3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tarta laska wanilii lub wanilia w innej postaci
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
  • 6-7 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 50 g oleju kokosowego lub masła
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki ryżowej lub mielonych migdałów lb pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:Owoce:

    • Śliwki umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Włożyć na patelnię, dodać cukier, wanilię, cynamon, a także można dodać skórkę z pomarańczy. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 15-20 minut aż śliwki zmiękną, a powstały sok zredukuje się do postaci syropu.
    • Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody i dodać do śliwek mieszając, zagotować i odstawić z ognia.

    Ciasto:

    • Przygotować formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
    • Do Blokada naczynia miksującego wsypać wszystkie mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałeczki masło i dodatkowy tłuszcz. czas 1 min obr Ciasto
    • Dodać żółtka i wyrabiać 45 s obr Ciasto. Wyciągnąc z Blokada naczynia miksującego i złączyć w kulę. Podzielić ją na 2 części w proporcjach ok. 40/60. Mniejszą część włożyć do Blokada naczynia miksującego i dodać wiórki kokosowe i połączyć czas 30 s obr Ciasto Jeśli mam czas, dobrze jest schłodzić ciasto w lodówce (ok. godzinę).
    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Większym kawałkiem ciasta wylepić spód formy posmarowanej wcześniej kawałkiem masła i wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Wyłożyć uprażone śliwki z patelni, na wierzchu rozsypać mniejszą część ciasta z dodatkiem wiórek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na miodowy kolor.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto wychodzi bardzo kruche, jest rewelacyjne w smaku


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ciesze sie że smakowało

    Zgłoszony przez eliwona na grudnia 5, 2014 at 18:42.

    ciesze sie że smakowało tmrc_emoticons.) polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest przepyszne, będę

    Zgłoszony przez Ivka na listopada 30, 2014 at 21:26.

    Ciasto jest przepyszne, będę na pewno do niego wracać.

    Aczkolwiek następnym razem zmniejszę ilość cukru.

    <!--[if gte mso 9]>Normal0 <w:TrackFo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze