Składniki
16 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 300 g mąki pszennej, (2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g margaryny lub masła, zimna (1/2 kostki)
- 110 g cukru, (1/2 szklanki)
- 2 żółtka
- 2-3 jabłka, twarde
masę serową
- 1000 g sera białego
- 250 g margaryny lub masła, miękka
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego, proszek
- 1 opakowania cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru, (lub zmielić 50g zwykłego cukru)
-
6
1h 25min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Jeśli nie posiadasz cukru pudru do masy serowej należy zmielić zwykły cukier.
2. Suche składniki na ciasto wsypać do naczynia i wymieszać 6 s/ obr. 4-5
3. Dodać margarynę i żółtka wymieszać kruche ciasto 30 -40 s/ obr 6
4. Wyłożyć do niski lub na talerz i schłodzić w lodówce pół godz.
5. Schłodzonym 3/4 częścią ciasta wyłożyć spód blaszki.
1. 1. Do naczynia włożyć margarynę, jajka, ser i resztę składników wymieszać 30 – 40 s/ Obr 5-6
2. 2. Masę przełożyć na wyłożoną ciastem blaszkę.
3. Do naczynia wrzucić obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, posiekać 4s/ obr 4.
4. Jabłka położyc na masę serową i lekko docisnąć. Na jabłka pokruszyć resztę ciasta (zrobic tzw. kruszonkę).
5. Wstawić do piekarnika i piec 60 - 70 min (najlepiej bez termoobiegu).
ciasta
masy serowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
ps. można użyć inny owoców,
a temperatury pieczenia nie podaję celowo, ponieważ każdy piekarnik jest inny i każdy użytkownik zna swój sprzęt najlepiej i wie w jakie temperaturze placek się upiecze, a w której się przypali )
a co do cukru, może faktycznie jest zbyt mało w masie serowej, ale nie przesadzajmy z jego dodawaniem ponieważ ciasto jest dość słodkie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzserniczek został upieczony jest lekki , bardzo...
serniczek został upieczony
jest lekki , bardzo smaczny , ja nie dodawałam więcej cukru i goscie chwalili /U mnie w zagościł na zawsze
Witam dzis robiłam wersję
Witam
dzis robiłam wersję tego sernika z jagodami, macie rację przyznaję że trzeba do masy serowej trochę wiecej cukru, jest słodszy, a co do temeratury piekarnika, ja piekę w 175 stopniach, bez termoobiegu, ale każdy piekarnik jest inny pozdrawiam
Faktycznie mozna dodac wiecej
Faktycznie mozna dodac wiecej cukru gdyz wychodzi malo slodka masa.
W jakiej temperaturze zalecane jest pieczenie owego ciasta.? Ja nastawiam piekarnik na 180 C
dodalam wiecej cukru do masy
dodalam wiecej cukru do masy serowej, 50 g to calkiem mali. ja dalam 110 g i jest niskoslodki. po za tym bomba!!!!!!