Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Sernik ze śliwkami i kruszonką - CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 125 g margaryny, np.: Kasi
- 1 porcje jajka, samo żółtko
- 100 g cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Masa serowa
- 1000 g twarogu, ja użyłam takiego z wiaderka
- 100 g margaryny, np.: Kasi
- 200 g cukru
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 4 porcje jajka, całe
- 30 g cukru waniliowego
- 400 g śliwek, najlepiej węgierek
-
6
2h 0min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.
3. Do naczynia wrzuć wszystkie składniki 200g mąki pszennej, posiekaną margarynę, żółtko, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę.Wymieszać 30s obroty 3. Powinna mieć konsystencję lepkiej kruszonki.
4. 3/4 masy przesypać do tortownicy, rozprowadzić i lekko ugnieść łyżką. Wstawić donagrzanego piekarnika na 15-17 minut.
5. Do reszty kruszonki dodać 1,5 łyżki mąki.Wymieszać 10s obroty 3. Przełożyć do innego naczynia i wstawić kruszonkę do lodówki.
. - 1. Miękką margarynę najlepiej Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym - ustawić na 3 minuty obroty 3. Nie zakładamy miarki na pokrywę naczynia. Co 1 minutę zatrzymać i zgarnąć kopystką masę na dno naczynia.
2. Po upływie 3 minut dodajemy całe jajka kolejno co 2 minuty. Cały czas mieszając obroty 3. Po dodaniu ostatniego jajka odczekać 1 minutę.
3. Do masy dodaj ser i mąke ziemniaczaną. Wymieszaj 1 minuta obroty 4.
4. Masę serową wyłóż na podpieczony spód (może byc ciepły).
5. Śliwki umyj, przekrój na pół usuwając pestki. Ułóż śliwki na wierzchu sernika skórką do dołu.
6. Na wierzch posyp resztą ciasta z lodówki.
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 st. ipiecz 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st i piecz około 40 minut. Na koniec ustaw grzanie od dołu i piecz 10 minut.
SMACZNEGO
CIASTO
MASA SEROWA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika - można wydłużyć o 5-10minut.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny, łatwy atrakcyjny i zamiast margaryny...
Pyszny, łatwy atrakcyjny i zamiast margaryny poszło masło oraz 170stopni dałam 50 minut
Właśnie zajadam jest bardzo smaczny. Kremowy ...
Właśnie zajadam
jest bardzo smaczny. Kremowy
jedyne co zmieniłam to piekłam około 20 minut dłużej bo był mało rumiany
dziękuję
brzmi pysznie.ale 1 porcja jajek to 1 jajko?
brzmi pysznie.ale 1 porcja jajek to 1 jajko?