3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta budyniowa


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • 175 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z cytryny, z połowy
  • Ciasto:
  • 500 g Ciasta francuskiego, rozmrożonego (1 opakowanie)
  • 250 g śmietany 30%
  • 250 g mleka
  • Krem:
  • 6
    40min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć składniki kremu z wyjątkiem cynamonu i skórki z cytryny, wymieszać 10 s/obr. 4.
    2. Dodać cynamon i skórkę z cytryny, gotować 18 min/90ºC/obr. 1,5.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
    4. Rozwinąć ciasto, lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (Ø 2tmrc_emoticons.8), odciąć nadmiar ciasta.
    5. Z kremu usunąć cynamon i skórkę z cytryny, krem wlać do formy wyłożonej ciastem, nie wypełniając jej po brzegi. Piec 20-30 min lub do momentu, gdy wierzch lekko zbrązowieje.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ja nic z tego przepisu nie rozumiem

    Zgłoszony przez Annakmalkus na lutego 23, 2020 at 14:43.

    ja nic z tego przepisu nie rozumiem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tarta. Polecam spróbować

    Zgłoszony przez pawbry na grudnia 4, 2016 at 10:02.

    Super tarta. Polecam spróbować

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra tarta!

    Zgłoszony przez kasienka88 na stycznia 28, 2016 at 09:22.

    Bardzo dobra tarta! Rewelacyjna! Goscie sie nia zajadali i plakali czemu tak malo. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masa bardzo dobra, choć dla

    Zgłoszony przez Asik81 na lipca 22, 2014 at 15:50.

    Masa bardzo dobra, choć dla mnie trochę za słodka - piekąc drugi raz zmniejszyłam ilość cukru. Dodatkowo proponuję podpiec lekko ciasto francuskie przed nalozeniem masy by było dobrze wypieczone. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta pycha, tzn. ta masa

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 25, 2014 at 12:30.

    Tarta pycha, tzn. ta masa budyniowa, bo nie robiłam na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym z przepisu veronicab71 http://przepisownia.pl/przepisy/kruche-ciasto/465683 , które wcześniej podpiekłam 15 minut. Do masy natomiast nie dałam cynamonu, tylko cukier waniliowy z TM i skórkę z cytryny zmiksowaną, której nie usuwałam. Dzięki temu wyszła pyszna, orzeźwiająca tarta budyniowa o smaku cytrynowymtmrc_emoticons.) Polecam zrobić tak jak ja, jeśli nie przepadacie za ciastem francuskimtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam, budyń pyszny, tylko

    Zgłoszony przez hancyna na listopada 4, 2013 at 21:15.

    robiłam, budyń pyszny, tylko chyba wolałabym ze zwykłym kruchym ciaastem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta wyglada smakowicie,

    Zgłoszony przez jajciucha na lipca 24, 2013 at 23:11.

    Tarta wyglada smakowicie, zrobię ja na weekend na działkę tmrc_emoticons.)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze