3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z jabłkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 300 g mąki pszennej, (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g margaryny lub masła, zimna (1/2 kostki)
  • 110 g cukru, (1/2 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 2-3 jabłka, twarde

masę serową

  • 1000 g sera białego
  • 250 g margaryny lub masła, miękka
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, proszek
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru, (lub zmielić 50g zwykłego cukru)
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. 1. Jeśli nie posiadasz cukru pudru do masy serowej należy zmielić zwykły cukier.

    2. Suche składniki na ciasto wsypać do naczynia i wymieszać 6 s/ obr. 4-5

    3. Dodać  margarynę i żółtka wymieszać kruche ciasto 30 -40 s/ obr 6

    4. Wyłożyć do niski lub na talerz i schłodzić w lodówce pół godz.

    5. Schłodzonym 3/4 częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. 

     

  2. masy serowej
  3. 1.       1. Do naczynia włożyć margarynę, jajka, ser i resztę składników wymieszać 30 – 40 s/ Obr 5-6

    2.        2. Masę przełożyć na wyłożoną ciastem blaszkę.

    3. Do naczynia wrzucić obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, posiekać 4s/ obr 4.

    4. Jabłka położyc na masę serową i lekko docisnąć. Na jabłka pokruszyć resztę ciasta (zrobic tzw. kruszonkę).

    5. Wstawić do piekarnika i piec 60 - 70 min (najlepiej bez termoobiegu). 

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

ps. można użyć inny owoców,

a temperatury pieczenia nie podaję celowo, ponieważ każdy piekarnik jest inny i każdy użytkownik zna swój sprzęt najlepiej i wie w jakie temperaturze placek się upiecze, a w której się przypali tmrc_emoticons.;))

a co do cukru, może faktycznie jest zbyt mało w masie serowej, ale nie przesadzajmy z jego dodawaniem ponieważ ciasto jest dość słodkie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • serniczek został upieczony jest lekki , bardzo...

    Zgłoszony przez AniaStasia na października 30, 2016 at 22:24.

    serniczek został upieczony Smilejest lekki , bardzo smaczny , ja nie dodawałam więcej cukru i goscie chwalili /U mnie w zagościł na zawsze Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam dzis robiłam wersję

    Zgłoszony przez mellka79 na lipca 19, 2015 at 22:22.

    Witam

    dzis robiłam wersję tego sernika z jagodami, macie rację przyznaję że trzeba do masy serowej trochę wiecej cukru, jest słodszy, a co do temeratury piekarnika, ja piekę w 175 stopniach, bez termoobiegu, ale każdy piekarnik jest inny pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie mozna dodac wiecej

    Zgłoszony przez karol47 na czerwca 27, 2012 at 18:44.

    Faktycznie mozna dodac wiecej cukru gdyz wychodzi malo slodka masa.

    W jakiej temperaturze zalecane jest pieczenie owego ciasta.? Ja nastawiam piekarnik na 180 C

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodalam wiecej cukru do masy

    Zgłoszony przez glayda na kwietnia 6, 2012 at 21:31.

    dodalam wiecej cukru do masy serowej, 50 g to calkiem mali. ja dalam 110 g i jest niskoslodki. po za tym bomba!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze