Składniki
12 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- szczypta soli
- 4-5 łyżek wody
- 220 g mąki pszennej
- 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
WIERZCH TARTY
- 2 duże jabłka, obrane, bez szypułek
- 1/2 litra białego wina pół wytrawnego
- 1 budyń smietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wyrabiać 30sek/ obr.5-6
Gotowe ciasto włożyc do lodówki na około 1/2 godziny.
Potem nagrzac piekarnik do 175 st.C i w tym czasie przygotować wierzch tarty.
WIERZCH TARTY
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki 5-7 mm
Połowe wina wlac do naczynia , założyć motylek, wsypać cukier i
cukier waniliowy, gotować 8 minut./temp.90st.C.W czasie gotowania , po upływie 5 minut, wlać resztę wina z rozprowadzonym w nim budyniem.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno i boki na wysokość 4 cm natłuszczonej formy do tarty lub tortownicę .
Na ciasto poukładać połówki plasterków jabłek w taki sposób, żeby jeden plasterek zachodził na drugi, wokół formy. Na wyłożone jabłka wylać ugotowaną masę budyniowo-winną. (Ta ma konsystencję kisielu), włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
SMACZNEGO!
CIASTA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1784:]]Na wierzch upieczonej tarty można ozdobnie wycisną bitą śmietanę, posypac cynamonem lub wiórkami czekolady, w/g własnych upodobań.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWypròbuje Gabrysiu
Wypròbuje Gabrysiu

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Gabrysiu tarta pyszna
Gabrysiu tarta pyszna
wszystkim bardzo smakowała
jedyna osoba która powiedziała bleee to mój Juniorek, ale to zrozumiałe
polecam ta tartę, naprawdę warto ją zrobić 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu tarta upieczona
Gabrysiu tarta upieczona
jutro będzie konsumowana, ale pachnie pysznie
dam znać jak smakuje
ale wyglada bosko 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu tarta wyglada
Gabrysiu tarta wyglada pysznie. Zrobie w wekend - mam gosci. Mysle ze beda zachwyceni

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
:love:Dzięki, Moniczko za
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu smaczniutko wygląda
Elu, tylko 2 jabłka. Tak się
Elu, tylko 2 jabłka. Tak się samo wpisało. Już poprawiam. Dzięki za uwagę.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, już czuję ten
Gabrysiu, już czuję ten aromat
Super przepis, tylko pytanie: 22 jabłka??? Czy tylko wystarczą 2
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
wygląda pysznie
wygląda pysznie