3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

sernik czekoladowy z suszoną śliwką bezglutenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

Suszona śliwka

  • 200 g suszona śliwka kalifornijska
  • 100 g rum lub gorąca woda

Spód (opcjonalnie)

  • 160 g ciastka bezglutenowe
  • 30 g masło roztopione

Masa serowa

  • 125 g śmietana kremówka 30%
  • 120 g czekolada gorzka 70%, posiekana
  • 80 g czekolada mleczna, posiekana
  • 500 g twaróg w kostce, tłusty lub półtłusty
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukier trzcinowy muscovado zmielony, lub ksylitol
  • 1 łyżki maka ziemniaczana
  • 1 łyżki mąka gryczana, lub inna bezglutenowa
  • 4 jajka L

Polewa

  • 80 g czekolada gorzka
  • 80 g śmietana 30%
  • 30 g biała lub mleczna czekolada
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Śliwki
  1. Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym
    garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć
    na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.
    Jesli ma byc bez alkoholu to całe śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić.
  2. Spód
  3. Ciastka i masło wrzucić do Closed lid 4s/obr 5. Ma być konsystencja mokrego piasku
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
    Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
  4. Masa serowa
  5. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, smietana niekoniecznie.
    125g śmietany kremówki wlać do Closed lid5min/50stopni/obr 2, wrzucić czekoladę.Tak orientacyjnie 5 min, az się roztopi czekolada, i powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić. Twaróg doś porządnie odcisnąć przez ręcznik papierowy, jeśli widać ze jest mocno mokry.
    Wrzucić do Closed lid twaróg, mascarpone, cukrier, mąkę ziemniaczaną i gryczaną. Założyc MT. Zmiksować 50s/obr 6, dwukrotnie przerywając miksowanie zgarniając masę ze ścianek łopatką. Mają nie być widoczne grudki. Wbić do Closed lid 4 jajka, odcisnąć w łapkach sliwki i wrzucić, załozyc MT, miksować 10s/obr 5,5. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika).
  6. Polewa
  7. W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Rozprowadzić na upieczonym przestudzonym serniku.
    Białą lub mleczną czekoladę rozpuścić, wlać do strzykawki do dekoracji lub kornetu z papieru do pieczenia, narysować linie po okręgu zaczynając od środka. wykałaczką, póki polewa nie jest zastygnięta, przeciągnąc od środka na zewnątrz linie tworząc pajęczynę.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem, tudzież paluchem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Udekorować. Schłodzić przez noc w lodówce – dopiero po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji. I to jest chyba w tym najtrudniejsze…czekanie. Najlepiej smakuje podany nie prosto z lodówki.

Kąpiel wodna - formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny sernik polecam tylko doda mniej cukru bo...

    Zgłoszony przez neldam na maja 29, 2017 at 18:30.

    Pyszny sernik Love polecam tylko dodać mniej cukru, bo wychodzi bardzo słodki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze