3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto sezamowo-kokosowe ;o)


Wydrukuj:
4

Składniki

na masę kokosową:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

na masę sezamową:

  • 40 g masła lub margaryny
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sezamu

na ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

na masę chałwową:

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej

dodatkowo:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru

  • 60 g cukru
  • 40 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sezamu

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

    Białka oddzielić starannie od żółtek i włożyć je do lodówki.


    Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia wg podanej kolejności i zmiksować około 25-30  s / obr. 6 przy pomocy kopystki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do piecznia dużej blaszki (u mnie o wymiarach 20 x 38 cm). Umyć i wysuszyć naczynie.

    Przygotować masę sezamową: na dużej patelni rozpuścić masło, dodać miód, cukier i na koniec sezam. Wszystkie składniki przesmażyć 2-3 min. (mieszać aby się nie przypaliło).

    Rozwałkowane na blaszce ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli sezam w trakcie pieczenia będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z blaszki.  

    Rozwałkować drugą porcję ciasta, przełożyć do tej samej blaszki i posmarować dżemem.

    Przygotować masę kokosową: w czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli – 6 min. / obr. 3,5. Po około 4 min. stopniowo dodawać cukier ubijając dalej obr, 3,5. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.

    Na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć równo masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli masa kokosowa w trakcie pieczenia będzie się rumieniła zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić ciasto i wyjąć z blaszki.

    Umyć i wysuszyć naczynie.

    Przygotrować masę chałwową: Masło zmiksować z cukrem 2 min. / obr.3-4. Założyć motylek i ucierać 5 min. / obr. 3 (na pulchną masę) – po 3 min. dodawać powoli pokruszoną chałwę ucierając cały czas.

    Na blaszce położyć najpiejrw ciasto z sezamem, posmarować masą chałwową i przkryć ciastem z dżemem i kokosem. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

 

Najlepiej przetestować ciasto jeszcze przed swiętami, bo może się okazać, że jedna blaszka na święta to będzie mało ;o)

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja dodalam o połowę mniej cukru. Ciasto było...

    Zgłoszony przez Orlica na grudnia 27, 2018 at 20:16.

    Ja dodalam o połowę mniej cukru. Ciasto było nadal słodkie i bardzo smaczne. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! Do powtórzenia

    Zgłoszony przez Zibirak na grudnia 26, 2017 at 23:59.

    Pycha! Do powtórzenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • słodnie ale bardzo dobre, Najlepsze jako troche...

    Zgłoszony przez Wioletanno na listopada 1, 2017 at 16:21.

    słodnie ale bardzo dobre, Najlepsze jako troche postoi przynajmniej jeden dzień

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto najlepsze jest jak trochę poleży w...

    Zgłoszony przez rusilona na stycznia 2, 2017 at 11:28.

    ciasto najlepsze jest jak trochę poleży w lodówce. Mi bardzo smakuje robiłam na święta, ale niestety zdania były podzielone - zależy kto co lubi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 21:54.

    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne Piekłam i

    Zgłoszony przez koko219 na lipca 20, 2016 at 23:04.

    Ciasto przepyszne tmrc_emoticons.) Piekłam i na pewno nie raz jeszcze zrobię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Musze zrobić wygląda

    Zgłoszony przez Tymoteusz2015 na czerwca 21, 2016 at 21:27.

     Musze zrobić wygląda  smakowicie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda super. zapisuje i

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 8, 2016 at 20:05.

    Wygląda super. zapisuje i wypróbuje  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak smakuje jak wygląda to

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 00:46.

    jak smakuje jak wygląda to sie zakochałam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słodkie, ale ciekawe

    Zgłoszony przez Alka-p na stycznia 16, 2015 at 23:05.

    Słodkie, ale ciekawe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Elu za komentarz.

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 13, 2013 at 12:50.

    Dziękuje Elu za komentarz. Czekam na opinię po degustacji. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu, wygląda pysznie i na

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 13:39.

    Jadziu, wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje (jak Twoja kora orzechowa  tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.;) Jedna blaszka musi wystarczyć bo są jeszcze inne ciasta  Love  Następną blaszkę upiekę na Nowy Rok  Party  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wygląda bardzo

    Zgłoszony przez Anna500 na grudnia 11, 2013 at 18:47.

    Ciasto wygląda bardzo smakowicie tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarze.

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 11, 2013 at 10:46.

    Dziękuję za komentarze. Czekam na opinie po degustacji ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smacznie się

    Zgłoszony przez Angeliiczka na grudnia 11, 2013 at 07:58.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Bardzo smacznie się prezentuje tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyśmienite :D 

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 10, 2013 at 21:41.

    Ciasto wyśmienite tmrc_emoticons.D  uwielbiam kokos... sezam... chałwe Big Smile  poprostu moje smaki Love  dziękuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda przepysznie! Chyba

    Zgłoszony przez Kocica na grudnia 10, 2013 at 18:54.

    Wygląda przepysznie! Chyba upiekę je w weekend  Party Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ;o)

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 9, 2013 at 20:16.

    Polecam ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda przepysznie mam

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 9, 2013 at 17:45.

    Wygląda przepysznie tmrc_emoticons.D mam pomysł na trzecie zatem ciacho na święta tmrc_emoticons.D  dziękuję Aniu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu na sam widok ślinka

    Zgłoszony przez monika6500 na grudnia 9, 2013 at 16:50.

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Jadziu na sam widok ślinka leci...musi być pyszniutkie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Przepis do wypróbowania w najbliższym czasie, może uda się jeszcze przed świętami Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Dziękuje za przepis Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda smakowicie,oj żeby

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na grudnia 9, 2013 at 16:27.

    wygląda smakowicie,oj żeby nie dieta piekłabym chociażby już tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grazynko musisz wypróbowac

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 9, 2013 at 13:28.

    Grazynko musisz wypróbowac ;o) U mnie to ostatnio najczęściej pieczone ciasto... jeszcze nigdy nie doczekało czwartego dnia ;o) znika nawet na wynos ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu jeżeli to ciasto jest

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 9, 2013 at 12:07.

    Jadziu jeżeli to ciasto jest tak pyszne,jak Twoja kora orzechowa Big Smile  to stawiam za przepis 6+ Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze