Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
TARTA LIMONKOWA
SPÓD
- • 300g ciastek digestive lub podobnych
- • 3/4 kostki masła
KREM
- • 4 żółtka
- • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
- • 1 łyżka otartej skórki z limonki
- • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)
DODATKOWO
- • 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- • trochę otartej skórki z limonki
-
6
45min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. W naczyniu miksującym masło roztopić 3-4min/50°C/obr.2.
2. Do roztopionego masła, dodać pokruszone ciastka, wymieszać 6-8s/obr.8.
3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem. Spód i boki wyłożyć ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika (3 od dołu) i piec przez 10 minut.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększyć temperaturę do 170°C. - 4. Na noże naczynia miksującego założyc motylek, żółtka ubić 2min 30s/obr.3,5 na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać nie ściągając motylka 30s/obr.2.
5. Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym ok. 3min/obr. 3,5. Ozdobić nią wierzch tarty i posypać troszkę skórką z limonki.
SPÓD:
KREM:
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz