszony przez smoczek na października 15, 2013 at 12:31.

    Zrobiłam go  w ubiegłym roku  , bez specjalnej okazji- z ciekawości. Tort -  "palce lizać". tmrc_emoticons.) TRochę się bronię przed robieniem go częściej ,ponieważ większość tortu zjadłam (wstyd się przyznać) sama  :O  

    Lidka  polecam. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort przepyszny. Wyszedł

    Zgłoszony przez ewemar na sierpnia 11, 2013 at 22:54.

    Tort przepyszny. Wyszedł pięknietmrc_emoticons.) Polecam!!!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort rewelacja, lepszego

    Zgłoszony przez Mirka1955 na czerwca 26, 2013 at 13:28.

    Tort rewelacja, lepszego nigdy nie jadłam. tmrc_emoticons.)

    MIRA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takiego przepisu szukałam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 30, 2012 at 22:43.

    Cooking 7Takiego przepisu szukałam tmrc_emoticons.) Dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.D Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam tort w sobotę, jest

    Zgłoszony przez mcimonika na września 24, 2012 at 11:00.

    zrobiłam tort w sobotę, jest naprawdę łatwy. biszkopt wyszedł leciutki i pyszny. nie za bardzo udał mi się krem czekoladowy, ale chałwowy rewelacja. całość naprawdę pyszna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam ten tort jak dla

    Zgłoszony przez arleta70 na czerwca 2, 2012 at 17:29.

    zrobiłam ten tort jak dla mnie jest rewelacyjny !!!!!!!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No ale ostatecznie tort

    Zgłoszony przez kwolana na maja 15, 2011 at 13:32.

    No ale ostatecznie tort wyszedł genialny, i wizualnie rewelacja i smakowo pychota. Może wrzucę tu jakieś zdjęcie za parę dni tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Problem zgłoszony naszemu

    Zgłoszony przez Mixi na maja 14, 2011 at 13:00.

    Problem zgłoszony naszemu Specjaliście ds. Przepisów.

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No nie jestem przekonany.

    Zgłoszony przez kwolana na maja 13, 2011 at 21:02.

    No nie jestem przekonany.

    Zrobiłem tak jak napisane, i po 5 minutach miałem 70ºC i budyń nie wyszedł. Dopiero kiedy za drugim razem wydłużyłem czas do prawie 10 minut coś tam się udało - po 6 minutach miałem 100ºC ale konsystencja wody, dlatego czekałem tak długo aż sensownie zgęstniało - chociaż po ostygnięciu budyń znowu zrobił się rzadki - ehh zaraz się okaże co z tego wyszło ...

    A może mleko powinno być już na dzień dobry letnie/ciepłe, bo ja dałem oczywiście z lodówki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ustawić Themomix na 5 min na

    Zgłoszony przez Mixi na maja 6, 2011 at 15:44.

    Ustawić Themomix na 5 min na  temp.100ºC i obr. 3. Nie czekać na osiągnięcie 100ºC i potem odliczać 5 min. Cooking 10

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pytanie: ugotować budyń 5

    Zgłoszony przez kwolana na maja 6, 2011 at 13:55.

    Pytanie:

    ugotować budyń 5 min/100ºC/obr. 3

    podany czas 5 min jak należy liczyć? od momentu startu maszyny, czyli ustawiam 5 min, 100ºC, obr.3 i tyle, czy może 5 minut zaczynam odliczać od momentu kiedy thermomix nagrzeje się do tych 100 stopni?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po raz pierwszy robiłam tort

    Zgłoszony przez jenn na kwietnia 21, 2011 at 10:57.

    po raz pierwszy robiłam tort -  ten wyszedł rewelacyjnie, smakował całej rodzinie. dzieki za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   przepyszny polecam i nie

    Zgłoszony przez kate13 na lutego 24, 2011 at 13:25.

      przepyszny polecam i nie jest taki słodki jak by mogło się wydawać

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze