Sernik wiedeński Przepis jest testowany
Author picture Thermomix
utworzono: 11/17/10 zmieniono dnia: 11/29/11

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik wiedeński

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Sernik wiedeński
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 1000 g twarogu
  • 180 g margaryny, do pieczenia, miękkiej
  • 60 g rodzynek
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.

    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.

    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.

    4. Dodać 150 g cukru, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.

    5. Zdjąć motylek .

    6. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, pozostały cukier i margarynę wymieszać za pomocą kopystki 2 min/obr. 6.

    7. Dodać pianę z białek i pozostałe składniki, wymieszać za pomocą kopystki 30 s/ Counter-clockwise operation /obr. 4.

    8. Masę przełożyć do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 40 min/150ºC, a następnie 30 min/170ºC.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja wszystkim mega smakował!
    Zgłoszony przez Gracja 84 na lutego 7, 2017 at 22:31.

    Rewelacja wszystkim mega smakował!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam dwa razy... oba wyszły pyszne ......
    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:34.

    Piekłam dwa razy... oba wyszły pyszne ... zjedzone do ostatniego okruszkatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny!
    Zgłoszony przez daga210 na października 31, 2016 at 18:55.

    Pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam ten przepis! Ja
    Zgłoszony przez ka_pa na maja 18, 2016 at 21:52.

    Uwielbiam ten przepis!

    Ja zamiast rodzynek daje wiórki kokosowe i skórkę z całej cytryny i zamieniam margaryne na maslotmrc_emoticons.-) smak jest świeży, cytrynowy a sernik puszystytmrc_emoticons.-)

    Warto wypróbować polecam!tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam go w blaszce 24 na
    Zgłoszony przez Meg na czerwca 14, 2014 at 11:05.

    Piekłam go w blaszce 24 na 28, wyszedł fajny, dużo dłużej mieszam. Co do opadania, to każdy sernik, do którego idzie piana z białek opada. Nie opada natomiast sernik, który zamiast białek ma w składzie mleko tmrc_emoticons.) Też często ubijam pianę zwykłym mikserem. Sernik polecam, bo dobry, ale wolę serniki z mlekiem, np z rosą (z tak lubię gotować  - daję 5 dag cukru więcej) lub z brzoskwiniami (z Boże Narodzenie z TM) , tylko do tego z brzoskwiniami trzeba dać dwa razy tyle cukru, co pisze.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swego czasu była już dyskusja
    Zgłoszony przez niusia na stycznia 5, 2012 at 17:00.

    Swego czasu była już dyskusja o ubijaniu białek, ja robię to zawsze w pierwszej kolejności, w suchym naczyniu, dobrze schłodzone białka (czasem nawet naczynie wkładam do lodówki), szczypta soli i absolutnie żadnego kawałeczka żółtka tmrc_emoticons.), obroty 3,5 i patrzę z góry czy są sztywne (jajka są różnej wielkości, różnej świeżości, więc nie ma jednego czasu, w którym się ubiją), do sernika też ważne żeby dodać pod koniec ubijania cukier, wtedy sernik nie opada. 

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie piekłam sernika wg tego
    Zgłoszony przez pusia na stycznia 5, 2012 at 09:17.

    Nie piekłam sernika wg tego przepisu. Mam swój przepis , który wykorzystuje od lat, tyle, że przerobiłam go na thermomix. Chciałam tylko napisać, że pianę z białek  ( do innych ciast również ) ubijam na końcu zwykłym ręcznym mikserem. Gdy robiłam to jak w przepisach na thermomix to zawsze piana opadała i podchodziła wodą. Wiadomo od dawna, że pianę dodajemy na końcu i musi być dobrze ubita. Nie wiem czy macie podobne doświadczenie? Jak to robicie?



    pozdrawiam serdecznietmrc_emoticons.)

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już kilka razy robiłam ten
    Zgłoszony przez niusia na stycznia 4, 2012 at 18:45.

    Już kilka razy robiłam ten sernik, jest chyba w książce "Tak! Lubię gotować ", najlepszy jest ser zwykły w kostce półtłusty (taki lekko mokry i zbity), mieszam troszkę dłużej i mocno z użyciem kopystki, muszę przyznać, że na te Święta wyszedł mi nawet ładniejszy niż na zdjęciu tmrc_emoticons.;) polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja białka ubiłam w zwykłym
    Zgłoszony przez vici18 na stycznia 3, 2012 at 10:54.

    Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepistmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja białka ubiłam w zwykłym
    Zgłoszony przez vici18 na stycznia 3, 2012 at 10:54.

    Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepistmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Blacha stanowczo zamała.TM
    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 3, 2011 at 23:25.

    tmrc_emoticons.)Blacha stanowczo zamała.TM był pełny i masa nie wymieszała się, wylałam do miski i wymieszałam ręcznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety klapa. Sernik piekł
    Zgłoszony przez marsta na grudnia 3, 2011 at 19:25.

    Niestety klapa. Sernik piekł się pięknie, ale opadł. Czy te białka mają być ubite na tak sztywną pianę, jak w zwykłym mikserze (nie powinna wypaść po odwróceniu dzbanka)? Mi tak ubita piana nie wychodzi. TM jest czysty, białka bez żółtek, a i tak nie jest to sztywna piana. Jak ubić pianę w TM? Jaki ser należy używać (tłusty, półtłusty, już przemielony do serników)? Ja dałam zwykły twaróg półtłusty. Zachowałam wszystkie proporcje, a naczynie było wypełnione po brzegi. Miałam wrażenie, że przy ostatnim mieszaniu wszystko nie zostało dobrze wymieszane właśnie z tego względu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja zrobiłam wg własnego
    Zgłoszony przez mellka79 na maja 16, 2011 at 08:42.

    A ja zrobiłam wg własnego "przepisu" i serniczek wyszedł przepyszny  tmrc_emoticons.;)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Coś skiepściłam. Na początek
    Zgłoszony przez monika_z na maja 15, 2011 at 09:13.

    Coś skiepściłam. Na początek wziełam za mała blaszke (25x25) - ciasto uciekło. Potem kroiło się masakrycznie - ropzadało. jak dla mnie - za duzo cukru. Mimo kiespkiego efektu wizualnego - bardzo dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi napisał: Vigosz
    Zgłoszony przez g.bialkowska@op.pl na stycznia 2, 2011 at 13:16.

    Cooking 7 Cooking 7 Cooking 7 Cooking 7

    Mixi

    tmrc_emoticons.)

    Vigosz

    wyszedł jak na zdjęciu

    daję 5*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, jak dla mnie
    Zgłoszony przez waga na grudnia 22, 2010 at 18:00.

    Bardzo dobry, jak dla mnie nawet zasłodki dlatego oblałam go gorzką polewą czekoladową - mniam Cooking 7 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vigosz napisał: wyszedł jak
    Zgłoszony przez Mixi na grudnia 16, 2010 at 21:50.

    tmrc_emoticons.)

    Vigosz

    wyszedł jak na zdjęciu

    daję 5*

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszedł jak na zdjęciu daję
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 16, 2010 at 19:33.

    wyszedł jak na zdjęciu

    daję 5*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze