3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto sezamowo-kokosowe ;o)


Wydrukuj:
4

Składniki

na masę kokosową:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

na masę sezamową:

  • 40 g masła lub margaryny
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sezamu

na ciasto kruche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

na masę chałwową:

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej

dodatkowo:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru

  • 60 g cukru
  • 40 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sezamu

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki
5

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

    Białka oddzielić starannie od żółtek i włożyć je do lodówki.


    Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia wg podanej kolejności i zmiksować około 25-30  s / obr. 6 przy pomocy kopystki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do piecznia dużej blaszki (u mnie o wymiarach 20 x 38 cm). Umyć i wysuszyć naczynie.

    Przygotować masę sezamową: na dużej patelni rozpuścić masło, dodać miód, cukier i na koniec sezam. Wszystkie składniki przesmażyć 2-3 min. (mieszać aby się nie przypaliło).

    Rozwałkowane na blaszce ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli sezam w trakcie pieczenia będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z blaszki.  

    Rozwałkować drugą porcję ciasta, przełożyć do tej samej blaszki i posmarować dżemem.

    Przygotować masę kokosową: w czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli – 6 min. / obr. 3,5. Po około 4 min. stopniowo dodawać cukier ubijając dalej obr, 3,5. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.

    Na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć równo masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli masa kokosowa w trakcie pieczenia będzie się rumieniła zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić ciasto i wyjąć z blaszki.

    Umyć i wysuszyć naczynie.

    Przygotrować masę chałwową: Masło zmiksować z cukrem 2 min. / obr.3-4. Założyć motylek i ucierać 5 min. / obr. 3 (na pulchną masę) – po 3 min. dodawać powoli pokruszoną chałwę ucierając cały czas.

    Na blaszce położyć najpiejrw ciasto z sezamem, posmarować masą chałwową i przkryć ciastem z dżemem i kokosem. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 

Najlepiej przetestować ciasto jeszcze przed swiętami, bo może się okazać, że jedna blaszka na święta to będzie mało ;o)

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pycha! Do powtórzenia

    Zgłoszony przez Zibirak na grudnia 26, 2017 at 23:59.

    Pycha! Do powtórzenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • słodnie ale bardzo dobre, Najlepsze jako troche...

    Zgłoszony przez Wioletanno na listopada 1, 2017 at 16:21.

    słodnie ale bardzo dobre, Najlepsze jako troche postoi przynajmniej jeden dzień

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto najlepsze jest jak trochę poleży w...

    Zgłoszony przez rusilona na stycznia 2, 2017 at 11:28.

    ciasto najlepsze jest jak trochę poleży w lodówce. Mi bardzo smakuje robiłam na święta, ale niestety zdania były podzielone - zależy kto co lubi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 21:54.

    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne Piekłam i

    Zgłoszony przez koko219 na lipca 20, 2016 at 23:04.

    Ciasto przepyszne tmrc_emoticons.) Piekłam i na pewno nie raz jeszcze zrobię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Musze zrobić wygląda

    Zgłoszony przez Tymoteusz2015 na czerwca 21, 2016 at 21:27.

     Musze zrobić wygląda  smakowicie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda super. zapisuje i

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 8, 2016 at 20:05.

    Wygląda super. zapisuje i wypróbuje  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak smakuje jak wygląda to

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 00:46.

    jak smakuje jak wygląda to sie zakochałam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słodkie, ale ciekawe

    Zgłoszony przez Alka-p na stycznia 16, 2015 at 23:05.

    Słodkie, ale ciekawe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Elu za komentarz.

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 13, 2013 at 12:50.

    Dziękuje Elu za komentarz. Czekam na opinię po degustacji. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu, wygląda pysznie i na

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 13:39.

    Jadziu, wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje (jak Twoja kora orzechowa  tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.;) Jedna blaszka musi wystarczyć bo są jeszcze inne ciasta  Love  Następną blaszkę upiekę na Nowy Rok  Party  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wygląda bardzo

    Zgłoszony przez Anna500 na grudnia 11, 2013 at 18:47.

    Ciasto wygląda bardzo smakowicie tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarze.

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 11, 2013 at 10:46.

    Dziękuję za komentarze. Czekam na opinie po degustacji ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smacznie się

    Zgłoszony przez Angeliiczka na grudnia 11, 2013 at 07:58.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Bardzo smacznie się prezentuje tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyśmienite :D 

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 10, 2013 at 21:41.

    Ciasto wyśmienite tmrc_emoticons.D  uwielbiam kokos... sezam... chałwe Big Smile  poprostu moje smaki Love  dziękuje za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda przepysznie! Chyba

    Zgłoszony przez Kocica na grudnia 10, 2013 at 18:54.

    Wygląda przepysznie! Chyba upiekę je w weekend  Party Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ;o)

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 9, 2013 at 20:16.

    Polecam ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda przepysznie mam

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 9, 2013 at 17:45.

    Wygląda przepysznie tmrc_emoticons.D mam pomysł na trzecie zatem ciacho na święta tmrc_emoticons.D  dziękuję Aniu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu na sam widok ślinka

    Zgłoszony przez monika6500 na grudnia 9, 2013 at 16:50.

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Jadziu na sam widok ślinka leci...musi być pyszniutkie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Przepis do wypróbowania w najbliższym czasie, może uda się jeszcze przed świętami Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Dziękuje za przepis Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda smakowicie,oj żeby

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na grudnia 9, 2013 at 16:27.

    wygląda smakowicie,oj żeby nie dieta piekłabym chociażby już tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grazynko musisz wypróbowac

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 9, 2013 at 13:28.

    Grazynko musisz wypróbowac ;o) U mnie to ostatnio najczęściej pieczone ciasto... jeszcze nigdy nie doczekało czwartego dnia ;o) znika nawet na wynos ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu jeżeli to ciasto jest

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 9, 2013 at 12:07.

    Jadziu jeżeli to ciasto jest tak pyszne,jak Twoja kora orzechowa Big Smile  to stawiam za przepis 6+ Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze