3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka prowansalska


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

dodatkowo:

  • 150 g dżemu pomarańczowego
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie lody do podania

Wierzch:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzonego)

Prażone jabłka:

  • 1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku

Spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Spód:

    do Closed lid dodać obydwie mąki, cukier i pokrojone na kawałki masło. Czas 45 s/obr Dough mode następnie dodać jajko i wyrabiać czas 45s/ obr Dough mode. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć do formy wyłożonej papierem (Prostokątna forma o wymiarach około 26 x 33 cm). Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.

    Wierzch:

    do Closed lid dodać obydwie mąki, wiórki kokosowe, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Czas 45 s/obr Dough mode powinna powstać sypka kruszonka. Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.

    Prażone jabłka:

    obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić. Do Closed lid dodać masło, temp 100 stopni, czas 45 s, obr 1, następnie odać jabłka, wsypać cukier i wymieszać czas 30 s, obr 3, nastepnie ustawić temp 100 stopni, czas 5 min, obr 1 dodać cukier wanilinowy i cynamon. Jabłka powinny być miękkie (jeśli nie będą proszę wydłużyć czas smażenia). Na koniec dodać estragon i tymianek.

    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem pomarańczowym (można pominąć). Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na miodowy kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można podawać z lodami na ciepło


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz