Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 500 g mleka
- 160 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 3 żółtek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g margaryny, do pieczenia
- 1 opakowanie krakersów (24 szt.)
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g mleka, wsypać cukier, 100 g wiórków, żółtka, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, gotować 13 min/90ºC/obr. 1.
- Dodać margarynę, podgrzać 4 min/80ºC/obr. 2.
- Prostokątne naczynie (15x20 cm) wyłożyć krakersami, na nie wylać połowę masy, przełożyć krakersami, wylać drugą połowę masy, wierzch posypać pozostałymi wiórkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzŚwietny deser! Cały dzień chodziło za mną...
Świetny deser! Cały dzień chodziło za mną coś słodkiego
Zrobiłam pierwszy raz i wyszło pysznie. Zamiast cukru dałam erytrytol (140g), zamiast margaryny - masło, a na spod biszkopty (miałam pod ręką). Dodaję do ulubionych przepisów
Jak kupiłam termomiks 10 lat temu, to robiłam...
Jak kupiłam termomiks 10 lat temu, to robiłam ten przysmak co niedzielę, potem nam się znudziło. Wczoraj zaproponowali domownicy rafaelo i znowu stwierdzili, że będziemy je jedli częściej. Pozdrawiam
Czy masa powinna tak wyglądać ? Co zrobiłam...
Ciasto zrobione i jedzone już dzisiaj jest...
Ciasto zrobione i jedzone już dzisiaj jest PRZEPYSZNE
nic nie zmieniłam w przepisie
Moim zdaniem 160gr cukru to zdecydowanie za duzo ....
Moim zdaniem 160gr cukru to zdecydowanie za duzo . Dalam 110 i jest bardzo slodki . W pierwszym zapomnialam dac jajek i tez wyszedl pyszny! Polecam
Może z miodem zamiast cukru to osłodzić albo...
Może z miodem zamiast cukru to osłodzić albo słodzikiem?
Rewelacyjne ciasto! ❤️ Zamiast krakersów...
Rewelacyjne ciasto! ❤️ Zamiast krakersów dałam półsłodkie herbatniki holenderskie i wyszło ekstra 😄
Przepyszne ciasto, świetny przepis!
Przepyszne ciasto, świetny przepis!
Zrobiłam drugi raz jakie dobre najeść się nie...
Zrobiłam drugi raz jakie dobre najeść się nie mogę! Zamiast cukru dodałam ksylitol - zawsze mniej kalorii!
Przepyszny! Dałam mniej mleka i wiecej kokosu....
Przepyszny! Dałam mniej mleka i wiecej kokosu. Wyszedł gęsty, a smak naprawdę identyczny z oryginałem!!. Szczerze polecam !!!
Przepyszne!!!! Wychodzi wspaniałe moja sugestia-...
Przepyszne!!!! Wychodzi wspaniałe
moja sugestia- jeśli ciacho robimy na słonych krakersach- ilość cukru jest ok, jeśli na herbatnikach- trzeba zmniejszyć
dodaje też pol kostki masła, nie całą ❤️❤️ Aaa i łyżki z mąką czubate- wtedy konsystencja jest idealna ❤️
Bardzo fajna alternatywa na coś słodkiego gdy...
Bardzo fajna alternatywa na coś słodkiego gdy nie chce się piec. Dałam mniej cukru i masła. Włożyłam do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.przez noc stało w chłodzie. Smaczne i dobrze się kroi. Polecam.
Ciasto porażka! Robiłam wa razy i oba nie...
Ciasto porażka! Robiłam wa razy i oba nie wyszły zupełnie.Ciasto pływa.
Nie rozumiem tych 5 gwiazdek. CHyba przepis oceniały osoby, które dopiero mają zamiar go zrobić, bo nie wierzę, że 9/10 osobom to ciasto wychodzi. Za pierwszym razem dałam ciut mniej cukru i myślałam, że to przez to ciasto nie wyszło. Za drugim razem robułam ściśle wg przepisu i... klapa. Nie polecam.
Ciasto proste szybkie i smaczne Roacutewnie...
Ciasto proste, szybkie i smaczne. Również zamiast margaryny użuwam masła. Polecam
Najlepsze!
Najlepsze!
robiłam kilka razy, w tym z masłem zamiast...
robiłam kilka razy, w tym z masłem zamiast margaryny oraz z mąką kokosową zamiast pszennej, której unikam - jest to absolutnie najlepszy wariant jak dla mnie. Dodatkowo wszystkie łyżki w przepisie polecam dawać kopiaste - wtedy wychodzi idealna konsystencja
super!
super!
Z małymi modyfikacjami ciasto wychodzi pyszne....
Z małymi modyfikacjami ciasto wychodzi pyszne.
)
Ja daję:
150g masła (ilość margaryny w przepisie jest zabójcza
100g cukru
Herbatniki maślane
dodatkowo do środka całe obrane migdały.
Pozdrawiam
pychotka 5 gwiazdek
pychotka 5 gwiazdek
Pyszne ciasto. polecam
Pyszne ciasto. polecam
Bardzo szybkie i pyszne ciacho, wszyscy...
Bardzo szybkie i pyszne ciacho, wszyscy zadowoleni. Zniknęło blyskawicznie, mniam
Super... Goście na urodzinach
Super... Goście na urodzinach byli bardzo zachwyceni oto tym ciastem... mam nadzieje że jeszcze nie raz go zrobie...
Ciasto super ale dałam 100 g
Ciasto super ale dałam 100 g cukru, herbatniki bezglutenowe i czas skróciłam odpowiednio wg innego przepisu w pierwszej kolejności do 8min/70 st./obr.3 a po dodaniu margaryny 2min/70 st./obr.4 i wyszło też super
wyszedł rewelacyjnie ! na
wyszedł rewelacyjnie ! na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie w domu
Ciasto przepyszne!! Ja dałam
Ciasto przepyszne!!
Ja dałam masło zamiast margaryny (probowalam tez z polowy kostki masła i tez super wyszło). Mąkę pszenną można zamienic na zytnia (typ 720)
Krakersy można zamienic na herbatniki, ale ten słony smak fajnie komponuje ze słodkościa ciasta
moim zdaniem podana ilosc cukru jest za duza, polecam dac mniej
Bardzo dobre, daję troszkę
Bardzo dobre, daję troszkę mniej cukru i zamiast mąkami zagęszczam kleikiem ryżowym, bo moje dziecko też je lubi
Przepis rewelacyjny, jednak
Przepis rewelacyjny, jednak zmodyfikowałam go odrobinę. Dodalam 2 tabliczki białej czekolady połamane w kosteczki i zmniejszyłam ilość margaryny do 180 g. Wyszło przepysznie
Ciasto bardzo dobre Na
Ciasto bardzo dobre
Na pewno jeszcze je zrobię
ale spróbuję z mniejszą ilością margaryny.
Smakowite, dziękuję
Smakowite, dziękuję
Pychotka. Zniknął na Święta
Pychotka. Zniknął na Święta błyskawicznie.
super! najbardziej lubię
super! najbardziej lubię przepisy proste i smaczne i robi furorę wśrod znajomych
Przepyszne! Jedna blacha nie
Przepyszne! Jedna blacha nie wystarczyla. Od razu robic dwie
)
Wyszło pyszne. Użyłam 2
Wyszło pyszne. Użyłam 2 duże paczki krakersów i mase podzieliłam na 3 wiec wyszły 3 warstwy. Wierzchnią warstwę posypałam prażonymi na patelni wiórkami kokosowymi. W pół godziny zniknęło pół ciasta a starszy syn powiedział, że nigdy tak dobrego ciasta nie jadł.
Masę jeszcze ciepłą wykładałam na krakersy i po dwóch godzinach na dworze (jakieś 2 st. C) ciasto było miękkie.
Nic się nie rozlewało.
Dziękuję za przepis!
Wyszło jak zwykle, smaczne.
Wyszło jak zwykle, smaczne.
Wyszło tak jak miało wyjść.
Wyszło tak jak miało wyjść. Super! Po dwóch godzinach nie rozlatywało się i nadawało sie do jedzenia
Słowem - PYCHA!! POLECAM!!!
A dla mnie było to zbyt
A dla mnie było to zbyt ciężkie ciasto. Miałam wrażenie, że jem same masło przełożone krakersami.
Krakersy świetnie balansują
Krakersy świetnie balansują słodycz Rafaello, dlatego polecam je użyć w tym przepisie
Pozdrawiam Mixi
jeszcze raz zadam pytanie
jeszcze raz zadam pytanie krakersy słone mają byc??? czy można petitki dac???
czy krakersy mają być słone
czy krakersy mają być słone do ciasta
pychotka !!!!!!!!!! pomimo że
pychotka !!!!!!!!!! pomimo że dałam 3 warstwy krakersów i zostawiłam na 24 h w lodówce, to moje ciasto jakoś się rozpadało, ale i tak je uwielbiam !!!
Ciasto bossskie!!!!
Ciasto bossskie!!!! Zajadaliśmy się nim w święta a teraz mąż zabiera je do pracy. Ciasto zrobiłam tak jak w przepisie, ale nie ruszałam go przez 24h i krakersy spokojnie wciągnęły wilgoć więc kroiło się bardzo łanie, nie rozpływało się a dałam 2 warstwy krakersów. W ramach ulepszenia poukładaliśmy kulki rafaello na wierzchu i dopiero posypaliśmy kokosem - wygląda super. POLECAM !!!!!
Polecam! bardzo pyszne
Polecam! bardzo pyszne ciasto, goście się zajadali, co najważniejsze szybko się robi. jedyny minus że rozpływa się jak na zdjęciu a zrobiłam 3 warstwy krakersów zamiast 2. dopiero na drugi dzień krojąc ciasto było bardziej zwarte bo krakersy wciągneły wilgoć. ale w smaku super!!!