3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny tort ananasowo-kokosowy


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 45 g cukru
  • 85 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe

  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g kokosu
  • 100 g cukru
  • 4 białka

Masa

  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 230 g mleka
  • 130 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka ananasów
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Rozgrzać piekarnik do 180ºC

    Na noże nałożyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3.

    Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr.3 Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 2.

    Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec 20 min. Umyć naczynie miksujące.

     Ciasto kokosowe:

    Na noże, do czystego i suchego naczynia nałożyć motylek. Wlać białka i ubić na sztywną pianę 4 min/obr.3,5. Po upływie 2 min powoli wsypać cukier i cukier waniliowy. Po upływie czasu dodać kokos, wymieszać 1 min/obr 1. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec 25-30 min w 180ºC. Umyć naczynie.

     Wystudzić placki. 

    Masa:

    Odcedzić sok z ananasów. Nałożyć motylek na noże. Odcedzony sok wlać do naczynia miksującego, dodać mąki, cukier i żółtka wymieszać 10 s/obr 3,5. Przelać do innego naczynia. Wlać mleko do naczynia miksującego i podgrzać 3 min. 80º obr.2. Po upływie czasu ustawić 5,5 min 100º, obr 2 i wlać mieszaninę (soku,mąki, żółtek i cukru). Masa powinna zgęstnieć jak budyń. Jeśli po upływie 5,5min będzie rzadka wydłużyć czas aż osiągnie konsystencję budyniu. Wystudzić. Nie wyciągać motylka.

    Do wystudzonego budyniu dodawać po kawałku miękkie masło (temperatura pokojowa)  mieszać 4 min./obr. 2,5-3. Wyciągnąć motylek. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać 15s/obr. wsteczne/pozycja 2.

    Biszkopt posmarować masą, na wierzch nałożyć ciasto kokosowe. Smacznego.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przed podaniem tort najlepiej schłodzić w lodówce.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ciasto super,pamietam jeszcze z czasow nie...

    Zgłoszony przez sasia na kwietnia 5, 2018 at 17:05.

    ciasto super,pamietam jeszcze z czasow nie thermomixowych,zawsze robilo furore na rodzinnych imprezach tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, pyszne ciasto, bardzo dobra masa, na...

    Zgłoszony przez KOna na października 29, 2016 at 09:15.

    Rewelacja, pyszne ciasto, bardzo dobra masa, na pewno częściej zagości w moim domu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pysznie ciasto, polecam

    Zgłoszony przez rusilona na października 26, 2016 at 21:42.

    pysznie ciasto, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne 

    Zgłoszony przez ala505 na kwietnia 18, 2014 at 12:46.

    bardzo smaczne  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To moje ulubione ciasto. Do

    Zgłoszony przez Agn. na stycznia 25, 2014 at 02:25.

    To moje ulubione ciasto. Do tej pory robiłam tradycyjnie, ale skoro już trafiłam na ten przepis to spróbuję w TM tmrc_emoticons.)

    Mam małe pytanko- na jaką średnicę tortownicy przewidziany jest ten przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, bardzo dobry !

    Zgłoszony przez pajda na listopada 24, 2013 at 21:45.

    Polecam, bardzo dobry !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze