thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Szarlotka idealna iście królewska!
    Od tradycyjnej różni się zawartością – charakterystyczne dla niej są duże kawałki miękkich jabłek w pysznym półkruchym cieście. U mnie wersja z kremowym lukrem. Z samym cukrem pudrem będzie równie wyborna !

    SKŁADNIKI:

    Na ciasto półkruche:
    - 500 g mąki pszennej typ 550,
    - 100 g cukru,
    - 1 opakowanie cukru z wanilią,
    - 2 jajka,
    - 150 g zimnego masła,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki śmietany 18%.

    Dodatki:
    - od 4 do 6 jabłek (ilość zależna od wielkości owoców i blaszki), - cynamon.

    Lukier:
    - 80 g cukru,
    - 70 g śmietany 18%

    Jabłka obrać ze skóry i wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić na połówki. Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier z wanilią – zemleć 10 sekund/obroty 10. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, masło, śmietanę, jajka – wyrobić ciasto 3 minuty/Interwał. Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić i podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je na wielkość blachy. Jedną częścią wylepić dno wysmarowanej masłem blaszki, wyłożyć na nie połówki jabłek, posypać obficie cynamonem i przykryć drugą połową ciasta, dociskając boki. Piec w rozgrzanym do 180 ° piekarniku przez 40- 50 min, aż się zarumieni.

    Polewa z lukru.
    Do naczynia miksującego wsypać cukier- zemleć 10 sekund/obroty 10. Dodać śmietanę i wymieszać 20 sekund/obroty 3.

    Na wystygnięte ciasto, wyłożyć polewę i włożyć całość do lodówki na kilkanaście minut by lukier stężał.

    Możemy też po prostu posypać wierzch cukrem pudrem.

    Wymiary blaszki to 30/20/5 cm. Sprawdzi się również klasyczna duża blacha. Wtedy trzeba przygotować więcej jabłek, ciasto będzie niższe i tym samym jabłka bardziej wyczuwalne.

    SMACZNEGO !


    Link do przepisu video: https://youtu.be/Om_S4IE5ocg

    Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
    Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/

Porady

Polewa lukrowa idealnie nada się do większości wypieków - ciast, bułek słodkich, ciasteczek a nawet pierników.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SZARLOTKA CESARSKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: