thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 28/10/13
zmieniono dnia: 28/10/13

Składniki

  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 220 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 240 g cukru brązowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • 2 duże jajka
  • 500 g mąki pszennej razowej, lub mąki orkiszowej razowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wsypać cukier i rozdrobnić 20sek/obr. 9.

  2. Dodać masło i utrzeć na jasną, puszystą masę 2min/obr.4

  3. Dodać jajka i dalej ucierać 2min/obr.4

  4. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/obr.6

  5. Przygotowane ciasto wyjąć i podzielić na dwie częsci (ciasto jest dość miękkie). Każdą z części zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.45min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.

  6. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.200st.C przez ok 10min.

Porady

Można dodać większej ilości kardamonu lub cynamonu, wg smaku tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Razowe ciasteczka kardamonowo-cynamonowe :)

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 19, 2017 at 00:16

    Czy ciastka nadają się do powieszenia na choince?

  • listopada 4, 2016 at 19:31
    5.0

    Pyszne te ciasteczka. W zależności od grubości można piec 8-10 minut. Połowę ciasta zamroziłam i piekłam z niego 2 tygodnie później. Wyszły tak samo dobre.

  • stycznia 18, 2016 at 19:01

    Ciasto dziwnej konsystencji, ale zapach i smak powala tmrc_emoticons.) Zrobiłam z mąki orkiszowej. Cooking 7

  • listopada 9, 2015 at 18:48
    5.0

    Zrobiłam ciasteczka z połowy porcji i dobrze zrobiłam bo wyszło ich sporo Big Smile Ja dodałam mąkę żytnią razową i owsianą oraz startą skórkę z pomarańczy  tmrc_emoticons.) Kardamon miałam w ziarnach, więc sama zmieliłam i był świetny aromat. Smaczne ciasteczka, polecam ich wypróbowanie  Cooking 7

  • kwietnia 10, 2014 at 23:32

    Mega przepyszne! Zrobiłam z białego cukru (akurat brązowego nie miałam) i mąki pszennej razowej - MELVIT. Ciasto co prawda wyglada mocno glajdowato, ale bardzo łatwo się wałkuje. 

    Stanowczo przesadziłam z wałkowaniem (3-4 mm), więc musiałam piec 5-6 min.

  • listopada 8, 2013 at 16:51

    Można przechowywać przez tydzień tmrc_emoticons.)

     

  • października 28, 2013 at 18:28

    dodaje przepis do wypróbowania tmrc_emoticons.) ale mam pytanie ,jak długo można przechowywać te ciasteczka tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) pozdrawiam tmrc_emoticons.)