thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 21/03/13
zmieniono dnia: 21/03/13

Składniki

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramów Miękkiego masła, (pokroić w kostkę)
  • 230 gramów cukru pudru zrobionego w Thermomix
  • 4 jajka, (żółtka oddzielone od białek)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w Thermomix

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

    2. Żółtka oddzielić od białek. W  naczyniu miksującym umieścić motylek, wlać białka, miksować do uzyskania puszystej piany (obroty 4, czas: 60-70 sek. w zależności od wielkości białek). Ubite białka przełożyć do miski.

    3.Zdjąć motylek, do naczynia włożyć masło i ubić na puszystą masę (obroty 3, czas: 1,5 minuty).

    4. Do masła dodać cukier i wymieszać (obroty 4, czas: 2 minuty).

    5. Zmniejszyć obroty do 3, dodawać po jednym żółtku, wyrabiać jescze 1 minutę do dokładnego połączenia składników.

    6. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny (obroty 4, 15 sekund)

    7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej, obroty 4, czas 1,5 minuty.

    8. Dodać ubite białka, wymieszać kopystką, włączyć obroty 5, 20 sekund

    9. Ciasto wyłożyć do formy na babkę o  średnicy 24 cm nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałam. Piec około 55 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Puchata babka cytrynowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?