Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kremy:
- 250 g chałwy królewskiej lub waniliowej
- 500 g mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 2 żółtka
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (200 g)
- 1 kostka margaryny, miękkiej, pokrojonej na kawałki (250 g)
- 50 g spirytus
- 100 g gorzkiej czekolady
- bezy, małe, około 30 sztuk
- 200 g płatków migdałowych, do posypania
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Biszkopt:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
2. Do naczynia miksującego założyć motylek.
3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
4. Dodać żółtka, cukier i kakao, ubić 2 min/obr. 3.
5. Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
6. Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min.
Kremy:
1. Do naczynia miksującego włożyć chałwę, rozdrobnić 2 s/obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
2. Założyć motylek.
3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń 5 min/100ºC/obr. 3, zdjąć motylek. Budyń przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
4. Do naczynia miksującego włożyć masło i margarynę, utrzeć 30 s/obr. 3.
5. Założyć motylek.
6. Dodać spirytus i dodawać porcjami budyń, wymieszać 1 min/obr. 3, połowę kremu przełożyć do innego naczynia.
7. Do kremu pozostałego w naczyniu miksującym dodać rozdrobnioną chałwę, wymieszać (nie zdejmując motylka) 15 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
8. Do naczynia miksującego włożyć pozostały krem, czekoladę roztopić w rondelku, dodać do naczynia miksującego, wymieszać (nie zdejmując motylka) 30 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
9. Z każdego z kremów odłożyć po 3 łyżki i wymieszać w oddzielnym naczyniu.
Przygotowanie tortu:
1. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa płaty.
2. Na dolnym płacie rozprowadzić jasny krem, na kremie ułożyć bezy. Na bezach rozprowadzić ciemny krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.
3. Całość posmarować mieszanką kremów i obsypać płatkami migdałowymi.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzMixi:co to znaczy potem odliczac 5 min?
Mixi:co to znaczy potem odliczac 5 min?
na jaką tortownicę przygotowany jest biszkopt?
na jaką tortownicę przygotowany jest biszkopt?
Bardzo ciekawy przepis Tort bardzo wyborny Z ca...
Bardzo ciekawy przepis. Tort bardzo wyborny. Z całą pewnością wrócę do tego przepisu, zastanawiałam się też nad małą modyfikacją żeby zamiast bezików dodać namoczone w kawie biszkopty.
rewelacyjny smak ...
rewelacyjny smak ...
pyszny!!!
pyszny!!!
Dobre ciastko, cociaz
Dobre ciastko, cociaz nastepnym razez sprobuje bez alkoholu
Pyszny! Zrobiłam bez
Pyszny! Zrobiłam bez spirytusu - nasączyłam gorzką mocną hernatą. Polecam ten przepis
Tort wyszedl pyszny ale jak
Tort wyszedl pyszny ale jak dla mnie ten alkohol nie jest potrzebny i nastepnym razem zrobie bez
Jestem początkującym
Jestem początkującym użytkownikiem, ale podjęłam wyzwanie. Tort będą jeść dzieci,więc zrezygnowałam ze spirytusu. Biszkopt zbliżyłam wodą z aromatem waniliowym,żeby nie był suchy. Rewelacja! Warto go przygotować, jest pyszny!
Niedługo moje urodziny - tym
Niedługo moje urodziny - tym razem zrobię ten tort
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Upieke ten tort na naszą
Upieke ten tort na naszą rocznicę mam nadzieje że się uda
Aż się ma ochotę upiec taki
Aż się ma ochotę upiec taki tort. Najbliższe urodziny w mojej rodzinie 9 listopada. Podjęłam decyzję, że to właśnie będzie ten tort. Dziekuję i POZDRAWIAM.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_7.gif" alt="
" width="42" height="59">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Zrobiłam go w ubiegłym roku
Zrobiłam go w ubiegłym roku , bez specjalnej okazji- z ciekawości. Tort - "palce lizać".
TRochę się bronię przed robieniem go częściej ,ponieważ większość tortu zjadłam (wstyd się przyznać) sama :O
Lidka polecam. Pozdrawiam
Tort przepyszny. Wyszedł
Tort przepyszny. Wyszedł pięknie
Polecam!!!!!!!!!!!!!!
Tort rewelacja, lepszego
Tort rewelacja, lepszego nigdy nie jadłam.
MIRA
Takiego przepisu szukałam
zrobiłam tort w sobotę, jest
zrobiłam tort w sobotę, jest naprawdę łatwy. biszkopt wyszedł leciutki i pyszny. nie za bardzo udał mi się krem czekoladowy, ale chałwowy rewelacja. całość naprawdę pyszna.
zrobiłam ten tort jak dla
zrobiłam ten tort jak dla mnie jest rewelacyjny !!!!!!!!!!
No ale ostatecznie tort
No ale ostatecznie tort wyszedł genialny, i wizualnie rewelacja i smakowo pychota. Może wrzucę tu jakieś zdjęcie za parę dni
Problem zgłoszony naszemu
Problem zgłoszony naszemu Specjaliście ds. Przepisów.
Pozdrawiam Mixi
No nie jestem przekonany.
No nie jestem przekonany.
Zrobiłem tak jak napisane, i po 5 minutach miałem 70ºC i budyń nie wyszedł. Dopiero kiedy za drugim razem wydłużyłem czas do prawie 10 minut coś tam się udało - po 6 minutach miałem 100ºC ale konsystencja wody, dlatego czekałem tak długo aż sensownie zgęstniało - chociaż po ostygnięciu budyń znowu zrobił się rzadki - ehh zaraz się okaże co z tego wyszło ...
A może mleko powinno być już na dzień dobry letnie/ciepłe, bo ja dałem oczywiście z lodówki.
Ustawić Themomix na 5 min na
Ustawić Themomix na 5 min na temp.100ºC i obr. 3. Nie czekać na osiągnięcie 100ºC i potem odliczać 5 min.
Pozdrawiam Mixi
Pytanie: ugotować budyń 5
Pytanie:
ugotować budyń 5 min/100ºC/obr. 3
podany czas 5 min jak należy liczyć? od momentu startu maszyny, czyli ustawiam 5 min, 100ºC, obr.3 i tyle, czy może 5 minut zaczynam odliczać od momentu kiedy thermomix nagrzeje się do tych 100 stopni?
po raz pierwszy robiłam tort
po raz pierwszy robiłam tort - ten wyszedł rewelacyjnie, smakował całej rodzinie. dzieki za przepis.
przepyszny polecam i nie
przepyszny polecam i nie jest taki słodki jak by mogło się wydawać