3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z jabłkami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Składniki na masę serową:

  • 32 g cukru waniliowego, (duże opakowanie)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 4 jajka, (białka oddzielone od żółtek)
  • 340 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g masła extra
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1000 g twarogu zmielonego

Ponadto:

  • 800 g jabłek

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 g masła extra
  • 70 g cukru podru
  • 300 g mąki pszennej
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Wykonanie ciasta:
  1. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki do Closed lid i nastawić 40 sek/obr. 4. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

    Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 - 200ºC przez 15 - 20 minut.

  2. Wykonanie masy serowej:

    Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

    Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia włożyć motylek i białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno 3 min./obr. 4.

    Ubite białka wyłożyć do innego naczynia.

    Do Closed lid włożyć masło, cukier i cukier wanilinowy - motylek/ obroty 4/ 2 min.

    Następnie dodawać po 1 żółtku i nadal ucierać - motylek/ obroty 4/ 2 min.

    Do masy wlać kwaśną śmietanę i motylek/ obroty 2/ 2 min.

    Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i nadal ucierać - obr. 2.

    Następnie do masy delikatnie wmieszać wcześniej ubite białka - najlepiej zrobić to już ręcznie by nie zburzyć pulchności białek.

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć je na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.

    Ciasto ostudzić.

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis zaczerpnięty (jak większość moich przepisów) z blogu "Moje wypieki".


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • sernik pyszny , tylko białka na koncu ubijac bo...

    Zgłoszony przez maikel1207 na grudnia 11, 2016 at 15:22.

    sernik pyszny , tylko białka na koncu ubijac bo zadługo bedą stały

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze