3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik ze śliwkami i kruszonką


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Sernik ze śliwkami i kruszonką - CIASTO

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny, np.: Kasi
  • 1 porcje jajka, samo żółtko
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Masa serowa

  • 1000 g twarogu, ja użyłam takiego z wiaderka
  • 100 g margaryny, np.: Kasi
  • 200 g cukru
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 4 porcje jajka, całe
  • 30 g cukru waniliowego
  • 400 g śliwek, najlepiej węgierek
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem.

    2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.

    3. Do naczynia wrzuć wszystkie składniki 200g mąki pszennej, posiekaną margarynę, żółtko, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę.Wymieszać 30s obroty 3. Powinna mieć konsystencję lepkiej kruszonki.

    4. 3/4 masy przesypać do tortownicy, rozprowadzić i lekko ugnieść łyżką. Wstawić donagrzanego piekarnika na 15-17 minut.

    5. Do reszty kruszonki dodać 1,5 łyżki mąki.Wymieszać 10s obroty 3. Przełożyć do innego naczynia i wstawić kruszonkę do lodówki.

    .
  2. MASA SEROWA
  3. 1. Miękką margarynę najlepiej Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym - ustawić na 3 minuty obroty 3. Nie zakładamy miarki na pokrywę naczynia. Co 1 minutę zatrzymać i zgarnąć kopystką masę na dno naczynia.

    2. Po upływie 3 minut dodajemy całe jajka kolejno co 2 minuty. Cały czas mieszając obroty 3. Po dodaniu ostatniego jajka odczekać 1 minutę.

    3. Do masy dodaj ser i mąke ziemniaczaną. Wymieszaj 1 minuta obroty 4.

    4. Masę serową wyłóż na podpieczony spód (może byc ciepły).

    5. Śliwki umyj, przekrój na pół usuwając pestki. Ułóż śliwki na wierzchu sernika skórką do dołu.

    6. Na wierzch posyp resztą ciasta z lodówki.

    7. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 st. ipiecz 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st i piecz około 40 minut. Na koniec ustaw grzanie od dołu i piecz 10 minut.

    SMACZNEGO
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika - można wydłużyć o 5-10minut.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny, łatwy atrakcyjny i zamiast margaryny...

    Zgłoszony przez anndmitr na października 31, 2017 at 11:42.

    Pyszny, łatwy atrakcyjny i zamiast margaryny poszło masło oraz 170stopni dałam 50 minuttmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zajadam jest bardzo smaczny. Kremowy ...

    Zgłoszony przez AnetEn na września 19, 2017 at 13:17.

    Właśnie zajadamtmrc_emoticons.) jest bardzo smaczny. Kremowy tmrc_emoticons.) jedyne co zmieniłam to piekłam około 20 minut dłużej bo był mało rumiany tmrc_emoticons.) dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • brzmi pysznie.ale 1 porcja jajek to 1 jajko?

    Zgłoszony przez jid2 na września 16, 2017 at 10:05.

    brzmi pysznie.ale 1 porcja jajek to 1 jajko?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze