3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TARTA LIMONKOWA


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

TARTA LIMONKOWA

SPÓD

  • • 300g ciastek digestive lub podobnych
  • • 3/4 kostki masła

KREM

  • • 4 żółtka
  • • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
  • • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)

DODATKOWO

  • • 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • • trochę otartej skórki z limonki
  • 6
    45min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    SPÓD:
  1. 1. W naczyniu miksującym masło roztopić 3-4min/50°C/obr.2.

    2. Do roztopionego masła, dodać pokruszone ciastka, wymieszać 6-8s/obr.8.

    3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem. Spód i boki wyłożyć ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika (3 od dołu) i piec przez 10 minut.
    Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększyć temperaturę do 170°C.
  2. KREM:
  3. 4. Na noże naczynia miksującego założyc motylek, żółtka ubić 2min 30s/obr.3,5 na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać nie ściągając motylka 30s/obr.2.

    5. Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

    6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym ok. 3min/obr. 3,5. Ozdobić nią wierzch tarty i posypać troszkę skórką z limonki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy