3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno "Tiramisu"


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g żelatyny
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g naparu mocnej kawy
  • 3 łyzki wódki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.Upiec biszkopt:Na noże założyc motylek.Oddzielić żółtka od białek.Do naczynia miksującego wlać białka,ubić 3 min/obr.3.Dodać żółtka i cukier,ubić 2 min/obr.3.Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia,wymieszać 30 sek/obr.2.Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy,piec w 160 st.C ok.40-45 minut.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa płaty.

    2.W 1/3 szklance mleka namoczyć żelatynę.Pozostałe mleko zagotować,wlać do żelatyny,mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Ostudzić.

    3.Do naczynia miksującego włożyć twaróg,cukier,wlać żelatynę.Wymieszać 2,5 min/obr.6.Dodać serek mascarpone,wymieszac ponownie 1 min/obr.6.

    4.Kawę wymieszać z wódką.

    5.Do tortownicy włożyć płat biszkoptu,nasączyć połową porcji kawy.Wlać połowę masy.Ułożyć kolejny blat ,nasączyć pozostałą porcją kawy.Wylać pozostałą masę.

    6.Odstawić na noc do lodówki.Przed podaniem wierzch oprószyć kakao lub wiórkami czekodadowymi.

    -----SMACZNEGO-----

    Oczywiście nie jest to oryginalne Włoskie Tiramisu,tylko taka moja "wariacja na temat" stworzona specjalnie dla mojej Mamy tmrc_emoticons.)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz