3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne kruche ciasteczka orzechowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

KRUCHE CIASTO

  • 70 g orzechów włoskich łuskanych
  • 2 jaja
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny "Kasi"
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru

LUKIER KAWOWY

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wrzącej wody
5

Przygotowanie

    LUKIER KAWOWY
  1. Cukier wsypać do naczynia i zemleć 20s/obr. 10

  2. Do kubka wsypać kawę i rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody.

  3. Kawę przelać do naczynia z cukrem pudrem i wymieszać 10s/obr.6

    *Gęstość lukru można regulować dodatkiem cukru lub wody

  4. Ciasteczka dekorować lukrem przy pomocy pędzelka, *ozdobić kolorowymi kuleczkami (*opcjonalnie)

  5. KRUCHE CIASTO
  6. Orzechy zemleć 6s/obr.7


  7. Dodać pozostałe składniki na ciasto w podanej kolejności i wyrabiać przy pomocy kopystki ok. 40s/obr.6

  8. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia, uformować w dwie kule, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

  9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  10. Blat oprószyć mąką, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować każdą kulę z osobna na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  11. Piec ok. 15 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1940:]][[wysiwyg_imageupload:1942:]][[wysiwyg_imageupload:1943:]][[wysiwyg_imageupload:1944:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • kurcze,podziwiam Wasz zachwyt nad tym przepisem.....

    Zgłoszony przez marta0711 na grudnia 23, 2016 at 15:42.

    kurcze,podziwiam Wasz zachwyt nad tym przepisem.. dla mnie był on totalnie nietrafionym Sad ciasto masakrycznie się wałkowało a przy tym było tak tłuste że mogłam zapomnieć o wzorkach na foremkach.. jedyny plus to całkiem niezły smak choć pomimo że dałam tylko 120g cukru to i tak są dla mnie za słodkie.

    propouję także zmienić w przepisie nazewnictwo - kopystka to nie jest to co w środku misy,więc można się początkowo pomylić jak to zrobić. A poza tym lepiej ciasto wyrabiać interwałem -inaczej można zajechać tm..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniam, mniam! Ze świątecznego

    Zgłoszony przez b_lank na stycznia 7, 2016 at 21:02.

    Mniam, mniam! Ze świątecznego stołu zniknęły jako pierwsze!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne - polecam

    Zgłoszony przez Psotka69 na grudnia 23, 2015 at 22:33.

    Pyszne - polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasteczka, polecam 

    Zgłoszony przez katarzycho na grudnia 14, 2015 at 14:42.

    Pyszne ciasteczka, polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasteczka rewelacyjne:

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 25, 2013 at 11:35.

    Ciasteczka rewelacyjne: kruchutkie, rozpływają sie w ustach. Big Smile Cooking 6

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze