![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/a7b62q0m-ccf12-067189-cfcd2-ug80vera/47250084-90ce-4e03-abe7-d29c05869169/main/szybki-hawaii.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/a7b62q0m-ccf12-067189-cfcd2-ug80vera/a7e1827a-4ac9-4e22-9f38-e7166cbcecd7/main/szybki-hawaii.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/a7b62q0m-ccf12-067189-cfcd2-ug80vera/472328f4-3a2a-4a91-8860-ef08a4feff69/main/szybki-hawaii.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/a7b62q0m-ccf12-067189-cfcd2-ug80vera/f8741f2d-d5cc-408e-8c0e-3027ec24dad9/main/szybki-hawaii.jpg)
- TM 21
Składniki
CIASTO
- 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
- 180 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4-5 plastry ananasa z puszki odsąączonego i pokrojonego na mniejsze kawałki
- SOK Z ANANASÓW ZOSTAWIĆ !
ANANAS W KARMELU
- 4-5 plastry ananasa z puszki odsączonego i pokrojonego na ćwiartki
- 100 g cukru
- 1 MT wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na patelnie wsypać cukier,gdy zacznie się karmelizować dodać 1 MT wody , mieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Do przestudzonego karmelu wrzucić cząstki ananasa ,przemieszać i pozostawić do dekoracji ciasta.
Włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni.
Do naczynia
włożyć wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem ananasa i miksować - 15s / obr.5
Ciasto przełożyć do okrągłej foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Do czystego naczynia
włożyć cząstki ananasa i miksować - 6s / obr.6 . Jeżeli pozostaną duże kawałki czynność powtórzyć.
Zmiksowane ananasy rozłożyć na ciasto i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut .
Sokiem z ananasów (około pół szklanki) polać boki świeżo upieczonego ciasta.
Ciasto wyjąć z formy i udekorować kawałkami ananasa w karmelu.
Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić.
KARMELU
CIASTA
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1300:]]
[[wysiwyg_imageupload:1297:]]
[[wysiwyg_imageupload:1301:]]
SMACZNEGO !!!
1. Ciasto podlewamy sokiem bardzo delikatnie,żeby nie było zbyt mokre.(można też pominąć ten krok).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Troche słodkie ale wszystkim smakowało. Ja miałam otwrtą puszkę już wcześniej i nie wiedziałam co zrobić z ananasem zabrakło mi troche na wierzch więc dodałam winogrona.
Moniczko, wcześniej przegapiłam ten Twój przepis.
Dobrze, że teraz ktoś go "odkopał"
Muszę go wypróbować bo ananasy w puszce też mam zawsze w domu, jak mąkę. ![Cooking 1 Cooking 1](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_1.gif)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ciasto pyszne
i szybkie w wykonaniu
również szybko znika
polecam ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Moniczko fajny przepis i napewno smaczny. Dodaje do wyprobowania. Dzieki Sloneczko![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?