Puchata babka cytrynowa Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Myszata
utworzono: 03/21/13 zmieniono dnia: 03/21/13

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Puchata babka cytrynowa

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Puchata babka cytrynowa
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramów miękkiego masła, (pokroić w kostkę)
  • 230 gramów cukru pudru zrobionego w Thermomix
  • 4 jajka, (żółtka oddzielone od białek)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w Thermomix
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie 55min
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

    2. Żółtka oddzielić od białek. W  naczyniu miksującym umieścić motylek, wlać białka, miksować do uzyskania puszystej piany (obroty 4, czas: 60-70 sek. w zależności od wielkości białek). Ubite białka przełożyć do miski.

    3.Zdjąć motylek, do naczynia włożyć masło i ubić na puszystą masę (obroty 3, czas: 1,5 minuty).

    4. Do masła dodać cukier i wymieszać (obroty 4, czas: 2 minuty).

    5. Zmniejszyć obroty do 3, dodawać po jednym żółtku, wyrabiać jescze 1 minutę do dokładnego połączenia składników.

    6. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny (obroty 4, 15 sekund)

    7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej, obroty 4, czas 1,5 minuty.

    8. Dodać ubite białka, wymieszać kopystką, włączyć obroty 5, 20 sekund

    9. Ciasto wyłożyć do formy na babkę o  średnicy 24 cm nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałam. Piec około 55 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • :bigsmile:w babce Zamieniłam
    Zgłoszony przez Fuksja na marca 25, 2016 at 18:49.

    Big Smilew babce Zamieniłam cytryna na pomarańcze wyślą super rodzina jak bym nie obroniła to by ciepla pożarła przepis super 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie się piecze pachnie w
    Zgłoszony przez barbara@ na marca 20, 2016 at 15:11.

    właśnie się piecze Cooking 7 pachnie w całym domu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka bardzo smaczna super
    Zgłoszony przez doris 66-66 na lutego 2, 2016 at 12:10.

    Babka bardzo smaczna super Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj upiekłam babkę z tego
    Zgłoszony przez jagodzianka na listopada 1, 2013 at 22:27.

    Wczoraj upiekłam babkę z tego przepisu.Babka bardzo smaczna, wilgotna ma bardzo ładny zapach i cudowny smaczek z nutką cytryny .Pięknie wyrosła.   Polecam do spróbowania

     

    Pozdrawiam Krystyna Cooking 7 Love

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze