3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Torcik Rafaello z Musem Truskawkowym


Wydrukuj:
4

Składniki

15 osoba/osoby

Torcik Rafaello z Musem Truskawkowym

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 130 gramów cukru
  • 2 czubate łyżki cukier waniliowy TM
  • 80 gramów mąki pszennej
  • 45 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1/2 paczuszki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Mus truskawkowy

  • 750 gramów truskawek, mogą być mrożone
  • 300 gramów cukru
  • 3 opakowania Konfitur-fix
  • 250 gramów różnych owoców, ja dałem świeże truskawki

Krem Rafaello

  • 12 sz.Rafaello
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 500 gramów śmietany 30%
  • 3 paczuszki Śnieżki z Biedronki
  • 2 paczuszki cukru waniliowego

Dekoracja

  • 3 szt. Rafaello
  • truskawki
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. Piekarnik nastawić na 175°C.
    Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli motylek 3/4 min/ obr.3/4, jak piana zacznie gęstnieć dodać cukier, następnie zmniejszyć obroty do 3 i dodać mąkę ziemniaczaną. wszystko przełożyć do innego naczynia.
    DoBlokada naczynia miksującego włożyc motylek wlać żółtka dodać cukier + cukier waniliowy 4-5 min/obr. 4/ wyjąć motylek doda mąkę + proszek do pieczenia 30 s./obr. 3.
    Do masy jejecznej dodać masę z białek i delikatnie wymieszać.
    Ciasto przelać do tortownicy 24-26", piec 30-35 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto należy rzucić o podłogę z 50-60 cm wysokości, studzić w otwartym piekarniku.
  2. Mus Truskawkowy
  3. Do Blokada naczynia miksującego wsypujemy truskawki miksujemy 1min/obr. 7-8, dodajemy cukier i mieszmy jeszcze ok. 20 s./obr 3. Nastepnie dodajemy Konfitur-fix, całośćdoprowadzamy do wrzenia 110°C/obr. 3, po uzyskaniu zadanej temp. gotujemy 2min./obr 2.
  4. Krem Rafaello
  5. Do Blokada naczynia miksującego wrzucamy 12 szt. Rafaello + wiórki kokosowe, rozdrabniamy 1 min./obr. 3 całość przekładamy do innego naczynia. Dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do Blokada naczynia miksującego wkładamy motylek i ubijamy
    2-3 min./obr. 3-3,5 i obserwujemy gęstość pod konieć ubijania dodajemy cukier waniliowy i Śnieżkę i ubijamy 2,5 min./ obr. 4. Wyciągamy motylek dodajemy wcześniej rozdrobnione Rafaello i delikatnie całość mieszamy.
  6. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część nasączamy dowolnym syropem wedle gustu, na wierzch wylewamy ciepły mus truskawkowy i odstawiamy do zastygnięcia. Kładziemy drugą część ciasta nasączamy, na wierzch wykładamy owoce na to wszystki wykładamy część kremu.
    Całość przykrywamy ostatnią częścią ciasta nasączamy, wykładamy następną porcję kremu. Resztą kremu dekorujemy torcik dookoła z wierzchu dekorujemy pozostałymi Rafaello i truskawkami.
    Torcik wkładamy do lodówki niech stężeje.
    Życzę SMACZNEGO
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy