3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybki puszysty omlet na słodko


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Szybki puszysty omlet na słodko

  • 3 jajka, Białka oddzielamy od żółtek
  • 45 gramy cukru
  • 30 gramy mąka tortowa, zwykła przenna
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki margaryny
5

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek, do suchego czystego naczynia włożyć motylek, wlać same białka.
  2. Miksować białka na sztywną pianę. 4 min/obr. 3 W razie potrzeby przedłużyć czas ubijania.
  3. Ubite na sztywno białko przełożyć do osobnego naczynia.
  4. Do naczynia z motylkiem włożyć żółtka jajek.
  5. Dodać 45 gram cukru
  6. Miksować żółtka z cukrem na puszystą masę.3 min/obr. 3
  7. Wyjąć motylek. Dodać 30 gram mąki pszennej oraz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  8. Miksować ciasto na gładką masę.1 min/obr. 4
  9. Masę z żółtek cukru i mąki przełożyć do naczynia z ubitym białkiem. Delikatnie wymieszać.
  10. Od razu smażyć - rozgrzać patelnie, dodać łyżeczkę margaryny do pieczenia, po jej roztopieniu przełożyć masę na patelnie i wygładzić. Przykryć pokrywką. Smażyć na wolnym ogniu lub 1/3 mocy grzewczej do uzyskania złotego koloru, następnie omleta delikatnie przewrócić i smażyć na drugiej stronie aż uzyska złoty kolor. W trakcie smażenia omlet powinien nieco urosnąć.
  11. Po usmażeniu niezwłocznie omleta przełożyć na talerz. Na talerzu omlet stygnąć nieco zmaleje.
  12. Omleta podawać bez dodatków na sucho, lub z ulubionym dżemem, sosem do deserów, nutellą lub polany syropem owocowy. Można również dodać owoce. UWAGA - omlet jest słodki, przed dodaniem innych dodatków warto go spróbować i ocenić ilość słodkich dodatków.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Omlet jest szybki i prosty w przygotowaniu. Należy też zadbać o sprawne przygotowanie masy z żółtek aby szybko dodać ją do ubitych białek, gdyż po dłuższej chwili zmieniają się na płynne. Omlet jest słodki i bardzo dobrze smakuje sam na sucho lub z dodatkami - ale należy go spróbować przed dodaniem innych słodkich składników.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy