3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

sernik czekoladowy z suszoną śliwką bezglutenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

Suszona śliwka

  • 200 g suszona śliwka kalifornijska
  • 100 g rum lub gorąca woda

Spód (opcjonalnie)

  • 160 g ciastka bezglutenowe
  • 30 g masło roztopione

Masa serowa

  • 125 g śmietana kremówka 30%
  • 120 g czekolada gorzka 70%, posiekana
  • 80 g czekolada mleczna, posiekana
  • 500 g twaróg w kostce, tłusty lub półtłusty
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukier trzcinowy muscovado zmielony, lub ksylitol
  • 1 łyżki maka ziemniaczana
  • 1 łyżki mąka gryczana, lub inna bezglutenowa
  • 4 jajka L

Polewa

  • 80 g czekolada gorzka
  • 80 g śmietana 30%
  • 30 g biała lub mleczna czekolada
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Śliwki
  1. Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym
    garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć
    na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.
    Jesli ma byc bez alkoholu to całe śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić.
  2. Spód
  3. Ciastka i masło wrzucić do Blokada naczynia miksującego 4s/obr 5. Ma być konsystencja mokrego piasku
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
    Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
  4. Masa serowa
  5. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, smietana niekoniecznie.
    125g śmietany kremówki wlać do Blokada naczynia miksującego5min/50stopni/obr 2, wrzucić czekoladę.Tak orientacyjnie 5 min, az się roztopi czekolada, i powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić. Twaróg doś porządnie odcisnąć przez ręcznik papierowy, jeśli widać ze jest mocno mokry.
    Wrzucić do Blokada naczynia miksującego twaróg, mascarpone, cukrier, mąkę ziemniaczaną i gryczaną. Założyc MT. Zmiksować 50s/obr 6, dwukrotnie przerywając miksowanie zgarniając masę ze ścianek łopatką. Mają nie być widoczne grudki. Wbić do Blokada naczynia miksującego 4 jajka, odcisnąć w łapkach sliwki i wrzucić, załozyc MT, miksować 10s/obr 5,5. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika).
  6. Polewa
  7. W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Rozprowadzić na upieczonym przestudzonym serniku.
    Białą lub mleczną czekoladę rozpuścić, wlać do strzykawki do dekoracji lub kornetu z papieru do pieczenia, narysować linie po okręgu zaczynając od środka. wykałaczką, póki polewa nie jest zastygnięta, przeciągnąc od środka na zewnątrz linie tworząc pajęczynę.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem, tudzież paluchem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Udekorować. Schłodzić przez noc w lodówce – dopiero po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji. I to jest chyba w tym najtrudniejsze…czekanie. Najlepiej smakuje podany nie prosto z lodówki.

Kąpiel wodna - formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny sernik polecam tylko doda mniej cukru bo...

    Zgłoszony przez neldam na maja 29, 2017 at 18:30.

    Pyszny sernik Love polecam tylko dodać mniej cukru, bo wychodzi bardzo słodki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze