![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/370bjk4v-85074-398416-cfcd2-zp9xjaak/f8867b77-6301-4562-99d1-ea453542ad0c/main/szarlotka-krzysia.jpg)
Składniki
- 2 żółtka
- 30 g rodzynek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- mus jabłkowy (dwa duże słoiki półlitrowe)
- 30 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru
- 200 g zimnego masła
- 420 g mąki krupczatki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i wyrobić czas 30 sek, obr.4 za pomocą kopystki. Z ciasta zrobić 8 kulek i włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika.
Blaszkę okrągłą - średnica 26 cm - natłuścić masłem i wysypać bułką tartą, zetrzeć na tarce 5 kulek i docisnąć dłońmi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni/ grzanie góra-dól, i piec przez 20 minut. Następnie ciasto wystawić i wystudzić 15 miut.
Nadzienie - do naczyniw wkładamy mus jabłkowy ( u mnie dwa słoiczki półlitrowe ), dodać kaszę mannę, cynamon, przyprawę d piernika, wiórki i rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 15 sek, obr.2.
Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto i posyać resztą startego ciasta - pozostałe 3 kulki.
Włozyć jeszcze do piekarnika na 25 minut, grzanie góra-dół do temp. 160 stopni i po 25 minutach jeszcze na 5 minut grzanie termoobieg, 160 stopni.
Smacznego
Pysznie smakuje szarlotka podana na ciepło z gałką lodów waniliowych, na zimno posypana cukrem pudrem lub advocatem
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1780:]][[wysiwyg_imageupload:1781:]][[wysiwyg_imageupload:1782:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszna! U nas ta szarlotka to tradycja 😊😊Polecam !!
Grabowska
Dziękuje Słonko
polecam jest naprawde pyszna a na gorąco z lodami rewelacja ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Dodana do wypròbowania Marzenko
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Dziękuję bardzo za komentarz i cieszę się, że szarlotka smakowała![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Szarlotka pyszna
polecam wszystkim ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Szarlotke mozna takze zrobic w wiekszej prostokatnej blaszce - nalezy wowczas uzyc wszystkich skladnikow w ilosci poltora![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?