3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

przepyszne paluchy. słodkie i kruche! łatwe!


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 osoba/osoby

ciasto

  • 500 gramów mąka pszenna tortowa
  • 1 margaryna
  • 75 gramów drożdże świeże
  • 2 jajka

do obtaczania

  • cukier
  • cukier waniliowy
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do naczynia Closed lid wsypać mąkę oraz rozkruszone drożdże. Miksujemy 30s obr. 4,5.
  2. Następnie do Closed lid dodajemy pokrojoną w kostę margarynę i ustawiamy 30s. obr. 4. Dodajemy jajka i ustawiamy Dough modena ok 40s.
  3. cukry
  4. Na duży płaski talerzyk wysypujemy cukier + odrobinę dla smaku cukru waniliowego (robię to na oko). Mieszam cukry.
  5. Formowanie paluchów
  6. Przekłądamy ciasto na blat, urywamy kawałeczki i rolujemy cienkie wałeczki (podrosną podczas pieczenia). Kroimy na paluszki długości ok. 15 - 17cm.
  7. pieczenie
  8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zrolowane paluszki obtaczamy w cukrze (delikatnie, nie trzeba dociskać) i układamy je na blaszcze. Pieczemy w 200'C ok. 15-20 min do zrumienienia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z przepisu wychodzi ok. 50 paluchów.

Dzieciaki uwiebiają lepić różne cuda z tego ciasta i obserwować jak się pieką, warto dać im odrobinę dla zabawy tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy