Tu jesteś:
4
Składniki
100 g
Szybkie i pyszne ciasto dziadka Jana
- 100 g orzechów, Włoskie, laskowe itp
- 8 jablek
- 150 g cukru
- 350 g mąki krupczatki
- 20 g oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 5 g proszku do pieczenia
- 5 g sody oczyszczonej
- 80 g Dżemu porzeczkowego, 2 łyżki
- 30 g bakalii, Żurawina, rodzynki
-
6
1h 15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
5
Przygotowanie
- Przygotować dużą keksówkę lub klasyczną brytwane, natłuścić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy - zmielić 4s/obr 6
2. Dodać obrane jabłka pokrojone w ćwiartki - 6s / obr 4
3. Orzechy z jabłkami odłożyć do większej miski
4. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć pozostałe składniki prócz bakalii. Wymieszać 15s/ obr 4
5. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami i orzechami, dodać bakalie, wymieszać łyżką lub kopystką.
6. Całość przelać do brytwanki
7. Piec 50-60 min w 190 stopniach
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Do ciasta można użyć ulubionych orzechów i bakalii. Ciasto wychodzi pyszne i "mokre".
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz