3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rolada z dżemem z mrożonych truskawek.


Wydrukuj:
4

Składniki

Biszkopt

  • 4 jaja kurze, (oddzielamy żółtka od białek)
  • 200 g cukru
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • cukier puder do posypania, (opcjonalnie)

Dżem

  • 800 g truskawek mrożonych, (rozmrożonych)
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna, (sok)
  • 3 łyżeczki agar-agar, (lub 1,5 łyżki żelatyny)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  Rozgrzać piekarnik do 180ºC

    2. Nałożyć motylek i ubić sztywną pianę 2 min/obr.4 

    3. Dalej ubijać obr.4 i stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i oliwę.

    4. Ciasto wylać na blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia lub podkładką silikonową i piec w nagrzanym piekarniku 15-20 min.

    5. Po upieczeniu ciasto kładziemy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w luźny rulonik. Pozostawiamy do ostygnięcia.

    6.  Rozmrożone truskawki wkładamy do czystego naczynia miksującego, dodajemy cukier, agar-agar i sok z cytryny. Gotujemy 15min/90ºC /Counter-clockwise operation/obr.2. Dżem przekładamy do innego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce aby dobrze zastygł.

    7. Rozwijamy biszkopt, smarujemy dżemem, ponownie zwijamy i odstawiamy jeszcze na jakis czas do lodówki. 

     

     

     

     

     

     

10
11

Porady

Jeżeli użyjemy żelatyny, to wcześniej trzeba ją rozmieszać z 4 łyżkami soku, który puściły truskawki w czasie rozmrażania i  dodać na końcu do ugotowanego dżemu, dokładnie wymieszać (nie gotować).

Roladę można podawać z bita śmietaną. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy