3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka Krzysia :-)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • 2 żółtka
  • 30 g rodzynek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • mus jabłkowy (dwa duże słoiki półlitrowe)
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 150 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 420 g mąki krupczatki
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i wyrobić czas 30 sek, obr.4 za pomocą kopystki. Z ciasta zrobić 8 kulek i włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika. 

    Blaszkę okrągłą - średnica 26 cm - natłuścić masłem i wysypać bułką tartą, zetrzeć na tarce 5 kulek i docisnąć dłońmi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni/ grzanie góra-dól, i piec przez 20 minut. Następnie ciasto wystawić i wystudzić 15 miut.

    Nadzienie - do naczyniw wkładamy mus jabłkowy ( u mnie dwa słoiczki półlitrowe ), dodać kaszę mannę, cynamon, przyprawę d piernika, wiórki i rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 15 sek, obr.2.

    Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto i posyać resztą startego ciasta - pozostałe 3 kulki.

    Włozyć jeszcze do piekarnika na 25 minut, grzanie góra-dół do temp. 160 stopni i po 25 minutach jeszcze na 5 minut grzanie termoobieg, 160 stopni.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

    Pysznie smakuje szarlotka podana na ciepło z gałką lodów waniliowych, na zimno posypana cukrem pudrem lub advocatem tmrc_emoticons.-)

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1780:]][[wysiwyg_imageupload:1781:]][[wysiwyg_imageupload:1782:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz