3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik " Amaretto "


Wydrukuj:
4

Składniki

spód ciasteczkowy

  • 1 łyżeczka aromatu midałowego
  • 200 gramów ciasteczek zbożowych lub herbatników
  • 60 gramów rozpuszczonego masła

masa serowa

  • 100 gramów likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 5 jajek
  • 1 puszka puszka mleka skondensowanego słodzonego 500g
  • 900 gramów twarogu na sernik, ( może być wiaderkowy co najmniej 3 krotnie mielony)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów migdałów w płatkach
5

Przygotowanie

    ciasteczkowy spód
  1. Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5  - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 -25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. masa serowa
  3. 100 gramów migdałów uprazyć na patelni i ostudzić. Pozostałe 50 gramów odłozyć do dekoracji wierzchu sernika.

    Piekarnik nastawić na 175 stopni ( bez termoobiegu )

  4. Dodać ser do naczynia miksujacego i miksować 50 s./ obr. 4 do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać mleko skondensowane i nadal miksować na obr.4 do połaczenia składników. Nadal miksując doadawać jajka - jedno po drugim w odstępach po 10-15 sekund. Dodać likier, aromat oraz makę ziemniaczaną i wymieszać ok  60 s. / obr 5.

  5. Do zmiksowanej masy dodać podprazone migdały i wmieszać za pomoca kopystki.

  6. Przygotowana masę serową ( dość płynna ) wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Na wierzchu posypać pozostałymi nie prażonymi płatkami migdałowymi.

  7. Piec w temp 175 stopni przez 60-70 minut - do momentu, aż środek będzie ścięty i sprężysty. Jesli wierzch zacznie zbyt szybko się rumienić nakryć go w trakcie pieczenia kawałkiem folii aluminiowej i tak kontynuować pieczenie.

  8. Sernik po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na co najmniej 8-12 godzin.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przymierzę się do niego jutro

    Zgłoszony przez gufo na września 28, 2014 at 21:18.

    Przymierzę się do niego jutro i zaszaleję, bo na migdały dam polewę - wyjdzie fajnie kostropaty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam wczoraj, łatwo i

    Zgłoszony przez gabi49 na września 28, 2014 at 19:56.

    Upiekłam wczoraj, łatwo i szybko. Wykorzystałam twarogi półtłuste z Biedronki,  Bardzo smaczny. Dodatkowo , zamiast dekoracji migdałami, zrobiłam na wierzchu polewę czekoladową.  Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze