3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogale Marcińskie*


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • Nadzienie:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 200 g Migdałów, sparzonych, obranych
  • 100 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 g orzechów, arachidowych
  • 70 g masła, miękkiego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 50 g kandyzowanych daktyli
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła, miękkiego
  • 3 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 150 g śmietany, kwaśnej, 12%
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 30 g wody lub soku z cytryny
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Nadzienie:

    1. Założyć motylek.  Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na pianę 2 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.

    2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.

    3. Dodać orzechy, rozdrobnić 15 s/obr. 6.

    4. Dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 6.

    5. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczy i daktyle, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s/Counter-clockwise operation/obr. 6.

    6. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką.

    Ciasto:

    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.

    8. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/Closed lid /Dough mode .

    9. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 2 mm i długości około 20 cm, następnie podzielić na trójkąty (patrz. zdjęcie pomocnicze). Na szerszą część każdego trójkąta nałożyć nadzienie, zwinąć w rogale.

    10. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 30-40 min.

    Lukier

    11. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 15 s/obr. 10.

    12. Dodać wodę lub sok z cytryny, wymieszać 20 s/obr. 3–4.

    13. Ciepłe rogaliki można udekorować według uznania, np. polukrować lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

    Rogale Marcińskie tradycyjnie wykonywane są z nadzieniem z białego maku. Piecze się je w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Mr Cook na października 29, 2015 at 20:19.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam typowe rogale

    Zgłoszony przez duogemini na stycznia 10, 2015 at 11:49.

    Witam typowe rogale marcińskie maja biały mak , tylko go trudno kupić .

    Ale zrobe bez maku zobaczę jak smakuja . Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na dzisiejszy dzień jak

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 11, 2014 at 15:35.

    Na dzisiejszy dzień jak znalazł  Party

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są pyszne ale bez maku???  

    Zgłoszony przez epolecka na października 18, 2014 at 17:23.

    Są pyszne ale bez maku???

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nareszcie mogę sama wykonać

    Zgłoszony przez mikulina na września 5, 2014 at 12:02.

    Nareszcie mogę sama wykonać te pyszności - do tej pory kupowałam podrobione, bo te są genialne !  Cooking 7

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny raz upiekłam na ten

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 12, 2013 at 00:24.

    Kolejny raz upiekłam na ten dzień rogale z tego właśnie przepisu  tmrc_emoticons.)  Zawsze wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko, Polecam! tmrc_emoticons.) [[wysiwyg_imageupload:1833:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, to ciasto

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 12, 2013 at 00:20.

    Haniu, to ciasto krucho-drożdżowe, więc nie musi wyrastać. Po upieczeniu rogale są chrupiące ale mięciutkie w srodku  tmrc_emoticons.) Pyszne!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to ciasto nie powinno być

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na listopada 11, 2013 at 11:38.

    Czy to ciasto nie powinno być odstawione do wyrośnięcia?

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogaliki są przepyszne!

    Zgłoszony przez Krolowa11 na listopada 10, 2013 at 21:55.

    Rogaliki są przepyszne! Zrobiłam je w całości z tego przepisu i naprawdę gorąco polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rogaliki do wypróbowania

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 7, 2013 at 16:06.

    rogaliki do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Masa na te rogale jest

    Zgłoszony przez honey84 na listopada 6, 2012 at 10:10.

    Masa na te rogale jest przepyszna-w tym roku na pewno rownież zrobie je z tego przepisutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba zastrzeżoną nazwą są

    Zgłoszony przez Pippi na listopada 14, 2011 at 09:46.

    Chyba zastrzeżoną nazwą są rogale "Świętomarcińskie" - poza Poznaniem niestety trudno dostać biały mak lub rogale z bialym makiem więc mamy namiastkę w postaci Marcińskich tmrc_emoticons.) a i tak są PYSZNE. U nas nawet te ze zwykłym makiem są nieziemsko drogie więc dobrze spróbować zrobic swoje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rogale super!!! Bez względu

    Zgłoszony przez jolantyna na listopada 12, 2011 at 14:34.

    Rogale super!!! Bez względu na to jak je nazwiemy, czy Rogalami Marcińskimi, czy też po prostu rogalami, czy rogalikami - nie zmienia to zupełnie ich smaku!

    Ja wykorzystałam tylko przepis na farsz - ciasto zrobiłam wg wypróbowanej receptury na rogaliki krucho-drożdżowe.

    Jestem pewna, że zagoszczą na dobre na naszym stole tmrc_emoticons.)

    Serdeczności tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • może lepiej byłoby nazwać je

    Zgłoszony przez niusia na listopada 10, 2011 at 20:25.

    może lepiej byłoby nazwać je po prostu rogalami, rogal marciński to tradycja i takie beztroskie używanie tej nazwy nie powinno mieć miejsca

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis,koniecznie

    Zgłoszony przez martuszkaz na listopada 10, 2011 at 11:46.

    Ciekawy przepis,koniecznie muszę spróbować !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze