Składniki
na masę kokosową:
- 5 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
na masę sezamową:
- 40 g masła lub margaryny
- 60 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 200 g sezamu
na ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
na masę chałwową:
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 70 g cukru pudru
- 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej
dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 60 g cukru
- 40 g masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 200 g sezamu
- 5 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 70 g cukru pudru
- 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Białka oddzielić starannie od żółtek i włożyć je do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia wg podanej kolejności i zmiksować około 25-30 s / obr. 6 przy pomocy kopystki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do piecznia dużej blaszki (u mnie o wymiarach 20 x 38 cm). Umyć i wysuszyć naczynie.Przygotować masę sezamową: na dużej patelni rozpuścić masło, dodać miód, cukier i na koniec sezam. Wszystkie składniki przesmażyć 2-3 min. (mieszać aby się nie przypaliło).
Rozwałkowane na blaszce ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli sezam w trakcie pieczenia będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z blaszki.
Rozwałkować drugą porcję ciasta, przełożyć do tej samej blaszki i posmarować dżemem.
Przygotować masę kokosową: w czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli – 6 min. / obr. 3,5. Po około 4 min. stopniowo dodawać cukier ubijając dalej obr, 3,5. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
Na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć równo masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli masa kokosowa w trakcie pieczenia będzie się rumieniła zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić ciasto i wyjąć z blaszki.
Umyć i wysuszyć naczynie.
Przygotrować masę chałwową: Masło zmiksować z cukrem 2 min. / obr.3-4. Założyć motylek i ucierać 5 min. / obr. 3 (na pulchną masę) – po 3 min. dodawać powoli pokruszoną chałwę ucierając cały czas.
Na blaszce położyć najpiejrw ciasto z sezamem, posmarować masą chałwową i przkryć ciastem z dżemem i kokosem. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najlepiej przetestować ciasto jeszcze przed swiętami, bo może się okazać, że jedna blaszka na święta to będzie mało ;o)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa dodalam o połowę mniej cukru. Ciasto było...
Ja dodalam o połowę mniej cukru. Ciasto było nadal słodkie i bardzo smaczne. Polecam
Pycha! Do powtórzenia
Pycha! Do powtórzenia
słodnie ale bardzo dobre, Najlepsze jako troche...
słodnie ale bardzo dobre, Najlepsze jako troche postoi przynajmniej jeden dzień
ciasto najlepsze jest jak trochę poleży w...
ciasto najlepsze jest jak trochę poleży w lodówce. Mi bardzo smakuje robiłam na święta, ale niestety zdania były podzielone - zależy kto co lubi.
Polecam
Polecam
Ciasto przepyszne Piekłam i
Ciasto przepyszne
Piekłam i na pewno nie raz jeszcze zrobię.
Musze zrobić wygląda
Musze zrobić wygląda smakowicie.
Wygląda super. zapisuje i
Wygląda super. zapisuje i wypróbuje
jak smakuje jak wygląda to
jak smakuje jak wygląda to sie zakochałam
Słodkie, ale ciekawe
Słodkie, ale ciekawe
Dziękuje Elu za komentarz.
Dziękuje Elu za komentarz. Czekam na opinię po degustacji.
;o)
Jadziu, wygląda pysznie i na
Jadziu, wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje (jak Twoja kora orzechowa
 
Jedna blaszka musi wystarczyć bo są jeszcze inne ciasta
Następną blaszkę upiekę na Nowy Rok
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ciasto wygląda bardzo
Ciasto wygląda bardzo smakowicie
dodaje do wypróbowania

Dziękuję za komentarze.
Dziękuję za komentarze. Czekam na opinie po degustacji ;o) Pozdrawiam.
;o)
Bardzo smacznie się
Ciasto wyśmienite :D
Ciasto wyśmienite
uwielbiam kokos... sezam... chałwe
poprostu moje smaki
dziękuje za przepis 
Wygląda przepysznie! Chyba
Wygląda przepysznie! Chyba upiekę je w weekend
Dzięki za przepis 
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Polecam ;o)
Polecam ;o)
;o)
Wygląda przepysznie mam
Wygląda przepysznie
mam pomysł na trzecie zatem ciacho na święta
dziękuję Aniu

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Jadziu na sam widok ślinka
wygląda smakowicie,oj żeby
wygląda smakowicie,oj żeby nie dieta piekłabym chociażby już
Grazynko musisz wypróbowac
Grazynko musisz wypróbowac ;o) U mnie to ostatnio najczęściej pieczone ciasto... jeszcze nigdy nie doczekało czwartego dnia ;o) znika nawet na wynos ;o)
;o)
Jadziu jeżeli to ciasto jest
Jadziu jeżeli to ciasto jest tak pyszne,jak Twoja kora orzechowa
to stawiam za przepis 6+