Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
 - TM 5
 - TM 31
 
opublikowany: 08/06/20
                            
                zmieniono dnia: 08/06/20
                    Składniki
ciasto
- • 300 mąki • 160 mleka • jajko • 40 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suszonych • płaska łyżeczka cukru • płaska łyżeczka soli
 
nadzienie
- • tapenada oliwkowa • suszone pomidory • 100 g ser pleśniowy błękitny np. lazur • oregano • miód
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jajko rozdzielić na białko i żółtko. 
Do naczynia miksującego dodać mąkę, drożdże, sól, żółtko, cukier i ciepłe mleko. Mieszamy 2min/interwał ciasto, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Uformować ciasto w kulę i umieścić w dużej misce, lekko naoliwionej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość przez około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na cienki prostokąt około 40 cm x 20 cm
Ciasto posmarować tapenadą oliwkową, równomiernie rozłożyć na nim pomidory oraz ser, posypać oregano.
Następnie ciasto zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, ciasto zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, które następnie zaplatając ze sobą stworzy okrąg. Skleić końce. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPrzykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wierzch pędzelkiem posmarować miodem, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 35 min. Wyjąć, zdjąć z papieru, ostudzić na kratce. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Bardzo dobry w smaku wypiek. Ja dodałam całe jajko,nie tylko żółtko i odrobinę oleju.Pięknie się prezentuje,cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Podałam go z zupą krem pomidorowy.Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu.