3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SZARLOTKA CESARSKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK


Wydrukuj:
4

Składniki

5

Przygotowanie

  1. Szarlotka idealna iście królewska!
    Od tradycyjnej różni się zawartością – charakterystyczne dla niej są duże kawałki miękkich jabłek w pysznym półkruchym cieście. U mnie wersja z kremowym lukrem. Z samym cukrem pudrem będzie równie wyborna !

    SKŁADNIKI:

    Na ciasto półkruche:
    - 500 g mąki pszennej typ 550,
    - 100 g cukru,
    - 1 opakowanie cukru z wanilią,
    - 2 jajka,
    - 150 g zimnego masła,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki śmietany 18%.

    Dodatki:
    - od 4 do 6 jabłek (ilość zależna od wielkości owoców i blaszki), - cynamon.

    Lukier:
    - 80 g cukru,
    - 70 g śmietany 18%

    Jabłka obrać ze skóry i wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić na połówki. Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier z wanilią – zemleć 10 sekund/obroty 10. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, masło, śmietanę, jajka – wyrobić ciasto 3 minuty/Interwał. Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić i podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je na wielkość blachy. Jedną częścią wylepić dno wysmarowanej masłem blaszki, wyłożyć na nie połówki jabłek, posypać obficie cynamonem i przykryć drugą połową ciasta, dociskając boki. Piec w rozgrzanym do 180 ° piekarniku przez 40- 50 min, aż się zarumieni.

    Polewa z lukru.
    Do naczynia miksującego wsypać cukier- zemleć 10 sekund/obroty 10. Dodać śmietanę i wymieszać 20 sekund/obroty 3.

    Na wystygnięte ciasto, wyłożyć polewę i włożyć całość do lodówki na kilkanaście minut by lukier stężał.

    Możemy też po prostu posypać wierzch cukrem pudrem.

    Wymiary blaszki to 30/20/5 cm. Sprawdzi się również klasyczna duża blacha. Wtedy trzeba przygotować więcej jabłek, ciasto będzie niższe i tym samym jabłka bardziej wyczuwalne.

    SMACZNEGO !


    Link do przepisu video: https://youtu.be/Om_S4IE5ocg

    Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
    Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
10
11

Porady

Polewa lukrowa idealnie nada się do większości wypieków - ciast, bułek słodkich, ciasteczek a nawet pierników.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy