3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno straciatella w polewie lustrzanej bez pieczenia


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Sernik na zimno straciatella w polewie lustrzanej

Ciasto

  • 750 g ser biały
  • 400 g śmietana 30%
  • 200 g Cukier puder
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 15 Biszkopty
  • 15 Bezy małe
  • 100 g czekolada mleczna

Polewa lustrzana

  • 150 g cukier
  • 50 g woda
  • 65 g biała czekolada
  • 100 g śmietana 30%
  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • Barwnik, Jeden kolor lub więcej
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Sernik na zimno
  1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Można je nasączyć.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy ale nie gotujemy. Odstawiamy.
  3. Do Closed lid wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem 1-2min obr.4. Przekładamy do miski.
  4. Do Closed lid wrzucamy ser w kawałkach i mielimy 3min. Obr.6
  5. Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ubitej śmietany. Dodajemy również bezy i zmielony ser. Delikatnie wszystko mieszamy.
  6. Masę wykładamy na tortownicę i wkładamy na 2h do zamrażalnika.
  7. Polewa lustrzana
  8. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić.
  9. Zagotować w Closed lid cukier i wodę. 2min.obr.2. 100stopni. Dodać śmietanę. Ponownie zagotować. 1min.obr.2. 95 stopni
  10. Closed lidDodać czekoladę w kawałkach i żelatynę. Wymieszać 1min.30sek. Obr.2.
  11. Przelać przez sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i dodać barwnik, wymieszać. Zaczekać aż polewa będzie miała około 35 stopni i polać ciasto.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz