Styropianek Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Gladzinka
utworzono: 12/21/16 zmieniono dnia: 12/25/16

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Styropianek

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO
  • 450 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru wykonanego w TM
  • 5 żółtek jaj
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powiodła lub dżem do posmarownia placka
MASA JOGURTOWA KOKOSOWA
  • 5 białek jaj
  • 4 jogurty naturalne po 390 g każdy
  • 230 g cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie 50min
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Przygotowanie tego przepisu z innym modelem urządzenia Thermomix ® jest niebezpieczne! Więcej informacji
    [X]

    Uwaga

    Do przepisów TM5


    Zwiększyliśmy pojemność naczynia miksującego oraz Varomy urządzenia Thermomix ® TM5 w porównaniu do TM31 w następujący sposób: Naczynie miksujące ma obecnie pojemność 2,2 litra (poprzednio 2,0 litra), a Varoma - 3,3 litra (poprzednio 3,0 litra). W żadnym przypadku nie należy używać przepisów, które są przeznaczone do stosowania z TM5, podczas pracy z modelem TM31 (TM31 posiada certyfikat dopuszczający niższą maksymalną pojemność!) Dlatego też może to prowadzić do rozpryskiwania gorących płynów, a tym samym stanowić zagrożenie dla ludzi.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojoną na kawałki margarynę włożyć do Closed lid i wyrobić ciasto 3 min/ Dough mode (w razie potrzeby przedłużyć czas wyraviania).



    Ciasto wyłożyć do miski podzielić na dwie równe części. Pierwszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, drugą wylepić dno dużej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. MASA JOGURTOWO KOKOSOWA
  3. W czystym Closed lid z założonym motylkiem ubić białka z odrobinę soli 4 min/obr.3,5. Przełożyć do miski.



    Do Closed lid włożyć jogurty, cukier, budynie, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki wymieszać z pomocą kopystki 2 min/obr.5.



    Przełożyć do miski z ubitymi bialkami i delikatnie połączyć.



    Wplecione ciasto w formie posmarować powidlami lub dżemem i na tak przygotowany spód wylać masę jogurtowo- kokosową.



    Wyjąć z zamrażarki obłożone ciasto i zetrzeć na grubej tarce na masę.



    Pięć 50 min w 180°C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli ciasto z zamrażarki będzie zbyt miękkie zeby mozna je bylo zetrzeć na tarce to można je poskubać na małe kawałeczki.



Moje ciasto na załączonym zdjęciu było skubane tmrc_emoticons.;) jakkolwiek by to zabrzmiało.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam ! Rewelacja
    Zgłoszony przez zuczkam na lutego 14, 2017 at 19:38.

    Zrobiłam ! Rewelacja tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakowało pozdrawiam
    Zgłoszony przez Gladzinka na lutego 9, 2017 at 17:41.

    Cieszę się, że smakowało pozdrawiam

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo smaczne. Ja raz zapomniałam o...
    Zgłoszony przez Jola74 na lutego 9, 2017 at 16:56.

    Ciasto bardzo smaczne. Ja raz zapomniałam o powidłach, ale wszystkim bardzo smakował

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Aneta P. Dziękuję za miły komentarz,...
    Zgłoszony przez Gladzinka na stycznia 8, 2017 at 22:42.

    Witaj Aneta P. Dziękuję za miły komentarz, cieszę się że ciasto smakowalo. Pozdrawiam

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Zuczkam, moja duża forma to 33cm × 23...
    Zgłoszony przez Gladzinka na stycznia 8, 2017 at 22:40.

    Witaj Zuczkam, moja duża forma to 33cm × 23 cm. Pozdrawiam

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło rewelacyjne!! Zrobiłam wczoraj i...
    Zgłoszony przez Aneta P na stycznia 1, 2017 at 16:05.

    Ciasto wyszło rewelacyjne!! Zrobiłam wczoraj i rozszedł się jak ciepłe bułeczki tmrc_emoticons.) Dziękuję za ten przepis!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co to znaczy duża forma do pieczenia? Jakie...
    Zgłoszony przez zuczkam na grudnia 29, 2016 at 19:13.

    Co to znaczy duża forma do pieczenia? Jakie wymiary?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W tm robi się szybciutko
    Zgłoszony przez Gladzinka na grudnia 23, 2016 at 21:02.

    W tm robi się szybciutko Wink

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bez Tm robiłam ... teraz czas spróbowac na...
    Zgłoszony przez Elziutka na grudnia 22, 2016 at 10:30.

    bez Tm robiłam ... teraz czas spróbowac na TM zobaczymy jak wyjdzie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze