Składniki
- Nadzienie:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 200 g Migdałów, sparzonych, obranych
- 100 g orzechów laskowych, łuskanych
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 50 g orzechów, arachidowych
- 70 g masła, miękkiego
- 50 g rodzynek
- 50 gkandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 gkandyzowanych daktyli
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła, miękkiego
- 3 żółtka
- 30 g drożdży
- 150 g śmietany, kwaśnej, 12%
- Lukier:
- 200 g cukru
- 30 gwody lub soku z cytryny
-
6
45min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Nadzienie:
1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na pianę 2 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.
3. Dodać orzechy, rozdrobnić 15 s/obr. 6.
4. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
5. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i daktyle, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s/
"Obroty wsteczne" /obr. 6.
6. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką.
Ciasto:
7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
8. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
9. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 2 mm i długości około 20 cm, następnie podzielić na trójkąty (patrz. zdjęcie pomocnicze). Na szerszą część każdego trójkąta nałożyć nadzienie, zwinąć w rogale.
10. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 30-40 min.
Lukier
11. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
12. Dodać wodę lub sok z cytryny, wymieszać 20 s/obr. 3–4.
13. Ciepłe rogaliki można udekorować według uznania, np. polukrować lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
* Rogale Marcińskie tradycyjnie wykonywane są z nadzieniem z białego maku. Piecze się je w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRogale są rewelacyjne. Została mi połowa farszu...
Rogale są rewelacyjne. Została mi połowa farszu i musiałam dorobić drugą porcję ciasta. Ale będzie wyżerka!
Ile porcji wychodzi z przepisu?
Ile porcji wychodzi z przepisu?
Ciasto na pewno bez cukru?
Ciasto na pewno bez cukru?
ciasto mega smaczne i szybkie bo nie potrzebuje...
ciasto mega smaczne i szybkie bo nie potrzebuje rosnąć, poza tym z makiem sprawdza się wyśmienicie bo do samego końca rogale są wilgotne, ciasto się nie kruszy, z marmoladą jeszcze nie próbowałam,
smacznego wszystkim
nic tylko piec
Bardzo dobre. Na co dzień robię z marmoladą...
Bardzo dobre. Na co dzień robię z marmoladą wieloowocową. To ulubiony przysmak kolegów mojego syna 😀
(Brak tematu)
Witam typowe rogale
Witam typowe rogale marcińskie maja biały mak , tylko go trudno kupić .
Ale zrobe bez maku zobaczę jak smakuja . Pozdrawiam
Na dzisiejszy dzień jak
Na dzisiejszy dzień jak znalazł
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Są pyszne ale bez maku???
Są pyszne ale bez maku???
Nareszcie mogę sama wykonać
Nareszcie mogę sama wykonać te pyszności - do tej pory kupowałam podrobione, bo te są genialne !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Kolejny raz upiekłam na ten
Kolejny raz upiekłam na ten dzień rogale z tego właśnie przepisu
Zawsze wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko, Polecam!
[[wysiwyg_imageupload:1833:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Haniu, to ciasto
Haniu, to ciasto krucho-drożdżowe, więc nie musi wyrastać. Po upieczeniu rogale są chrupiące ale mięciutkie w srodku
Pyszne!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Czy to ciasto nie powinno być
Czy to ciasto nie powinno być odstawione do wyrośnięcia?
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rogaliki są przepyszne!
Rogaliki są przepyszne! Zrobiłam je w całości z tego przepisu i naprawdę gorąco polecam !
rogaliki do wypróbowania
rogaliki do wypróbowania
Masa na te rogale jest
Masa na te rogale jest przepyszna-w tym roku na pewno rownież zrobie je z tego przepisu
Chyba zastrzeżoną nazwą są
Chyba zastrzeżoną nazwą są rogale "Świętomarcińskie" - poza Poznaniem niestety trudno dostać biały mak lub rogale z bialym makiem więc mamy namiastkę w postaci Marcińskich
a i tak są PYSZNE. U nas nawet te ze zwykłym makiem są nieziemsko drogie więc dobrze spróbować zrobic swoje.
Rogale super!!! Bez względu
Rogale super!!! Bez względu na to jak je nazwiemy, czy Rogalami Marcińskimi, czy też po prostu rogalami, czy rogalikami - nie zmienia to zupełnie ich smaku!
Ja wykorzystałam tylko przepis na farsz - ciasto zrobiłam wg wypróbowanej receptury na rogaliki krucho-drożdżowe.
Jestem pewna, że zagoszczą na dobre na naszym stole
Serdeczności
może lepiej byłoby nazwać je
może lepiej byłoby nazwać je po prostu rogalami, rogal marciński to tradycja i takie beztroskie używanie tej nazwy nie powinno mieć miejsca
Ciekawy przepis,koniecznie
Ciekawy przepis,koniecznie muszę spróbować !