Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
CIASTO
- bakalie( rodzynki, płatki migdałowych, skórka pomarańczowa)
- 1 szklanka mleka gorącego
- 1/2 kostki margaryny rozpuszczonej
- 1 łyżka powideł śliwkowych lub innego dżemu
- 1 Łyżka miodu
- 1 łyżka kakao naturalne
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 260 gram mąki
- 200 gram cukru
- 2 jajka
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temeratury 180 stopni C. Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier. Ubijać 2 min/ obr. 4.
3. Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności(oprócz margaryny, mleka i bakalii). Wymieszać
2min/ obr.3. Podczas mieszania wlewać stopniowo przez otwór rozpuszczoną margarynę, gorące mleko i na końcu dodać bakalie.
4. Ciasto wlać do formy, piec ok.45 min. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
Ta ilość ciasta jest odpowiednia na kwadratową formę o wymiarach ok. 22 x 22cm lub tortownicę o średnicy 23 cm .Można podwoić ilość składników wtedy piec ciasto ok. 55-60 min w dużej formie o wymiarach ok. 30x40.
W wersji codziennej do ciasta można nie dawać bakalii. Wersję świąteczną ciasta można przełożyć lekkim kremem budyniowym lub powidłami.
CIASTA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper wyszedl. Dziekuje za przepis zmieliłam...
Super wyszedl. Dziekuje za przepis zmieliłam tylko cukier na cukier puder w tm
Super przepis, ciasto pyszne
Super przepis, ciasto pyszne
Sylwia Praga:...
Sylwia Praga:
ja ubijam jajka z cukrem motylkiem potem wyjmuje
Super przepis, ja robię muffinki z tego ciasta.
Super przepis, ja robię muffinki z tego ciasta.
Czy jajka z cukrem ubijamy z motylkiem? i czy...
Czy jajka z cukrem ubijamy z motylkiem? i czy potem go wyjmujemy?
Piernik pierwsza klasa bardzo wilgotne ciasto !!!
Piernik pierwsza klasa bardzo wilgotne ciasto !!!
Piernik wilgotny, bardzo ładnie wyrósł,...
Piernik wilgotny, bardzo ładnie wyrósł, zrobiłam z podwójnej porcji. Dodam do moich ulubionych przepisów.
W smaku bardzo dobry, ale ciasto po wymieszaniu...
W smaku bardzo dobry, ale ciasto po wymieszaniu jakieś takie bardzo rzadkie i spód na środku był nieco zakalcowaty. Będę jeszcze raz próbować. Ogólnie efekt zadowalający, ale przepis mógł być bardziej precyzyjny, bo co to znaczy "gorące mleko" - ile stopni? Może dałam za zimne, albo za gorące??? Czy ktoś miał ten sam problem?
Na pewno duży plus za szybkość wykonania i za smak.
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać...
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier. Ubijać 2 min/ obr. 4.[/b]
3 czy ubijaz z motylkiem czy bez ?
Dla mnie bomba!!! Podwoiłam składniki oprócz...
Dla mnie bomba!!! Podwoiłam składniki oprócz cukru- dalam 300g na podwójną porcję i całe opakowanie przyprawy do piernika( niestety thermomixowej brak😉). Wyszło pysznie😋 pulchne. Dzięki👍
Już po raz kolejny zrobiłam ten piernik. Dziś w...
Już po raz kolejny zrobiłam ten piernik. Dziś w wersji muffinkowej (wyszło 17 sztuk). Piekłam 45 minut.
smaczne, ale zmniejszyłam ilość cukru i...
smaczne, ale zmniejszyłam ilość cukru i dodałam wiecej przypraw korzennych.
Wspaniałe ciacho, dziękuję!
Wspaniałe ciacho, dziękuję!
Piernik przepyszny,
Piernik przepyszny, wyrośnięty, pulchniutki. Polecam serdecznie. Wczoraj piekłam, a dziś zostały 2 porcje
Mój ulubiony piernik.
Mój ulubiony piernik.
Moje dzieciaki uwielbiają
Moje dzieciaki uwielbiają takie ciasta.... Piernik znakomity
Piernik super. Właśnie
Piernik super. Właśnie upiekłam i muszę zrobić drugą porcję
A to najlepsza reklama!!!
Piernik wspaniały, pięknie
Piernik wspaniały, pięknie wyrósł. Na stałe zagości w naszym domu, bo rozchodzi się z prędkością światła. Dziękuje za przepis. Pierwszy nie doczekał nawet polewy.
Przepyszne jak teściowa się
Przepyszne
jak teściowa się dorwała to nie było co na stòł dla gości kłaść :P Polecam !!!!
upiekłam ten piernik , jest
upiekłam ten piernik , jest pyszny
super piernik
super piernik
ciasto wyszło bardzo smaczne
ciasto wyszło bardzo smaczne ja polałam go roztopioną gorzką czekoladą
Nie wiem co zrobiłam źle, ale
Nie wiem co zrobiłam źle, ale pierwszy wyszedł zakalec, drugi dobry i trzeci też zakalec
Raczej więcej już nie spróbuję 
pitatek777
Przepraszam za pomyłkę. To
MAGDAC
Dopiero co upiekłam ten
Dopiero co upiekłam ten piernik
i też się zastanawiałam nad ilością tych powideł śliwkowych ? Dałam jedną dużą łyżkę
a próbować będę jutro 
czy w przepisie jest 11 łyżek
czy w przepisie jest 11 łyżek powideł ?
ale piernik dziękuje Madziu
ale piernik dziękuje Madziu za przepis
nie jestem ekspertem w pieczeniu ciast ale wypróbuje 
W tym roku skuszę się na
W tym roku skuszę się na murzynka
, upiekę w czwartek chyba doczeka do świąt
dziękuje za przepis
Dziekuję za przepis na
Dziekuję za przepis na murzynka i polewę czekoladową
DZIèKUJè BARDZO SERDECZNIE ZA
DZIèKUJè BARDZO SERDECZNIE ZA PPRZEPIS NA POLEWè,WLASNIE ZABIERAM SIè ZA PIECZENIE.
POLEWA niestety nie
POLEWA niestety nie z TERMOMIXA 1 /2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki zimnej wody
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy pozostałe składniki w kolejności,gotujemy 3 min.
Po tym czasie ściągamy z ognia i mieszamy do momentu w którym zacznie gęstnieć.
Wtedy polewamy ciasto. Smacznego!!!
MAGDAC
poprosze o przepis na tè
poprosze o przepis na tè smakowicie wyglàdajàcà polewè.
ja zamiast margaryny dałam
ja zamiast margaryny dałam 0,5 szkl oleju i też pycha !
Sama nie wiem, czy ciacho
Sama nie wiem, czy ciacho bylo smaczne, ale sadzac po tym, ze nie zdarzylam go sprobowac Bylo PYSZNE
Oczywiście nie zaszkodzi, ja
Oczywiście nie zaszkodzi, ja po prostu wrzucam wszystko w ostatnim momencie na normalne obroty.
MAGDAC
Czy po dodaniu bakalii nie
Czy po dodaniu bakalii nie trzeba miksować z użyciem obrotów wstecznych?