3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Razowe ciasteczka kardamonowo-cynamonowe :)


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 220 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 240 g cukru brązowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • 2 duże jajka
  • 500 g mąki pszennej razowej, lub mąki orkiszowej razowej
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wsypać cukier i rozdrobnić 20sek/obr. 9.

  2. Dodać masło i utrzeć na jasną, puszystą masę 2min/obr.4

  3. Dodać jajka i dalej ucierać 2min/obr.4

  4. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/obr.6

  5. Przygotowane ciasto wyjąć i podzielić na dwie częsci (ciasto jest dość miękkie). Każdą z części zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.45min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.

  6. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.200st.C przez ok 10min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można dodać większej ilości kardamonu lub cynamonu, wg smaku tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy ciastka nadają się do powieszenia na...

    Zgłoszony przez Agakuchareczka na grudnia 19, 2017 at 00:16.

    Czy ciastka nadają się do powieszenia na choince?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne te ciasteczka. W zależności od grubości...

    Zgłoszony przez ishanik na listopada 4, 2016 at 19:31.

    Pyszne te ciasteczka. W zależności od grubości można piec 8-10 minut. Połowę ciasta zamroziłam i piekłam z niego 2 tygodnie później. Wyszły tak samo dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto dziwnej konsystencji,

    Zgłoszony przez Limonka na stycznia 18, 2016 at 19:01.

    Ciasto dziwnej konsystencji, ale zapach i smak powala tmrc_emoticons.) Zrobiłam z mąki orkiszowej. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ciasteczka z połowy

    Zgłoszony przez agacicha na listopada 9, 2015 at 18:48.

    Zrobiłam ciasteczka z połowy porcji i dobrze zrobiłam bo wyszło ich sporo Big Smile Ja dodałam mąkę żytnią razową i owsianą oraz startą skórkę z pomarańczy  tmrc_emoticons.) Kardamon miałam w ziarnach, więc sama zmieliłam i był świetny aromat. Smaczne ciasteczka, polecam ich wypróbowanie  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega przepyszne! Zrobiłam z

    Zgłoszony przez Nulka na kwietnia 10, 2014 at 21:32.

    Mega przepyszne! Zrobiłam z białego cukru (akurat brązowego nie miałam) i mąki pszennej razowej - MELVIT. Ciasto co prawda wyglada mocno glajdowato, ale bardzo łatwo się wałkuje. 

    Stanowczo przesadziłam z wałkowaniem (3-4 mm), więc musiałam piec 5-6 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można przechowywać przez

    Zgłoszony przez IsiaR na listopada 8, 2013 at 15:51.

    Można przechowywać przez tydzień tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje przepis do

    Zgłoszony przez ilonaw na października 28, 2013 at 18:28.

    dodaje przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.) ale mam pytanie ,jak długo można przechowywać te ciasteczka tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) pozdrawiam tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze