3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TARTA Z JABŁKAMI I WINEM


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek wody
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki

WIERZCH TARTY

  • 2 duże jabłka, obrane, bez szypułek
  • 1/2 litra białego wina pół wytrawnego
  • 1 budyń smietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTA
  1. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wyrabiać 30sek/ obr.5-6

    Gotowe ciasto włożyc do lodówki na około 1/2 godziny.

    Potem nagrzac piekarnik do 175 st.C i w tym czasie przygotować wierzch  tarty.

     

  2. WIERZCH TARTY

    Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki 5-7 mm

    Połowe wina wlac do naczynia , założyć motylek, wsypać cukier i

    cukier waniliowy, gotować 8 minut./temp.90st.C.W czasie gotowania , po upływie 5 minut, wlać resztę wina z rozprowadzonym w nim  budyniem.

     

    Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć  dno i boki na wysokość 4 cm natłuszczonej formy do tarty lub tortownicę .

    Na ciasto poukładać połówki plasterków jabłek w taki sposób, żeby jeden plasterek zachodził na drugi, wokół formy. Na wyłożone jabłka wylać  ugotowaną masę budyniowo-winną. (Ta ma konsystencję kisielu), włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.

    SMACZNEGO!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1784:]]Na wierzch upieczonej tarty można ozdobnie wycisną bitą śmietanę, posypac cynamonem lub wiórkami czekolady, w/g własnych upodobań.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wypròbuje Gabrysiu

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 21, 2013 at 19:13.

    Wypròbuje Gabrysiu Big Smile Big Smile Big Smile Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu tarta pyszna

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 10, 2013 at 11:04.

    Gabrysiu tarta pyszna tmrc_emoticons.D wszystkim bardzo smakowała tmrc_emoticons.D jedyna osoba która powiedziała bleee to mój Juniorek, ale to zrozumiałe Big Smile polecam ta tartę, naprawdę warto ją zrobić tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu tarta upieczona

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 8, 2013 at 18:42.

    Gabrysiu tarta upieczona tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.Djutro będzie konsumowana, ale pachnie pysznie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dam znać jak smakuje tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D ale wyglada bosko tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu tarta wyglada

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 4, 2013 at 09:11.

    Gabrysiu tarta wyglada pysznie. Zrobie w wekend - mam gosci. Mysle ze beda zachwyceni tmrc_emoticons.;) Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :love:Dzięki, Moniczko za

    Zgłoszony przez gabi49 na października 31, 2013 at 09:03.

    LoveDzięki, Moniczko za uwagę. Poprawiłam. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu smaczniutko wygląda

    Zgłoszony przez monika6500 na października 31, 2013 at 05:13.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">Gabrysiu smaczniutko wygląda ! Tylko mam pytanie w jakiej temperaturze gotujemy wino a w jakiej pieczemy tarte ? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, tylko 2 jabłka. Tak się

    Zgłoszony przez gabi49 na października 30, 2013 at 21:56.

    Elu, tylko 2 jabłka. Tak się samo wpisało. Już poprawiam. Dzięki za uwagę. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, już czuję ten

    Zgłoszony przez ElaK na października 30, 2013 at 18:21.

    Gabrysiu, już czuję ten aromat  tmrc_emoticons.)  Super przepis, tylko pytanie: 22 jabłka??? Czy tylko wystarczą 2  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda pysznie

    Zgłoszony przez hanka16 na października 30, 2013 at 13:54.

    wygląda pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze