3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik rosa :)


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Sernik rosa :)

  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    sernik rosa
  1. Składniki


    masło, dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    100 g cukru

    Ciasto

    125 g masła, pokrojonego na kawałki
    30 g cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa i piana z białek

    5 jajek
    650 g mleka
    1000 g twarogu, pokrojonego na kawałki
    250 g cukru
    2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
    120 g oleju, np. słonecznikowego
    1 szczypta soli






    Wartości odżywcze
    na 1 kawałek
    Kalorie
    1021 kJ / 244 kcal
    Białko
    10.3 g
    Węglowodany
    23.9 g
    Tłuszcz
    12 g
    Błonnik
    0.2 g






    Sposób przygotowania

    Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia ok. 40 x 24 x 6 cm natłuścić masłem, odstawić.
    Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.

    Ciasto

    Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 1 min/. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno przygotowanej wcześniej formy.

    Masa serowa i piana z białek

    Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
    Do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać cukier, budynie, mleko i olej, zmiksować 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). W tym czasie dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre).
    Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier puder.
    Wyjąć ciasto z piekarnika, pianę z białek przełożyć na ciasto, piec kolejne 10 min (180°C).
    Sernik rosa odstawić do ostudzenia na min. 2 godz. przed pokrojeniem i podaniem.





    Przybory kuchenne
    prostokątna forma do pieczenia (40 x 24 x 6 cm), wałek do ciasta, piekarnik


    Wskazówki i podpowiedzi

    Piana po upieczeniu powinna być lekko przyrumieniona, natomiast nie powinna być ciemnobrązowa, dlatego jeżeli piekarnik grzeje zbyt mocno, przed wstawieniem ciasta z pianą do piekarnika należy zredukować temperaturę.
    Po kilku godzinach na powierzchni ciasta powinny pojawić się kropelki przypominające rosę.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy