3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK Z CHOINKĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

  • 250 g cukru
  • 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • zielony barwnik
  • 500 g twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 0.1 litra mleka
  • 1 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady
  • cukrowe płatki śniegu ew.kolorowe cukrowe drażetki
  • 200 g Miękkiego masła
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. SERNIK Z CHOINKĄ

  2. Założyć motylek.Do Closed lidwkładamy 200g miekkiego masła, 150g cukru i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Ustawiamy 5min/obr.3.Po upływie ok 1 minuty przez otwór dodajemy na przemian 4 jajka i mąkę.Na końću dodajemy kilka kropli barwniku.Ciasto przekładamy do keksówki(23x9cm).Pieczemy 45min w 170 stopmi C. Studzimy. Kroimy na8-10cm kawałki.Wykrawamy choinkę o wys ok.5cm.

  3. Do czystego i suchego Closed lidzakładamy motylek,wlewamy białka,dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę.Ustawiamy 2min/obr 3.Ubitą pianę przekładamy do miseczki. Do Closed lidwkładamy twaróg z resztą cukru,budyń, 3 żółtka ,mleko i mąkkę ziemniaczną.Ustawiamy 3min/obr6.Na konieć do ciasta dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy 1min/obr1-2.

  4. Około 1/3 masyprzekładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Następnie w rzędzie stawiamy choinki, dociskając je delikatnie. Zalewamy resztą masy. Pieczemy ok.70 minut w 150 stopniach C. Studzimy.

  5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy cukrowymi płatkami. Po przekrojeniu każdy kawałek dekorujemy drażetkami lub śnieżynkami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy