Tu jesteś:
4
Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Sernik rosa :)
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Składniki
masło, dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
100 g cukru
Ciasto
125 g masła, pokrojonego na kawałki
30 g cukru
1 jajko
1 żółtko
250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa i piana z białek
5 jajek
650 g mleka
1000 g twarogu, pokrojonego na kawałki
250 g cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
120 g oleju, np. słonecznikowego
1 szczypta soli
Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1021 kJ / 244 kcal
Białko
10.3 g
Węglowodany
23.9 g
Tłuszcz
12 g
Błonnik
0.2 g
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia ok. 40 x 24 x 6 cm natłuścić masłem, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
Ciasto
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 1 min/. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno przygotowanej wcześniej formy.
Masa serowa i piana z białek
Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać cukier, budynie, mleko i olej, zmiksować 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). W tym czasie dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre).
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier puder.
Wyjąć ciasto z piekarnika, pianę z białek przełożyć na ciasto, piec kolejne 10 min (180°C).
Sernik rosa odstawić do ostudzenia na min. 2 godz. przed pokrojeniem i podaniem.
Przybory kuchenne
prostokątna forma do pieczenia (40 x 24 x 6 cm), wałek do ciasta, piekarnik
Wskazówki i podpowiedzi
Piana po upieczeniu powinna być lekko przyrumieniona, natomiast nie powinna być ciemnobrązowa, dlatego jeżeli piekarnik grzeje zbyt mocno, przed wstawieniem ciasta z pianą do piekarnika należy zredukować temperaturę.
Po kilku godzinach na powierzchni ciasta powinny pojawić się kropelki przypominające rosę.
sernik rosa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzM[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman';...
M[size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]as[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]a serow[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]a po miksow[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]aniu wychodzi rz[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]a[/size]dk[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]a...[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]ale po upieczeniu i ostygnięciu z[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]a[/size]styg[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]a i jest pyszn[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]a. Polec[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]am, pyszny pl[/size][size= 12.0pt; font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: PL; mso-fareast-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA]acek [/size]